Gönderen Konu: yagi antenlerde boom ile eleman ilişkisi.  (Okunma sayısı 273 defa)

Çevrimdışı TA7BB

yagi antenlerde boom ile eleman ilişkisi.
« : 03 Temmuz 2016, 01:11:09 »
Merhaba arkadaşlar.
Merak ettiğim bir konu.
Yagi antenlerde boom ile eleman ilişkisi nedir.
Hangi tiplerde elemanlar doğrudan boom a bağlıdır.
Hangi tip antenlerde elemanlar boom dan izole edilerek montaj yapılır.
Merakımı giderecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
73
De ta7bb ömer💐

Çevrimdışı TA7BB

Ynt: yagi antenlerde boom ile eleman ilişkisi.
« Yanıtla #1 : 12 Temmuz 2016, 23:39:29 »
Merhaba.
99 kişi bakmış ama kimse yorum yazmamış.
Acaba konuya vakıf arkadaşımız yokmu.
Veya yazmak bir yorum yapmak zormu.
Herkese teşekkür ediyorum.
73
De ta7bb ömer

Çevrimdışı TA7AP

« Yanıtla #2 : 13 Temmuz 2016, 00:00:45 »
USTA KOLAY GELSİN.

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #3 : 13 Temmuz 2016, 01:18:48 »
116. bakıştan sonra görerek birşeyler karalamak isterim;

Genellikler Reflektör ve direktörler boom 'a direk bağlanıyor.  (log periyodiklerde tamamı boom'dan izoledir)
Driven eleman genellikle boom'dan izole bilinir ancak match besleme tiplerine göre değişim gösterir

Aslında bunları şekilli şemalı anlatmak isterim isterseniz bana biraz müsade edin Yaginin tüm elemanlarını tek tek anlatmaya çalışayım. (zira biraz grafik bulmam yada çizmem lazım)

Sağlıcakla
« Son Düzenleme: 13 Temmuz 2016, 01:20:35 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA1O

« Yanıtla #4 : 13 Temmuz 2016, 09:43:01 »
Selamlar,

Naçizane fikirlerimi yazmak istedim.

Üniversite yıllarından beri bir çok yagi anten imal ettim, bazılarını yazılımda optimizasyon yaparak özel frekanslarda (Rölenin RX freq. yada Amatör dışı projeler için) özel tasarım ile ürettik. Bu tip internette ölçülerini bulamayacağınız frekanslar için MMANA-GAL yazılımıyla çalıştık. Bence çok güzel ve basit bir program. Denemeyen arkadaşların denemelerini öneririm. (Yardıma ihtiyacı olanlara yardımcı olmaya çalışırım)

Bu yazılımda boom ile ilgili bir parametre bulunmamaktadır. Zaten siz elemanları havada belli aralıklarla tutabilseniz en güzeli o olacaktır.

Boom sadece taşıma görevi olan bir elemandır.

DK7ZB çağrı işaretli Amatör Telsizci abimizin yagi konusunda üstad olduğunu düşünüyorum. Onun sitesinde dolaştığınızda da Radiator haric diğer elemanların boom ile cıvata yardımıyla iletken olduğunu görebilirsiniz.

Şimdi konu iyice karıştı :)

Benim bu araştırmalardan ve aşağıdaki grafikten çıkardığım; Boom olmasa yada yalıtkan olsa en güzeli, Ama Radiator hariç diğerlerinin booma temas etmesi çokta verimi düşürmüyor. Kısaca attığınız taş ürküttüğünüz kuş misali.

Ama burada değinemeden geçemeyeceğim asıl konu, birazda meslekle alakalı olduğu için :)

Home made yagi yaparken ne kadar hassas çalışıyorsunuz? Mesela teorik olarak 1017 mm eleman kesmeniz gerekiyor 8 mm çaplı al. borudan. Bunu kestiğinizde gerçekte kesilen eleman kaç mm geliyor? 1015 mi? 1017.8 mi? yoksa 1020 mi :( . Bunlar yagi için daha kritik.

Bir tecrübemi paylaşayım.

MMANA-GAL yazımının çıkarttığı ölçülere göre anten imal ettim (SWR yazılımda 1.1 gösteriyordu). Daha sonra üretilen antenin tüm elemanlarını ölçerek yazılıma tekrar girip tekrar hesaplattım. 1.1 olan swr teorik olarak 1.4 lere falan çıktı. 1mm'den fazla hata yoktu diye hatırlıyorum. Şunu da belirteyim, elemanların arası mesafe eleman boylarından daha kritik olduğunu düşünüyorum.

Özetlersek; Radiator hariç diğer elemanların boom'a temas edip etmemesi çok kritik değil. Ekstra çaba harcanacak yerin hassas kesim ve delik işlemlerinin olduğunu düşünüyorum.

Konuyala ilgili detayla bilgi için: http://www.qsl.net/yu1aw/Misc/boom_yagi.pdf

Okuduğunuz için teşekkürler :)

73s TA1O

Çevrimdışı TA7BB

« Yanıtla #5 : 13 Temmuz 2016, 11:12:14 »
Merhaba.
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.
Zaman ayırıp yorum yapmanız büyük bir incelikti.
Bilgi dagarcıgımıza yeni bilgiler sizlerin sayesinde girmiş oldu.
Herşey için teşekkürler ederim.
73