Gönderen Konu: JT65 kullanmanin faydalari..  (Okunma sayısı 363 defa)

Çevrimdışı TA2NC

JT65 kullanmanin faydalari..
« : 20 Şubat 2015, 00:31:21 »
Selamlar, aranizda hala denememis kullanmamis olan arkaadslar var ise, ekte 20watt ile ve sadece vertical anten ile 10 ve 20 metre icin bugunku cagrilarimin duyuldugu yerleri gostermek istiyorum. 20 metrede beni duymus olan antartika ile qso yapamamanin uzuntusu icindeyim maalesef.. Benim diger istasyon ile konusmam bitene kadar kendisi qrt oldu

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: JT65 kullanmanin faydalari..
« Yanıtla #1 : 20 Şubat 2015, 07:32:39 »
Oğuzhan bey tebrikler. Paylaşımlarınızı ilgi ile takip ediyorum. Dijital modlar ile ilgili paylaşımlarınızın artarak devamını diliyorum.

Müsaadenizle bir kaç sorum olacak.

Amatör dijital modların düşük emisyon güçlerinde bile çok uzaklara gidebildiğini biliyoruz. Benim bildiğim dijital modlar arasında RTTY ve PSK31 modları da mevcut. JT65 modunun bu diğerlerine göre üstünlüğü nedir? Dijitale ilk başlayanlara öncelikle hangisini önerirsiniz? Bu soruyu hayatında henüz hiç dijital çalışmamış bir amatör olarak samimiyetle soruyorum. Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: JT65 kullanmanin faydalari..
« Yanıtla #2 : 20 Şubat 2015, 09:57:48 »
Sahsen PSK31 RTTY biraz daha kompleks ve JT9/JT65 e gore daha fazla guc/hassasiyet istiyor diye biliyorum.
JT65 cok dusuk sinyal guclerinde / cok yuksek qrm altinda bile (-24db gibi bir oranda calisabilmekte)  gorusme yapmaniza olanak saglarken, 2khz lik bir alanda onlarca amatorun ayni anda konusabilmesini de saglamakta.
Dezavantaji nedir derseniz, her bir transmitin 1 dakika suruyor olmasi ve sadece 13 karakterlik bir mesaj araligina sahip olmaniz.
Inanin arada bandi dinliyorum. Hicbir ses duymuyorum, ama bakiyorum birkac istasyon o gurultunun arkasinda saklanmis geliyor..

Ama yönsüz bir anten ile ve 20-30w gibi gucler ile (ki 30w bile bu mod icin yuksek kabul ediliyor)  bantta acik olan her yerden duyulabiliyorsunuz.

Bunun yaninda bu modu yaptiginiz bir antenin testi icin de kullanaiblirsiniz. Ustteki resimlerden gordugunuz gibi harita uzreeinde gorusme yapmasaniz bile sizi o an duyan tum istasyonlar, kac dB ile duyduklari bilgisi ile beraber gosteriliyor. Basit bir CQ cagrisi yapmaniz bu haritanin olusmasi icin yeterli.

JT9 ise JT65 ten bile daha hassas bir modulasyon. COk fazla kullanan henuz yok ama ileride cok daha populer olacagini dusunuyorum.
Daha dar bir bandta daha yuksek hassasiyet iceriyor. Onun haricinde karakter sınırı ve sure acisindan ayni.

Yazilim olarak JT65 icin HB9HQX' in JT65 yazilimini,  JT9 icin ise WSJT-X yazilimini oneririm.

Kısaca ozetleyecek olursak, programlarda da yazili ama, cihazinizi genelde her bandin 076 Mhz'İne (orn 28.076 7.076 gibi)  USB modulasyonda ayarliyorsunuz.. (3.5 ve 7 mhzte de USB olacak)
Yaziliminizi aciyorsunuz.. Bu arada bilgisayariniza bir saat senkronizasyon yazilimi kurun cunku bu protokol zamana bagimli olarak calisiyor.. 1 saniyeden yuksek bozukluklarda calismiyor
Bilgilerinizi (Grid, cagri adi vs) dolduruyorsunuz.
SOnra basliyorsunuz dinlemeye..
Sesi cok acmayin.. dusuk ses ile daha basarili sonuclar aliniyor.

Dakika baslarinda herkesin gondermesini duymaya baslarsiniz. Ekrandan waterfall denilen grafikler akmaya baslar... 45. saniyeden itibaren gelen ses datasinin decode islemi gerceklesir. Ve varsa cagrilar, ya da karsilikli konusmalar gorunur. O an gorusmek istediginiz bir cagri duyarsaniz ustune cift kliklersiniz.. ve cihaziniz dakika basinda transmite gecerek   "AA2BBB TA2NC KM69" gibi bir cagri yapar.  Karsi taraf cagriyi alirsa size "TA2NC AA2BBB -05" gibi bir cevap doner.. Bu -05dB raporunuz var demektir.. Max -01, min -24 bu arada
Siz de otomatik olarak programin olusturdugu raporu cevap olarak gonderirsiniz.. Genelde cevaplar AA2BBB TA2NC R-07   gibi  hem roger (bir onceki mesaji aldim) ve -07 db raporunuz var seklinde olur. Daha sonra karsilikli RRR 73 gondererek qso tamamlanir.

Kısaca bilgiler bu sekilde. Yaizlimi kullandikca dah ahakim olursunuz. Bu yaizlimda neredeyse hic klavye kullanmadan sadece mouse ile haberlesebiliyorsunuz.
Altta da su an aldigim bir ekran goruntusunu paylasiyorum.



Çevrimdışı TA2NC

Ynt: JT65 kullanmanin faydalari..
« Yanıtla #3 : 20 Şubat 2015, 10:16:42 »
Bu arada bir ilave..
ILk mesajda gordugunuz web sayfasi http://pskreporter.info/pskmap.html
uste cagri isaretinizi yazdiginizda nerelerden duyuldugunuzu gercek zamanli olarka gorebilirsiniz.

Çevrimdışı TA1DX

Ynt: JT65 kullanmanin faydalari..
« Yanıtla #4 : 20 Şubat 2015, 16:02:30 »
JT-65 çalıştım ama mutlu olamadım. 

Kendi kendime niçin mutlu olamıyorum diye sorduğumda kendimce bulduğum cevap şu, işin içerisinde eziyet yok, Adrenalin yok..

JT-65 ekranınızda, o an, sizinle aynı bantta havada olan TÜM istasyonları görebiliyorsunuz.  Birisine tıklayın çağrı yapın. Mutlaka görüşürsünüz..

Yani sürpriz yaşayamıyorsunuz, Çağrıma kim cevap verecek, enteresan bir yer bulabilecekmiyim diye bir adrenalin yaşamıyorsunuz, Eziyet çekmiyorsunuz.

Tabi ki bunlar benim görüşlerim, JT-65 çalışan arkadaşlarım,  eğer mutlularsa lütfen beni bağışlasınlar. Benim görüşlerim sadece beni bağlar..

Saygılarımla, Atila

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: JT65 kullanmanin faydalari..
« Yanıtla #5 : 20 Şubat 2015, 18:02:21 »
Orasi oyle. Cok bir adrenalin yok. Ama belki anteninizdne belki cikis gucunuzden pile-uplari yarip ta gorusmenizin cok cok dusuk olacagi bazi prefixler ile rahatlikla gorusup dxcc listenize eklemeniz de artisi..Belki biraz adil bir sistem oldugundan. Malum. herkesin 20-30wlarda cikis yaptigi bir yer.. italyan veya rus arkadslar kilowatt ile gelip sizi ezip gecmiyorlar.


Çevrimdışı TA1DX

Ynt: JT65 kullanmanin faydalari..
« Yanıtla #6 : 21 Şubat 2015, 09:51:28 »
Haklısınız Oğuzhan Bey, Kırk yıllık SSTV QSO'ları, DXCC için sayılmıyorken, JT-65 'in Digital kategorisinde DXCC için sayılması da çok hoş.

Bende başlangıçta bunun büyüsüne kapılmıştım :)

Başarılar dilerim.  73!

Çevrimdışı TA6MD

Ynt: JT65 kullanmanin faydalari..
« Yanıtla #7 : 21 Şubat 2015, 21:54:10 »
Oğuzhan bey sizden aldığım bilgiler doğrultusunda JT65 denemek istedim ancak program kurulumunda sıkıntılar oldu programı kurduk ancak bir türlü TX aktif edemedim ayarlarla ilgili bilgi verebilirseniz veya herhangi bir link sevinirim
TA6MD
F.MURAT DEMİR

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: JT65 kullanmanin faydalari..
« Yanıtla #8 : 22 Şubat 2015, 00:23:20 »
hımm. benim yontem cok basit aslinda.. su an cihaz icin cat kablom olmadigi icin, 
cihazin ustunde vox'u aktive ettim. mikrofonu da bilgisayar hoparlorune yaklastirdim.

 program ayarlarinda PTT kismi disabled,  ana ekranda da vox kutusu secili.
transmite gectigi zaman bilgisayr hoparlorunden transmit sesini duyuyor olmaniz lazim.
cat kablom geldiginde cihaza gore ayarlarini da tarif ederim.Ama bu sekilde de yuzlerce qso yapabildim. herhangi bir sıkıntı olmadı
cihazınizin ses cikisini da bilgisayrinizin mikrofon ya d aline girisine baglamaniz gerekmekte bu arada. bu seciminize gore programin ses giris/cikis ayrlarini da uygun bir skeilde yapmaniz gerkeiyor.


Çevrimdışı TA4J

Ynt: JT65 kullanmanin faydalari..
« Yanıtla #9 : 22 Şubat 2015, 02:07:23 »
Merhabalar arkadaşlar,

TA4ASO Şadan hocamızın JT65 üzerine derlemiş olduğu yazı aklıma geldi ve sizlerle paylaşmak istedim. Umarım faydalı olur.

http://www.qsl.net/ta4aso/JT65A.html

73s
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın