Gönderen Konu: Long Wire Anten Problemi  (Okunma sayısı 224 defa)

Çevrimdışı TA2AEC

Long Wire Anten Problemi
« : 26 Ocak 2016, 09:11:03 »
Merhaba,
Geçtiğimiz hafta kurduğum 22 metre uzunluğu olan long wire antenle çalışırken telsiz üzerinde aşırı bir voltaj yükü ile karşılaşıyorum. Sürekli olmamakla birlikte belirli aralıklarda gönderme esnasında telsizin şasesinde kontrol kalemindeki lambayı çok parlak bir şekilde yakıyor. Topraklama verdiğimde ise dinlemem düşüyor ve anten tunerin ayarlama yapamayacağı kadar swr yükseliyor.
Coax hattını kontrol ettim. Konnektörlerde ve kabloda herhangi bir sorun görünmüyor.

UnuN olarak yurtdışından gelen bir 1:9 UnuN kullanıyorum.
Sonuç olarak stabilitesini sürekli kaybeden değişken bir antenle karşı karşıyayım. Bu tip endfed antenlerde bu normal midir?  Bu kadar değişken bir durumun normal şartlarda olacağını pek tahmin etmiyorum. Acaba nerede hata yapıyorum?

T/RX: Kenwood TS-480SAT
Coax: RG213

TA2AEC de 73

Çevrimdışı TA5AE

Ynt: Long Wire Anten Problemi
« Yanıtla #1 : 26 Ocak 2016, 10:08:12 »
RG213 kablonuzun dış Şasesi antene kadar zayıf bağlantı olmamalı ve Topraklandırma sadece  anten bölgesinde olmalı.
Anten fişlerini ve balun içini ( varsa imkanınız )bağlantı zayıflığı vs bakımından  kontrol ettinizmi?

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #2 : 26 Ocak 2016, 10:11:54 »
Erdem bey merhaba,
Long wire antenler için genelde topraklamayı baluna veya tuner antenin altındaysa tuner ground noktasına bağlamalısınız,istasyondan verdiğiniz topraklamayı direkt baluna taşıyıp denemelisiniz.
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA2AEC

« Yanıtla #3 : 26 Ocak 2016, 10:40:02 »
Lütfi Bey, Murat Bey,
Yardımınız için teşekkür ederim. Balun presli olduğu için şimdilik sökemedim ancak, ince testere ile kesip bakabilirim. Bunun dışında balun girişindeki konnektörü de bir kontrol etmeyi düşünüyorum tekrar. Anten tuneri dahili olduğu için cihazın ground ucundan, ve balundan topraklayıp denedim. Fakat bahsettiğim gibi bu seferde bandların çoğunda aşırı yüksek swr problemi yaşıyorum.
Sanırım havalar biraz düzeldiğinde bahsettiğiniz noktaları tekrar bir kontrol etmem iyi olacak. Randıman alamazsam ilkbaharda farklı bir anten yapıp devam edeceğim. Aslında kelemen anten yapmayı planlıyordum, şemasını bulamadığım gibi kış şartları nedeniyle çatıda çalışmak da  pek mümkün olmuyor.

TA2AEC de 73

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #4 : 26 Ocak 2016, 11:05:22 »
Değerli radyo amatörü arkadaşım.
Bahsettiğiniz olay çok normaldir.
Ben izmir deki evimde 80 ve 160 metre bandlarında long wire kullanıyorum. bu problemi yaşıyorum.
kesinlikle bir şey var toprağınız yetersiz.
ikincisi 1:9 balun demek her uzunluktaki antenin empdansını 50 ohm düşürecek anlamına gelmez. Her şekilde anten tuner'e ihtiyaç duyarsınız. Yine de RF çarpmasından (Yanıklarından) kurtulamazsınız.
Hafif puslu , yağmura dönük havalarda antenin statik elektrik yüklenmesinden dolayı ayrı problemler yaşarsınız.
Tek çözüm iyi bir toprak aslında çok iyi bir topraklamadır.
saygılarımla.
yasar gocet
TA3D

Çevrimdışı TA3RT

« Yanıtla #5 : 26 Ocak 2016, 11:10:20 »
Erdem Bey, arkadaşlarında bahsettiği gibi balunun topraklama ucu antene özel bir topraklama olması gerekiyor. Cihazlar için ayrıca başka bir topraklama uygulaman gerekir.

Toptaklamanın performansı çok önemli, onuda kontrol etmen gerekecektir.

Birde imkanın var ise tel boyunu 40 metre yapabilirsen güzel performans verecektir. 40 metre tel boyu benim tecrübelerimde minimum olması gereken uzunluk. Daha altında randıman birden çok düşüyor. Tabi değişmez kural tel ne kadar uzun olursa o kadar kazanç.

73

Rıfat Tultak

TA2SE

I ♥ HF CW

Çevrimdışı TA2AEC

« Yanıtla #6 : 26 Ocak 2016, 14:13:37 »
Yaşar Bey, Rıfat Bey,
Bilgiler için çok teşekkür ederim. Topraklama ile ilgili yeni bir çalışma yapacağım. Bunun dışında 40 metre tel germem şu an için biraz zor görünmekle birlikte, sevgili komşularımın biraz daha kafasını ütüleyerek sanırım bu sorunu da aşarım gibi geliyor.

de TA2AEC 73!