Gönderen Konu: RADYO AMATÖRLÜĞÜNDE BİR YERLERE VARMAK,  (Okunma sayısı 369 defa)

Çevrimdışı TA1ED

RADYO AMATÖRLÜĞÜNDE BİR YERLERE VARMAK,
« : 25 Mayıs 2016, 21:10:20 »

Değerli radyo amatörü arkadaşlarım, Sayın TA1IFV, FUAT VOLKAN YALÇINER blog'unda yer alan aşağıdaki yazıyı okumanızı tavsiye ederim,mutlaka kendinizden de bir şeyler bulacağınızı tahmin ediyorum,ayrıca diğer yazıları da benim gibi az bilen veya hiç bilmeyen radyo amatörleri için iyi bir yol gösterici olmakta.kendilerine bir kezde buradan teşekkür ederim,saygılarımla.

     TA1ED
 METİN KORKMAZ
     TEKİRDAĞ

Welcome My Two Bits Forex Trading Amateur Radio Awards TA1IFV
 
 
www.FuatVolkan.com
 

 
Radyo amatörlüğü, özellikle DX avcılığı pahalı bir hobi. Pahalı olması yetmiyormuş gibi bu hobi için ciddi vakit de ayırmak gerekiyor.

Bir zamanlar haftada 6 gün; trafik dahil sabah 7den akşam 10’a kadar vakti işte, yollarda, geçen, hiç bir toplantıya, etkinliğe katılamayan bir amatör olarak, bu hobiye yeterince vakit bulamamaktan şikayetçi amatörlere diyeceğim o ki; “Beterin beteri var. Sabredin.”

Bu arada belki birilerinin işine yarar diyerek vakit özürlü amatörlere kendimce bir iki tavsiyede bulundum. Yazması benden, okuması sizden olsun.

Eğer bu işle ciddi olarak ilgileniyorsanız.
DXCC sizin için sadece emekleme dönemiyse,
5 Bant, VUCC, EME, tropo türü çalışmalar yapmaya hevesliyseniz,
ama benim gibi yagi dikecek yeriniz, kafanızı kaşıyacak vaktiniz yoksa...

Az zamanda çok işler başarmak için, internete ayıracağınız ancak yarım saatlik sürede gerekli teknik-pratik bilgiyi hızlıca bulabilmek için, dünyada benim durumda olanlar olayı nasıl çözmüşler? Neler yapıyorlar? Bir de onları araştırayım diyerek...

...Zaten kısıtlı vaktinizi qrz türü popüler forumları, komikli video paylaşılan amatör face guruplarını gezerek boş yere harcamayın.

Plan basit. Önce amaçlarımızı ve eksiklerimizi belirleyip, daha sonra bizdeki eksik bilgiye sahip olanları nasıl ulaşabileceğimizi, nasıl iletişim kurabileceğimizi, veya tecrübelerinden nasıl yararlanabileceğimizi bulmalıyız.

Amacımız nedir?
Önce DXCC yapmak, sonra Contest vs ile 5band DXCC, Honor roll için DX de kovalarız. Bir de aydan yansıtma yaptık mı keyfimize diyecek yok.

Gerekenler?
Anten, Cihaz, bilgisayar bağlantısı. Hepsi bu.

Şimdi geldik bu işleri bizden önce yapanlar nasıl yapmışlar onu bulmaya.
DXCC önemli değil. 3-5 ayda toplanır. Ama 5bant? Moonbouncing?

İster inanın, ister inanmayın komple dünya genelindeki amatör camia içinde dahi böyle spesifik işlerle ilginenen fazla kişi yok. Denemesi bedava.
1- Önce dünyadaki toplam amatör sayısını ve en yoğun katılımlı CQWW SSB contestine katılanların sayısını karşılaştırın (DXCC toplayabilmek için).
2- Sonra CQWW SSB ile CQWW CW sayısını karşılaştırın (Düşük güçlü nadir istasyonları da yakalamak için).
3- Daha sonra bir de CQWW CW contest katılımcı sayısını ARRL EME contest katılımcılarının sayısı ile karşılaştırın (tamamen zevk için).
Ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Anlaşılacağı gibi bu işlerle uğraşmak cihazı şarj edip mandala basmaktan daha fazlasını gerektirir.
Hem teorik, hem pratik bilgi, tecrübe gerektirir.
Mesela, dört yagiyi birbirine bağlayacak hesaplamayı yapabilecek kadar teknik bilgi gerektirir.
Mesela, anteni 45 derece eğimle mi yoksa yatay mı kullansam sorusuna antenine, sistemine, çalışacağı zamana, hedef bölgeye uygun cevabı bulabilmeyi gerektirir.

Yoksa ver parayı, al hazır sistemi kur, çalıştır. Olur mu?

Gerçi hazır istasyon yada el yapımı farketmez. Karşı istasyonun çağrı işaretini DXCC’me, VUCC’me ekleyebiliyorsam hiç problem yok.
Ama, öyle hazır istasyon da yok. Henüz tak çalıştır EME istasyonu icat edemediler.

Ama ARRL Contest sonuçlarından güzel puan toplayan istasyonların çağrı işaretini webde aratıp kişisel sayfalarını bulabilirsiniz.
EME Chat sayfasında gördüğünüz işaretlerin de aynı şekilde sitelerini bulmanız mümkün.
Bu kişisel sayfalarda anten yapımından stackinge, beslemeden, faz kaydırmaya, tüplü anfilerden horn yapımına kadar kadar 70 türlü atraksiyon göreceksiniz.

Yani böyle işlerle uğraşan kesimin dipolü 1’lik telden mi yoksa 1.5’luk telden mi yapalım tartışmaları yapılan qrz türü popüler forumlarda dolaşıp, gelip geçene tecrübelerini aktarmasını beklemeyin (illa bilmek istiyorsanız tel çapı farketmez, 1:1 balun şart, CMC de eklerseniz tadından yenmez. Antenin ufku açık, kolları da topraktan, taştan, ağaçtan uzak olsun yeter).

Dolayısıyla kişisel web sayfaları, konu hakkında teknik makaleler daha çok işinize yarayacaktır. Çünkü kimse iki saat uğraşıp, bir satır “rororo” göremeyen adamın yarısı dB hesaplarıyla dolu diğer yarısı da başarısız 40 denemesinin detaylarını okumak istemez.

Forumlar başarısızlıkların değil başarı hikayelerinin paylaşıldığı mecralar. Ama tecrübeyi başarısızlıklar sağlıyor. Tercih sizin.

İstisna olarak lokal forumların satır aralarında çok değerli bilgiler bulabilirsiniz. Üstelik lokal forumlar yerli amatörleri tanımanız, yaptıkları işleri, çalışmaları takip edebilmeniz için facebook’tan daha da iyidir.

Sizinle aynı hayalleri kuran, yaptığınız hesapları şimdi veya geçmişte yapmış olan, yapmaya devam eden veya bir sebepten vazgeçen birilerini mutlaka bulursunuz. Bu işlerle uğraşan çok az kişi var dediysek o kadar da az değil.

Sıra geldi böyle acaip işlere gönül veren amatörün yeterli bilgiyi toplayıp teoriden pratiğe geçemesine.

Zor olduğunu kendimden biliyorum, Evde cihaz hafta boyunca öylece durur, ancak pazar günü bir, iki saat içinde DXCC denk düşerse kendimi şanslı sayardım. Ama pes etmek yok.

Hareket şart. Anten değiştirin, QTH değiştirin. Tepelik biryere gidip DX kovalayın. Kablodan, su borusundan, telden anten yapıp uydu takip edin. Bunlar hep tecrübe olarak size geri dönecek.

Gün doğmadan neler doğar diyorlar ya!

İşte o “neler” doğmadan önceki dönemde vakti kısıtlı ama acaip işlere de meraklı amatörün yapması gereken bir iki şey daha var.

Ben gaza getirme görevini üstlenerek bunları kendimce sıraladım ki; zaten sayısı az olan amatörlerin arasından acaip işler yapabilmesi muhtemel bir kişinin habitat içinde kalabilmesine vesile olabilirsem ne mutlu bana.

O kadar da meşgul olmadığınızı, zorlasanız araştırma geliştirme faaliyetlerine benden biraz daha fazla vakit ayırabileceğinizi varsayarak devam ediyorum.

Arabada, yolda cepten internet yapıp vaktinizi değerlendirmeniz, face, lokal forum takip etmeniz mümkün. Ama benim gibi yolculuk sırasında okuma özürlüyseniz bu vakti CW çalışarak da değerlendirebilirsiniz.

Eğer yeterli bilgiye sahipseniz zaten mesele yok ama değilseniz o zaman teorik bilgiden, hesap yapmaktan kaçmayın. Kağıt kalem, hesap makinası öcü değil. Pi’yi 3.14, wattları toplarken dB, antenleri dBd, ayın yansıtma gücünü de -84 almanızda hiç mahsur yok.

İşi pratiğe dökmeye çalışın. En kötü tecrübe bile olmamasından iyidir.
Tel antenle de olsa havada olun. Yagiler, kuleler kurmayı beklemeyin.
Deneyebildiğiniz kadar deneyin.
Her deneme, deneme için yaptığınız her araştırma, araştırma için gezdiğiniz her site mutlaka işinize yarayacak.

Havada kalın! Evde cihaz kullanamıyorsanız mobilde kullanın. Veya ailece piknik yaparken teli çekip iki DX kovalayın.
Piknikte kuracağınız basit dipol; şehrin parazitli ortamına ve düşük verimli antenlere göre çok daha verimli olacaktır. Deneyin, göreceksiniz.

Yakaladığınız her DXCC her VUCC sizi amacınıza bir adım daha yaklaştıracak. Ayda bir de olsa hiç yoktan iyidir.

VUCC peşindeyseniz ve El cihazınız varsa bilgisayara bağlayıp telemetry kovalayın. SO50 ile FM çalışın. El cihazı yoksa ucuz SDR’ler var onlarla takip edin. İstasyonunuzu geliştirmeye önce antenden başlar daha sonra cihaza geçersiniz mesele yok.

Sabit/mobil cihaz alacak parayı ayıramıyorsanız; sigaradan, ordan, burdan kısıp QRP cihaz edinmeye veya kendiniz yapmaya çalışın.
HF bantlarda 10W QRP, RG213 magnetic loop, sabit coax kapasitör CW/BPSK/JT65 modlarda ile havada kalmanıza yeter de artar bile.

Eski, zayıf, öyle ya da böyle mutlaka çıkış yapabilen bir cihazınız olsun. Amacınız HF ise HF cihaz. Uzay haberleşmesiyse VHF/UHF multimod.

Diğer taraftan ucuz da olsa CTCSS özellikli bir el cihazı/mobil almaya çalışın. Yolda/mobilde kullanabiliyorsanız kullanın, en azından frekansı dinleyin.

Mümkün olduğunca lokal amatörlerle iletişimde olun. Tanışamıyorsanız bile yazdıklarını takip edin. İstisnasız her birinden öğreneceğiniz şeyler olacaktır.

Sınav günleri yapılan toplantılara gidebiliyorsanız mutlaka gidin. C aldığım zaman böyle toplantılar yoktu ama A sınavına girdiğim gün (Sefaköy 2013 1. dönem) çoğu arkadaş ile yüz yüze tanışma fırsatı da bulabildim. Yüz yüze tanışıyor olmak önemli. Havaya çıkmıyorsanız ve diğer toplantılara da katılamazsanız pek hatırlanmazsınız ama önemi yok. Tekrar katılır, bir daha tanışırsınız.

Maksat sohbete katılmak, yeni şeyler öğrenmek, tanıştığınız amatörlerin tecrübelerinden faydalanmak.
Bir de sınav günü toplantılarında çayların en azından kendi payınıza düşen kısmını ödemeden ayrılmayın, sonra geride kalanlara sıkıntı oluyor.

İkinci el cihaz veya malzeme almak için lokal forumları veya facebook guruplarını takip edin.
Satıcıya yapılan yorumları, satıcının diğer forumlarda yazdıklarını okuyun.

Cihaz veya anten almak için acele etmeyin. Aradığınız şey aslında işinize yarayan şey olmayabilir. Daha iyisi o satılıyorsa bu da satılır diyerek bir başkası benzer bir ürünü satışa çıkarabilir. İkinci elde fırsat bitmez merak etmeyin.
Yüz yüze tanıdığınız amatörler çoğaldıkça aradığınız şeyi daha piyasaya düşmeden de bulabilirsiniz.

İkinci el cihaz, malzeme almaktan çekinmeyin.
Gurupları yeterince takip ettiğinizde göreceksiniz. Pahalı satanlar, ucuz satanlar, kozmetiğe önem verenler, çalışmasına önem verenler, sürekli alıp satanlar, istasyon değiştirenler hemen farkedilir.

Malzeme veya cihaz, artık her ne ise. İşinize yarayacağını, gerçekten gerekli olduğunu düşünüyorsanız alın.
Fiyat piyasaya göre değil, sizin için makulse ve satıcıyı daha önce forumlarda, guruplarda yazdıklarından dolayı takip ediyorsanız mesele yok.
Yedek malzeme, alet edevat da önemli. Konnektörsüzlükten kabloyu cihaza bantla tutturmak, lehimlemeden kablo bağlamak pek sağlıklı değil. Deneyin ama alışkanlık haline getirmeyin.

İkinci el aldığınız eşy bozuk mu çıkacak diye hiç endişelenmeyin. Biraz eski olabilir ama kimse size bozuk malı satmaya hevesli değil. Zaten böyleleri camiada pek tutulmaz.
Aslında aldığı malın parasını ödemeyenlerin sayısı, bozuk mal satandan daha çok daha fazla. Elindeki malzemeyi veya cihazı satanlar bu konuda sizden daha fazla endişeliler. Elden alıp daha sonra öderim demediğiniz sürece sorun yok.

Ben boat anchor dedikleri artık modası geçmiş sabit cihazlarımı face/yerli forumlardan bulup aldım. İkisi de canavar gibi çalışıyor. 80/40 tel dipol anteni ve tuneri de aynı şekilde almıştım ve ciddi bir sorun da yaşamadım.

Ama mümkünse ikinci el malzemeyi lokal satıcınızdan alın. Kimse dükkanında dandik mal satmak istemez. Daha sağlam olur.
İkinci el satmıyorsa yine de sorun.

İkinci el ürünlerin de satıldığı field day türü organizasyonları kaçırmayın. Böylelikle ikinci el arabalarda olduğu gibi ikinci el cihaz piyasası - sabit ikinci el pazarı oluşmasına da katkıda bulunursunuz.

İş büyüdükçe, lokal QSOlardan uzak mesafelere açıldıkça, DXCC 100ü geçince daha değişik malzemeye ihtiyaç duyacaksınız. Yagiler, rotorlar, linearlar forumlarda pek satılmaz.
Satılsa da siz görene kadar birisi çoktan almış olur.

O aşamaya geldiğinizde artık bölgenizdeki amatörle de tanışmış olmalısınız. Anten, cihaz, kule vs ihtiyaçlarınızda diğer amatörlerden yardım isteyebilirsiniz. Elinde fazladan malzemesi olup satmayı düşünen birileri mutlaka bulunur.

Sıfır malzeme temin ettiğiniz yeri de iyi seçin. Üç’ün beş’in hesabını yapmayın. Yurtdışından direkt getireceğiniz malzeme ile lokal satıcınızdan alacağınız malzeme arasındaki fiyat farkı, yapacağınız sohbetin yerini tutmaz.

Amatörlük; ömür boyu süren, paylaşım ve sohbet tabanlı bir hobidir ve sohbet alışverişten daha önemlidir.
Lokal satıcınız aynı zamanda arkadaşınız olduğu için hasta olduğunuzu duyduğunda arayıp bir geçmiş olsun der, hal hatır sorar ama ebaydaki satıcı böyle bir sey beklemeyin. Sohbet, arkadaşlık önemli.

Ayrıca makro ölçekten bakılırsa yerli piyasayı desteklemek aynı zamanda amatörlüğü desteklemek demektir.
Yerli satıcıdan alış veriş yapmayıp sürekli ebay’e rfparts’a dadanırsanız, gün gelir memlekette N tip T konnektör bile bulamaz, yerli satıcının sınırlı satış yaptığı malzemeyi stoksuz çalışıp, yüksek kar ile satmasına sebep olursunuz. Bunlar ince mevzular.

Her işte olduğu gibi operasyonel amatörlükte de saha tecrübesinin kıymetini bilin. Saha tecrübesi VOACAP analizinden daha doğru analiz üretir.

Havada kalın!
Önemli olan bu. Hatta bir numaralı kural bu. Havada kalın!

Bu tavsiyelere uymak işten güçten vakit bulup katılamadığınız camia ile yüz yüze tanışmış kadar olmasa da bir şekilde bağlantılı kalmanızı, gerektiğinde veya vakit ayıracağınız şartlar oluştuğunda, malzeme alırken, istasyon kurarken paranızı ve zamanınızı yanlış kararlarla harcamamanızı sağlayacaktır.
Bir kez istasyonu kurunca ve havada kaldıkça tecrübe de ardından gelir. Sohbet, muhabbet bonuslarını saymıyorum bile.

Spesifik çalışmalarınız için de mutlaka bir fırsatını bulacağınızdan eminim.

Havada görüşmek üzere. 73.
KURAL 1: HAVADA KALIN
22 May 2016
Neydik? Ne olduk? Ne olacağız?
 
 
TA1ED
  METİN KORKMAZ -TEKİRDAĞ

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: RADYO AMATÖRLÜĞÜNDE BİR YERLERE VARMAK,
« Yanıtla #1 : 26 Mayıs 2016, 09:17:11 »
Metin bey çok güzel bir yazı, paylaşımınız için teşekkür ederim.

Olimpiyatlarda yarışan sporcuların hedeflerini belirleyen güzel bir Latince söz vardır: "Citius, altius, fortius" Yani "daha hızlı, daha yükseğe ve daha uzağa" ...

Biz amatör telsizciler de bu yolda yürümeliyiz. Kimimiz vakit ve nakit sahibidir, koşarak gider. Kimimiz ise durumu müsaade ettiğince yavaş yavaş gider... Önemli olan yürümek, hep ilerlemek.

Tabii ilerlemek için de öncelikle istemek gerek. İstemeden hiç bir şey olmaz. HF de tek isteğimiz ve beklentimiz 40m bandında Türkçe uzun uzun sohbetler yapmak ise eğer, kendi kabuğumuz içinde takılır kalırız. Böyle sohbetler yapmak için telsize gerek yok, kahvehaneye çıkıp oturmak da iyidir ve çok daha kolaydır...

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2AD

Ynt: RADYO AMATÖRLÜĞÜNDE BİR YERLERE VARMAK,
« Yanıtla #2 : 26 Mayıs 2016, 16:04:19 »
Metin sağolasın foruma yazmasan haberimiz olmayacaktı bu değerden önce forumdaki yazısını okudum sonra meraklanıp Blogdaki yazılarına yöneldim .
Fuat kardeşimizin sağlam kaleminden dökülenleri bir çırpıda okuyuverdim ,
dediğin gibi kimi zaman kendimden şeylerle raslaştırdı kimi zaman kendimi sorgulattırdı Fuatın yazıları bana,
kendisini yazılarındanda olsa tanımaktan çok memnun oldum .

Arkadaşlara tavsiyem zamanlarına kıyıp Fuat ın yazılarına  bir göz atmaları ....
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA4RC

Ynt: RADYO AMATÖRLÜĞÜNDE BİR YERLERE VARMAK,
« Yanıtla #3 : 14 Haziran 2016, 16:52:33 »
Değerli hemşehrim Metin bey paylaşımınız için çok teşekkür ediyorum. Bu Yol gösterici, hedef belirletici ve  gaza getirme görevini üstlenerek akıcı bir dille  kaleme aldığı için sayın TA1IFV, FUAT VOLKAN YALÇINER'e ayrıca teşekkür ediyorum.
Kuralını uygulamaya devam ediyorum.73
KURAL 1: HAVADA KALIN
KURAL 2: Aksi halde madde 1 geçerlidir