Gönderen Konu: Yönlü anten problemi  (Okunma sayısı 297 defa)

Çevrimdışı TA1CH

Yönlü anten problemi
« : 13 Ocak 2016, 17:58:55 »
Yüksek frekanslarda  yönlü antenler hem yaptım hem kullandım  ama bu antenler aılıcı ve verici  bir birini gören  konumlarda idi hatta hepinizin  uydu anteni kurcaklamışlığımız vardır .   Ama    hf  de hic yönlü bir anten ile qso yapmamış biri olarak merak ediyorum  bu anteni   çok az cevirsenizde  sinyalde değişme oluyormu    yada diğer bir değişle bu anten  yagi için bahsedelim   ileri yönlü en iyi  yayılım yaptığını  düşünüyorum  pratikte   bu anteni ufuk cizgisine doğru cevirerek yansımayı kırılmayı  değişik açılarla yakalamaya çalışıyoruz  doğrumu   kısacası bir  video  felan varmı  nasıl olursa nasıl olur  .
Bunu sormamın sebebi her yönde    sabit rotar olamadan bir yagi yapsak  iş çözümlenirmi randıman alabilirmiyiz hatta bu anteni borular yerine   telden  yapabilirmiyiz       güney yarım küre ile   sıkıntım var belki cözüm olur    ne  dersiniz .73

Çevrimdışı TA3EC

Ynt: Yönlü anten problemi
« Yanıtla #1 : 14 Ocak 2016, 01:07:46 »
  Rotor olmadan yagi anten elbet olur. Yagi antenlerde parazitik dizi arttıkça (yani direktör sayısı) kazanç artacaktır. Hex beam, spider beam  telden yapılmışlardır. Hex beam beslendiği noktadaki radyatör ve arkasında reflektörü olan kazancı max 5 dbd olan tipdir. Paterni daha genişce olacağından rotorsuz kullanabilirsiniz. İlla Al. kullanmak gerekmiyor yani. Rotor olursa en iyisi olur. Yagilerde 3'ncü elemandan sonrakiler gittikçe azalan bir etkiyle kazanca dahildirler. vs.vs. 
Kazanç-güç arasındaki ilişki aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #2 : 14 Ocak 2016, 01:20:57 »
Yani;
5dbd kazançlı bir anteniniz varsa, güç oranı 3,162; bu şu demek:

0 db bir antene(dipol) 100 watt uyguladığınızı ve bir verim elde ettiğiniz varsayalım.
tx-rx antenleri durumu değişmemek şartıyla aynı gücü (100 w) 5 dbd bir antene uygularsanız,
sanki dipole 316,2 watt basmış gibi etki yaratırsınız. (logaritma ve Elektronik bilgisinden uzak dilim bu kadarına döndü, anlatabildim mi bilmem...)
73's
 Yada 10 db:
yagiye 1 watt, dipole 10 watt: aynı şey (siz hangisini istersiniz?)

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #3 : 14 Ocak 2016, 01:24:23 »
Kazancı tek başına 20 dbd bir anten gören var mı?

KONU BAŞKA BİR YÖNE KAYACAK.
HADİ BİLAL AMCA YARDIMA!!!

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #4 : 14 Ocak 2016, 11:47:34 »
12.5 dbi 4-30 mhz log periodic ,bu antenin bakımlarını yapmıştık,Atatürk havalimanında çalışmaktadır.
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #5 : 20 Ocak 2016, 15:08:39 »
Bu da konya 3. anajet ussu.
Natonun log periodiclerinden biri
tabelalarin buyuklugune gore olceklendirme yapabilirsiniz