TÜRKİYE DE HAM FEST YAPILIR MI?
2000 yılında TRAC TEKİRDAĞ şubesi yönetim kurulu başkanı olduğum da , gerek Tekirdağ ,gerek çevre illerde ki radyo amatörleriyle röle üzerinden veya telefon ile yaptığımız görüşmelerde hem radyo amatörlerinin sayısını hem de bilgi seviyesinin artmasını bunun yanında da insanların birbirini daha yakın tanımasını nasıl sağlayabiliriz diye konuşuyorduk . o zamanlar ne cep telefonu , ne de internet bu kadar yaygın değildi, ve hiç birimiz FİELD DAY,HAM FEST nedir? Niçin yapılır? Nasıl yapılır? bilmediğimiz gibi, bizzat katılmadığımız için de ancak elimize ulaşan yabancı amatör telsiz mecmualarında görüp gıpta ile bakıyorduk, dönemin yönetim kurulu arkadaşlarıyla (böyle bir şey yapabiliriz?) Diye karar verdikten sonra yine o dönemin TRAC genel başkanı ve Rahmetli TA2BK(SK) BAHRİ KAÇAN ağabeyimiz ile birkaç telefon görüşmesinden sonra iyice umutlanarak, önce uygun bir yer ve tarih arayışına girdik. Faaliyetin yapılacağı alan, kolay ulaşılabilir, kolay bulanabilir ,anten kurmak,araç park etmek sorun olmamalı;ayrıca alışveriş yapmak gerektiğinde ve diğer ihtiyaçlarda düşünüldüğünde şehre de yakın olmalıydı. Kendi aramızda ve diğer illerdeki arkadaşlarla yaptığımız görüşmelerden sonra o zaman ki şartlarda yukarıda saydığımız özelliklerin tümüne sahip İstanbul istikametinden Tekirdağ’a girişte sağ tarafta yer alan ATATÜR K PİKNİK ALANI nı belirledik. sonraki etap herkes için en uygun olabilecek tarihi belirlemekti, o dönemde ilk ve orta derece okulların tatile gireceği tarihide göz önüne alınca herkese en uygun tarih Haziran ayının ilk haftası olarak belirlendi. (genelde okullar tatil olunca herkes soluğu yazlıkta alır!) İlk amacımız mümkün olduğu kadar amatörleri ve amatör adaylarını bir araya getirmek, dostlukların daha da artırmanın yanında bilgi seviyesini de geliştirmekti. bunun yanında aileler ve çocuklarda açık hava ortamında bir arada olarak belki de geleceğin Amatörlerine örnek olmaktı.
10 haziran 2001 yılında ilk TEKİRDAĞ TA1KT FIELD DAY ENKİNLİĞİ nin yapıldığı alana geldiğimizde ben ve o zamanki yönetim kurulu arkadaşlarım hem heyecan , hem de merek içindeydik. Saat 10.00 dan sonra çevre illerden de gelen arkadaşlar artmaya başlayınca heyecanımız sevince ve coşkuya dönüştü. Kimler yoktu ki? TRAC ın ilk kurulduğu yılki genel başkanı sayın TA1BK Dr Bedii EZGİ(SK) T, bir çok arkadaşımızın olduğu gibi benimde bu hobiye gönül vermemi sağlayan örnek amatör eski Genel başkanlardan TA2BK Bahri KAÇAN(SK), o zaman ki ve şimdiki TRAC genel başkanı TA1E, A ziz ŞASA , eski genel sekreterlerden TA1BY YÜKSEL HAK, TA2DS Selim CANBEKEN(SK), TA1D Mehmet K.BAŞAK ilk aklıma gelen isimler. O gün bu büyüklerimizin günün hatırasına imzaladıkları eski yıllara ait TRAC dergileri fotoğrafları ektedir,
Tanışma faslı bitince Sayın TA2 BK Bahri bey’in önderliğinde hemen delta lopp anten ağaçların üzerlerine gerilerek TA1KT olarak hf bantlarında CW ve SSB modlarda qso lar başladı, bunun yanında o dönemde oldukça gözde olan paket radyo içinde ayrı bir istasyon kuruldu. Tabii field day mantığına bağlı kalarak enerji için sahada çalışan iki adet jeneratör de devredeydi.
Saatler geçtikçe yeni gelenlerle birlikte hatırladığım kadarıyla sayı 100 kişiye yaklaştı,senelerdir hemen her akşam havada konuştuğumuz ama karada karşılaşma imkanı olmayan bir çok radyo amatörü arkadaşımız ve aileleriyle bir arada olmak çok güzeldi .hep beraber güzel bir gün geçirildi, Field day ruhuna uygun olarak portatif istasyonlar kuruldu,yeni amatörlere, amatör adaylarına, anten kurma örnekleri, CW ,SSB paket radyo Qso ları gösterildi. Yakılan mangallarda herkes ne getirdiyse hep birlikte yenildi içildi, çocuklar(ve bazı büyükler) ağaçlara gerili hamaklarda öğle uykusuna çekildi,akşam üzerine doğru içilen çaylar ,kahveler eşliğinde sohbetler daha da koyulaştı. O gün vakit nasıl geçti hiç birimiz anlamadık. Gün toplu fotoğraf çekiminin ardında sona ererken, gelecek yıl tekrar buluşmak üzere sözleştik.
İkinci yıl aynı yerde toplandığımızda sayı hemen hemen aynıydı,daha sonraki yıllarda faaliyeti çeşitli aktivitelerde ekleyerek , (j pole anten yapımı,delta loop anten yapımı,gelen qsl kartların sahiplerine dağıtımı gibi)sayıyı ve ilgiyi arttırmaya çalıştık. bunun yanında bazı yıllar çevre illerden üst üste katılan arkadaşlar olduğu gibi bazı yıllar Tekirdağ dan bile az sayıda amatörün katılımı nedeniyle ve diğer illerdeki amatör arkadaşların çeşitli sebeplerle gelemeyişinden faaliyetin geleceği hakkında endişeye düştüğümüz zamanlarda oldu.( öyleki hangi yıl olduğunu tam hatırlamıyorum ama o yıl tüm katılımın 20 kişiyi ancak bulduğunu hatırlıyorum!) her geçen FİELD DAY etkinliğinden sonra gerek Tekirdağ , gerek diğer illerde ki amatör arkadaşlarla yaptığımız değerlendirmelerde insanların bu faaliyete katılması için daha çekici hale getirmeyi ve katılanların zamanını daha iyi değerlendirmeyi düşünerek , öncelikle gelenlerin yeme içme derdiyle uğraşmaması için bir catering firması ile anlaşarak faaliyet alanında yeme içme işine el atmasını sağladık,(ama hala isteyen kendi yeme içme işini yapabilir),ardından bir adım daha ileri giderek,gerek katılan radyo amatörü arkadaşların kısmen de olsa malzeme ihtiyacını karşılamak veya ellerinden çıkarmak istedikleri malzemeleri değerlendirmeleri için BİT PAZARI faaliyetini de işin içine kattık. İlk zamanlarda birkaç arkadaşın getirdiği çok az malzemeyle olsa da yıllar geçtikçe katılım daha fazlalaştı. Yine katılan kişi sayısı arttıkça benim bir hayalim olan komşu ülkelerdeki radyo amatörlerini de aramızda görmek istedik
2014 yılında LZ dan radyo amatörlerini davet ederek ülkemizde bilinmeyen ,ama dünyada uluslar arası yarışmaları bile yapılan fox hunting(tilki avı) faaliyetinin gösterisini gerçekleştirdik.
O yılda katılım umduğumuzdan fazla oldu, gelecek için bu faaliyetin kalıcı olacağına artık iyice inanmaya başladık, fakat bu yıl hiç haklımıza gelmeyen bir problem ile karşılaştık . 15 yıl üst üste field day faaliyetini yaptığımız ormanlık alan, gerek statü değişikliği gerek çam ağaçlarından kaynaklanan alerji engelinden dolayı kapatıldı. Mevcut yönetimdeki arkadaşlar yeni bir yer arayışına girdi, şehre çeşitli uzaklıktaki birkaç yer görüldükten sonra şartların en uygun olduğu yer Barış kamping faaliyet alanı olarak seçildi. Burası , FİELD DAY etkinliğini daha önce yaptığımız yerden çok daha elverişli ve imkanları daha fazla. Öyle ki senelerdir düşündüğümüz ama bir türlü yapamadığımız gece konaklamalı iki güne yayılacak bir faaliyet olduğu, daha bir gün önceden gelip çadırda bebekleriyle birlikte ailece konaklayan radyo amatörü arkadaşlarımız tarafından da onaylandı (bir tarafta koyu gölge çam ağaçları, bir tarafta deniz, ulaşım problemi, su ,yiyecek problemi yok) bu son yapılan field day aktivitesinde neler yapıldı? Kimler geldi?bahsetmeme gerek yok sanırım.
http://www.tekirdagtrac.org/?Syf=26&Syz=510839&/2016 adresindeki Fotoğraflar , katılım ve yapılanlar için size fikir verecektir. Eğer buraya kadar sabredip okuduysanız gelelim konu başlığındaki soruya; TÜRKİYEDE HAM FEST YAPILABİLİR Mİ?
Eğer istenirse ,eğer gerçekten birlikte çalışılıp, birlikte hareket edilirse yapılır efendim ,yapılır . sadece resimlerde gördüğünüz şekilde uluslararası katılım ve büyüklükte olmasa da herkesin olaşabileceği yer ve zamanda geniş imkanları olan,katılanların beklentilerini karşılayacak bir faaliyet olduktan sonra her ne kadar adı TRAC Tekirdağ şubesi field day etkinliği olsa da on altı yıl üst üste yapılan bir faaliyet neden bölgesel durumdan çıkıp ülke çapında bir faaliyete dönüşmesin? Kendi adıma konuşmam gerekirse 1 defa LZ da 7 yılda üst üste Almanya da düzenlenen HAM-FEST etkinliklerine katılma fırsatım oldu, hatta bir defasında Almanya da aprs sistemli yüksek irtifa balonunun festival alanından bırakılışına bile şahit oldum, en son teknoloji yeni çıkan daha üzerinde seri no bile olmayan cihazları inceleme fırsatım olduğu gibi 2. Dünya savaşı efsanesi ENİGMA yıda orada gördüm. Neyse konuyu dağıtmayalım. Benim düşünceme göre istenirse ,planlı, programlı, öğretici olursa,biraz fedakarlıkla katılımcıların biraz daha arttırılmasıyla olur, sizi göre nasıl olur? Veya niçin olmaz? , saygılarımla.
TA1ED
METİN KORKMAZ
TEKİRDAĞ