Gönderen Konu: CW sarkma  (Okunma sayısı 181 defa)

Çevrimdışı TA5AE

CW sarkma
« : 28 Ocak 2016, 14:14:36 »
Şu anda 20 m yi  dinliyorum
UA3kw istasyonu cw ( 14003.5 yazıyor diji ekranımda) en az 1 er khz alt ve üst frekanslara sarkması var.Diğerlerinde bu durum yok gibi

Bu cihazdaki çıkışın spektruma dağılımı hem kullanan hem dinleyenlere eziyet.
●Sizce bu neden kaynaklanıyor?

Osilatörünün stabil olmayışı benim tahminim.Bobinli vfo kullanıyor yoksa başka nedenler bu tür dağılımı yaparmı?
●Anten kablosu
●Çıkışın sinyal anında osilasyona geçme teşebbüsü.
●Anten in kendisi

« Son Düzenleme: 28 Ocak 2016, 14:36:20 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: CW sarkma
« Yanıtla #1 : 28 Ocak 2016, 14:45:39 »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #2 : 28 Ocak 2016, 16:04:32 »
Mehmet Bey O başlığı okudum. Sağolun güzel  paylaşım ve yaklaşımlarda bulmuşsunuz.
Ben bu tür sinyallerde cihaz  dışı bir etken aramıştım.Yoksa zamanında vfo ile bende chirp li çıkış yapmıştım. Şimdi ise pll, dds ve diğer kontrollü vfo devri.VFO dan sonra gelen başka etkenler bu tür bir duruma sebep olabilirmi diye sordum.
Kablo
Anten

Not;
Bende özgün bir çalışmanın başlangıcındayım.Olası bu tür yapım  hatalarına düşmek istemem.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #3 : 28 Ocak 2016, 21:29:24 »
Bir soru acaba karşı tarafmı sarkıyor yoksa sizin cihaz mı   tam bastıramıyor  yani sizin cihazmı sarkma alıyor  ki alıyor  onun için filtrelerle uğraşıyoruz .  cw de zaten sesi duymaya başladığınız yerden kaydırarak tam khzyi ayarlıyorsunuz siz kaydırdıkca  sesin tonu değişiyor  sizde nasıl bir sorun oluyor .Driver katı
Pa çıkışı ve empedans katı
Toroid kalitesi
Kablo
Anten   bu saydıklarınız kararlı bir 1 khzlik sarkmaya neden olmaz  başka sıkıntılar cıkartır 73
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2016, 21:32:23 Gönderen: TA1CH »

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #4 : 28 Ocak 2016, 21:57:05 »
Gönderen yani bugün dinlediğim istasyonda ne gibi bir hata olabilir diye merak ettim.
Kararlı ve ticari profesyonel  bir cihazdan swl yaparken dikkatimi çekti.Evet sarkma en az  +/- 1 er khz idi.Sizler hiç rastlamadınızmı  bilmem!  ....  Bazen bende kendi radyomda dinlerken bu tür her bantta 1-2 tane rastlardım.Demek alıcı cihazımın filtreleri iyiymiş.

Şimdi ben dds kontrollü bir EFE modeli hf yapmak aşamasındayım.Malum cw merakıda var. Dert bir değil yani;

●Maniplasyonu bırakınca cihaz alıcıya geçecek.
●Birde lambic paddle devresi eklenecek.Dot1-Dash3 uzunluk ve boşluklar  1 uzunluk vs. (Sanki sır gibi,  buna ait bir cmos lu devre bulamadım)
Bunun yanısıra;
Bir cw gönderiminde acaba vfo yapısı haricinde chirp etkisine başka  neler sebep olabilir?
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2016, 21:59:41 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #5 : 28 Ocak 2016, 22:28:54 »
şu başlığa bakarsanız içerisinde otomatik keyer devreside olacak http://www.telsizciler.org/index.php/topic,33533.0.html

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #6 : 28 Ocak 2016, 22:53:22 »
Mesut bey.
İlginiz için teşekkürler.
Hex atılan herşeye soğudum.
İstesem serde eski programcılıkta var.Zoptirik bir şey için şimdi aparat satın al inceliklerini uğraş öğren vs. uzun iş.
Tanıdık bir arkadaşta var, iyi anlayan  ama onun da sanırım vakti yok.
Cmos olayına az Biraz yoğunlaşıp şunu ayarlayacağım.
Belki bu haftasonu. 73...

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #7 : 28 Ocak 2016, 22:57:11 »
 programlayıp size yollaya bilirim hatta devreyi yapar hazırda olarakta yollaya bilirim siz yeterki projeyi oraya getirin hatta  bircw qrp  fazla plakette var  onuda yollayabilirim  .

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #8 : 28 Ocak 2016, 23:37:41 »
Sağolun varolun.
 bitince rahatsız ederim.
Proje En az 2 bant olunca biraz zor tabiki.
10w cihazı 20 ve 40 metre düşünüyorum.
 cw için 80 m de aklımda ama çok detaylanır ve bu bant için Anten ayrı bir dert.
15 m bandı ise çok tenha.Belkide mevsimi değil.
Neyse, veroboard kullandığımdan dolayı pcb kullanmıyorum.Şema EFE modifiyesi alıcı katında dual gate mosfet preanfi ve  tabiki filtrelerin bobin takımına bant seçen röle sistemi.En karışığıda burası.Rölelerin sürücüleri ve dds ten alacağı frekansa gre rölelerin oto hareketi. SSB modunda ayrı CW modunda ayrı röle zamanlamaları.
Çıkş katı transistörleri yok.Bobin ve toroidler en ayrıntılı şekilde hazır gibi.Tabiki çıkış katından parazit sızmamalı.Multibant anten desen pahalı ve Tel anten modelleri düşünüyorum.
Tabiki anten, tank bobinleri ve  diğer ölçümler  için grid-dip metre yapacağım ilk önce.Yani Bütçe ve zaman  meselesi.
Bu hafta röle ve xtal filtreleri montajladım.Toroidler desen (vk200 dahil ) hepsini  ebay dan aldım ama ortada saracak uygun  tel yok, saramıyorum. Hayırlısı, Ağır ağır  ileriyorum.Göreceğiz.
Başını ağrıttım.
Sonuçları paylaşırım.
73...
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2016, 23:48:09 Gönderen: TA5AE »