Gönderen Konu: Güneş paneli  (Okunma sayısı 164 defa)

Çevrimdışı TA8EO

Güneş paneli
« : 07 Ocak 2016, 17:41:55 »
Merhabalar iki veya 4 adet 150 watt lık güneş paneli almak istiyorum . Monokristal olarak düşünüyorum ama marka konusunda tavsiye bekliyorum , saygılarımla .

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Güneş paneli
« Yanıtla #1 : 07 Ocak 2016, 18:04:14 »
Bülent bey iyi akşamlar,
Güneş panelleri için "orjinal Japon/Alman malları ve diğerleri" şeklinde bir görüş var. Ama orjinal markalı ürünlerle diğerleri (=Çin malları) arasında da uçurum var.
Ben güneş panelleriyle iki uygulama yaptım. Bir tanesi kendi tekneme şu an markasını bile hatırlamadığım Çin malı panellerden 4 adet 80 Wp taktım. 4 yıl sorun çıkartmadı. Sonra tekneyi sattım. Bir diğeri de Bir arkadaşımın teknesine 3 ad 100 Wp'lik Tera-Solar marka panel taktım ki o panellerin olduğu tekne okyanus geçti. Tera-solar'lardan bir tanesi 2. yılında bozuldu ama oldukça ağır şartlara maruz kaldı. Tera-solar'ın -bence- avantajı Bursa'da imal ediliyor (birleştiriliyor) olması. Biz bozulan panel için aramadık açıkçası ama önceki konuşmalarımızda oldukça yapıcı izlenimler edinmiştik.

Bülent bey, muhtemelen araştırmışsınızdır ama, merak eden arkadaşlarımız için ben bir kere daha hatırlatmış olayım. Güneş enerjisi sisteminde regülatörün önemi malum. Regülatörünüzü MMPT olanından seçerseniz panellerin çok daha verimli çalıştığını göreceksiniz. MMPT regülatörler diğerlerinden biraz daha pahalı ama bence kesinlikle değer.

73 de tb3dha op Ateş

Çevrimdışı TA3MHA

« Yanıtla #2 : 07 Ocak 2016, 20:38:50 »
Şimdi fark ettim. Doğrusu MMPT değil MPPT olacak.
Karışıklık için özür dilerim.
73 de tb3dha

Çevrimdışı TA8EO

« Yanıtla #3 : 07 Ocak 2016, 23:03:40 »
Teşekkür ederim Hasan bey , bulunduğum bölge yazları 42 kışları ise -30 dereceyi görebiliyor . Ortalama kışları -7 yazları ise 30-35 derece civarında oluyor, tuzlu ve nemli bir ortam yok . Marka konusunda Türkiye de birleştirme yapan firmalar var ama karar vermedim . Deneyim sahibi arkadaşlardan gelecek yazıları bekliyorum , saygılarımla .