Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***

qrp

<< < (3/4) > >>

TA5AE:
Bu devredeki alıcı bölümü  için, YO3DAC projesinde  devrenin alıcısı hakkında LNA hassasiyeti için 0.2 den daha iyi yazıyor.

TA3ALS:
VFO olarak DDS kullanacaksanız o değerlerin bir anlamı kalmaz.Zira DDS nin gürültüsü epeyce yüksektir. Zaten aletsiz testlerde 0.2 uV ile 2uV arasındaki farkı da kimse anlayamaz. Giriş mikseri olarak MC1496 kullanırsanız mixer gürültüsü sebebi ile  -100dbm den daha zayıf sinyalleri duyamazsınız. YO3DAC girişe mosfetli bir yükselteç koyarak bu sorunu aşmış. SA602A nın gürültüsü 4.5db olduğu için girişteki -122dbm lik sinyali duyması mümkün. Zaten en iyi ticari alıcılarda maximum -126dBm falan.Hatta bir çoğunun alışı -120 dbm den de düşük olabiliyor.
Tek bantlı basit bir cihaz yapacaksanız en iyi seçim SA602 dir. Ama çok bantlı bir cihaz düşünüyorsanız diyot mikserler frekans tepkisi, dinamik alan, gürültü alanında rakipsiz.  Tabi ki bunların da bazı dezavantajları bulunuyor.

TA5AE:
MC 1496 nın mixer gürültüsü olduğunu bilmiyordum?
Peki yaesu icom gibi profesyonel fabrikasyon cihazlarda,  hassasiyet, düşük gürültü ve dinleme ahengi veren nedir?
Bir yanda bol filtre kullanarak seçicilik var ama bu filtrelerin istenen sinyalleri de  zayıflatması da ortada.

Na602 güzel bir entegre, lakin daha iyi bir seçenek varmıdır acaba.
Ben de kısmetse bir (olabilirse çok bantlı) qrp yapacağım ve alıcı kısmı benim için çok önemli.

Önereceğiniz model yada bir bilgi varsa iyi olurdu.

TA3ALS:
Öncesinde zayıf sinyaller yeteri kadar yükseltilirse mikser gürültüsü sıkıntı olmaz.Aynı şekilde filtre zayıflatması da sorun yaratmaz.
Halihazırda tek bant yapacaksanız forty, MST veya BITX yapabilirsiniz, çok bantlı yapacaksanız BITX multibant veya KLOPIK-2 önerebilirim.
Forty ve MST alışta SA602 kullanır, diğerleri diyot mixer kullanır.
Çok bantlı kendi projemiz de var ama henüz yayına hazır değil.

TA2GC:
Lütfi bey
Peki yaesu icom gibi profesyonel fabrikasyon cihazlarda,  hassasiyet, düşük gürültü ve dinleme ahengi veren nedir?

kaliteyi ilk mixer belirler Gilbert tipi NE602 NJM1496 türevleri gerçekten gürültü faktörleri yüksektir,fakat 1MHz nin altında müthiş performansları vardır ve günümüzde üretilen cihazlarda hala kullanılır.

seçici kaba tabiri ile baba cihazlar High Level Mixer kullanır tipik olanı H Mode olandır komütasyon gürültüsü en azdır..fakat 1496 yı 10dbm ile rahatça sürebilirsiniz az eleman gerektirir,H Mode genelde 4 eşit çok hızlı ve minimum kapasiteye sahip Fet'ler ile yapılır,dez avantajı istenilen Dymamic Range'yi yakalayabilmek için 30dbm ile sürmek gerekir,SD5400 Quad fet'e gelen karıştırma sinyalinin kablosunu çıkarıp test cihazına bağladığımda 3.5W gibi değer okudum..
Elecraft K3 kendisi ifade etsede reklam kokar H mode değildir,Switching mixer kullanır çok uzun tartışmalar sonucu kendiside kabullenmiştir.
yüksek IMD'li cihazlar ICOM 7700 dahil sonra başlar bu cihazlar ile amatörlük değil armatörlük yapılır kalın sağlıcakla...

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git