Gönderen Konu: 2 Hoparlör çıkışını tek hoparlöre bağlamak  (Okunma sayısı 246 defa)

Çevrimdışı TA1MD

Aselsan 4021 ve 4025 cihazları bir arada kullanırken tek hoparlör ile kullanmak istiyorum.
Röle yada switch kullanmadan aynı anda iki cihazın da sesini duyabileceğim bi bağlantı nasıl yapabilirim?
Sistemin uzun ömürlü olması için cihazlara zarar/fazla yük vermemesi, hafif ve az yer kaplaması olması gereken özellikler.

Aklıma 12v-12v iki sekonderli bi izolasyon trafosu sardırmak geliyo. primerini hoparlöre bağlıycam, sekonderlerden biri bir cihaza, diğeri diğer cihaza gidecek. sekonderler arasında elektriki izolasyon olacağı için sıkıntı olmaz diye düşünüyorum ancak birbirleri üzerinde akım oluşturacaklarından diğer cihazın ses amplifikatörüne herhangi bir zararı olur mu bilmiyorum.

Çevrimiçi TA3EP

Ynt: 2 Hoparlör çıkışını tek hoparlöre bağlamak
« Yanıtla #1 : 19 Mart 2016, 12:04:03 »
Trafolar çift yönlü endüksiyon akımı iletirler. Bu nedenle trafo bağlamanın en iyi çözüm olmadığını düşünüyorum.

Bizim telsiz cihazlarında alıcı ile verici anten girişlerini birbirinden ayırmakta kullanılan schottky diyotlarından yararlanmak aklıma geliyor ama bu konuda fazla tecrübem yok.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA9Q

« Yanıtla #2 : 19 Mart 2016, 23:09:29 »
ayrı ayrı 1 er adet hoparlör bağlamak gerekir aksi takdirde  çıkısı yakar..

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #3 : 20 Mart 2016, 00:07:35 »
Her iki cihazın  hoparlör kablolarının bir ucuna silisyum diyot bağlanırsa olur diye düşünüyorum  yanlız hiç deneme yapmadım.
ZONGULDAK KDZ EREĞLİ DEN 73.
ta2aoz@hotmail.com
https://picasaweb.google.com/home?hl=tr
AHMET ÖZER TEL-0531 623 9066

Çevrimdışı TA2BU

« Yanıtla #4 : 21 Mart 2016, 08:53:05 »
Prensip olarak iki hoparlör çıkışı tek hoparlöre direk bağlanmaz...

Ses de frekans olduğu için (kablo üzerinden alternatif akım olarak aktığı için) diyot ile aktarılması halinde formu bozulur.

...

Bunu yapmanın standart yolu, her iki ses kaynağını bir ses mikserinden (basit bir voltaj bölücü ile) geçirip bir ses yükseltecine vermek ve onun çıkışını tek hoparlöre vermektir.

Bir zamanlar çift sargılı hoparlörler (Ek 1) vardı; onlarda bile diğer sargıya mutlaka geri besleme olur...

Günü kurtarmak için (Ek2) dirençler ile her iki yükseltecin çıkış katının maksimum akım sınırını geçmemesini sağlayacak bir devre kurulabilir. Burada her iki yükseltecin aynı evsafta olması halinde her direnci, yükselteç çıkışına önerilen yük direnci değerinde seçerim. Ve tabii ki ses şiddeti kaybınız olacaktır.

Mümkün ise iki ayrı hoparlör, gerekiyorsa aynı kutuya konulsa, en mantıklı çözüm olur diye düşünüyorum...

Sağlıcakla, 73

TA2BU/4

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #5 : 21 Mart 2016, 11:34:40 »
Burada sizin dediğiniz devre yollu  uygulama olarak arkadaşlar açısından zor. İstenilen en basit yöntem yolunu tercih olduğunu gözlemliyorum haliyle Ahmet bey sizin önerdeğiniz (Bunu yapmanın standart yolu, her iki ses kaynağını bir ses mikserinden (basit bir voltaj bölücü ile) geçirip bir ses yükseltecine vermek ve onun çıkışını tek hoparlöre vermektir)  Yöntemi işlem olarak zor, ikinci yöntem kabin içinde iki hoparlör yolu tercih edilebilir görünüyor.
ta2aoz@hotmail.com

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #6 : 21 Mart 2016, 11:41:34 »
Yukarıdaki değerlendirmelerimi arkadaşlardan gelen genel taleplere göre değerlendirmiş bulunuyorum. Yanlız burada  devre yolu ile tek hoparlöre dönüştürülme konusu Bunu yapmanın standart yolu, her iki ses kaynağını bir ses mikserinden (basit bir voltaj bölücü ile) geçirip bir ses yükseltecine vermek ve onun çıkışını tek hoparlöre vermektir.Mutlu bey için aranılan cevap olmuştur.
ta2aoz@hotmail.com