Gönderen Konu: İki farklı cihaz ve antenle alma ve gönderme....  (Okunma sayısı 205 defa)

Çevrimdışı TA4SO

İki farklı cihaz ve antenle alma ve gönderme....
« : 31 Aralık 2015, 12:16:34 »
Merhabalar,

Yaesu FT-857 hf cihaza sahibim, düşük güçte modlarla çalıştığım için genel olarak memnunum ama alış hassasiyeti bildiğiniz üzere pek iyi değil. Özellikle yarışmalarda ve CQ çağrısı yaparken size seslenen istasyonları duyamayabiliyor veya dijitalde göremeyebiliyorsunuz. Bu konuda forumlarda yakınlarda tekrar aktif hale gelen TA3GO Can Bey'in açtığı bir konu da vardı. Bununla birlikte seçiciliği yüksek ve daha hassa bir alıcı cihazım mevcut. Sorum da tam bu konuyla ilgili olacak. Ben dinleme yaparken bu cihazı kullanmak ve sadece gönderme de FT-857yi kullanmayı düşünüyorum. Şu an kullandığım antenim ICOM AH-4 anten tunere bağlı toplam uzunluğu 21m civarında bir delta loop. Dinleme cihazım için evin içine koyduğum yaklaşık 1,5m boyunda TA3EN Hüseyin hocamın yaptığı mobil anten. Bu halde bile FT-857den daha iyi duyuyor gerisini siz düşünün :)

Evin müstakil ama iki farklı vertical veya horizantal anten kursam da aralarında maksimum 15m mesafe olabilir. bu durumda nasıl bir konfigürasyon kullanabilirim Bu konudaki önerilerinizi ve deneyimlerinizi duymak isterim.

Selamlar 73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA2FE

Ynt: İki farklı cihaz ve antenle alma ve gönderme....
« Yanıtla #1 : 31 Aralık 2015, 12:25:44 »
Şadan Bey Selamlar,

Gayet kolay RX ve TX  için bir röle kullanın . Bu iş için röleler mevcut . Bunu doğru şekilde balar iseniz alıcı konumunda iken bir taraf dinler TX yapmaya başladığınız anda röle tetiklenir ve gönderme yapmaya başlar .
Bu röleler zaman zaman hurdalıklarda görülmekte.
Güce bağlı olarak ta büyük olabilir. Tabi röleyi devreye alabilmek için çok basit bir rf tetikleme devresi yapılması gerekir.

Selamlar
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #2 : 31 Aralık 2015, 13:38:33 »
Emin Bey merhabalar, ilginize çok teşekkür ederim. Öneriniz çok mantıklı, bu tür bir röle aramaya başlayayım. Tetikleme için genelde çalıştığım dijital modlarda zaten pc üzerinden kontrol yaptığım kolay olacak. SSB ve CW içinde bir kontrol devresi yaparım. En fazla 100W güç kullanıyorum o da SSB'de yoksa genelde 20 -50W civarı o nedenle güç problem olmaz sanırım.

Şimdi sorumu biraz genişleteyim; vertikal (dikey) antenlerin göndermede daha iyi oldukları (tabii çalışılan bant ve propagosyon yapısı da önemli alacaktır) söyleniyor. Horizantal (yatay) antenler ise daha az qrm aldığı için tercih ediliyor.  Benim örneğimde bu alma ve gönderme farklı sistemler olduğu için acaba böyle farklı iki anten sistemi kullanmak bana belirgin bir kazanç sağlar mı ?

Benim delta loop tuner kullandığım için ondan kaynaklandığını düşündüğüm bir gürültüye de sahip. İki farklı anten kullanırsan dinlemede tuner olmadan hatta belki balun bile olmadan bir loop kullanmayı düşünüyorum. Burada da çekincem gönderme sırasında alma anteninden gelen sinyalin alıcının girişinde probleme veya hasara yol açma ihtimali. Burada nasıl bir çözüm kullanılabilir ? yine bir röle v.s. ile anteni devreden mi çıkarmak gerekir ? Yoksa gelen yüksek sinyali ihmal edebilir miyim ? Giriş devrelerinin hasar görmesi endişem yersiz midir ?

İlgilenenlere teşekkürler 73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #3 : 31 Aralık 2015, 14:41:48 »
Alıcı  anten girişine bağlayacağınız paralel bir diyot, endişenizi ve anten sök çıkar derdinize derman olur umarım.
Saygılar. 73deTA5AE

Çevrimdışı TA3MHA

« Yanıtla #4 : 31 Aralık 2015, 14:43:35 »
Şadan bey, acemice olabilir ama, şöyle birşey çalışır mı acaba?
Alıcının anten girişini bir rölenin kontağının ortak ucuna, alıcı antenini NC kontağına bağlasanız. Aynı kontağın NO ucunu gnd'ye bağlasanız ve röleyi de TX'te tetiklenecek şekilde bağlasanız. RX'te alıcı anteni alıcıya bağlı, TX'te alıcının anten girişi gnd'ye bağlansa.
İş görür mü acaba ?

73 de tb3dha op Ateş

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #5 : 31 Aralık 2015, 16:34:19 »
Arkadaşlarımız güzel yöntemler  düşünmüş fakat siz cihazları elektiriki olarak ayırsanız bile tx yaptığınızda alıcınız sağır olur siz tx yapmayı kestiğinizde bile bir müddet bu sağırlık devam eder , alıcı cihazınızda mutlaka mute ucu bulunur bu ucu şase ile kısa devre edecek şekilde olan yapmalısınız. Cihazın arkasındaki girişlerden linear yazanda TX GND ucu mevcut cihazı beslediğiniz kaynaktan bir + uç alıp 12 volt rölenin bobin ucuna boş kalan bobin ucunu da cihazdaki TX gnd ye bağlarsınız rölenin kontaklarını da alıcınızın mute ucuna bağlarsanız tx anında alıcı susar,
 Alıcınıza ikinci bir anten kullanırsanız dahi böyle yapmalısınız ki ikinci bir anten benim de size tavsiyemdir.
« Son Düzenleme: 31 Aralık 2015, 16:45:02 Gönderen: TA1AMC »
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA4HQ

« Yanıtla #6 : 31 Aralık 2015, 16:37:47 »
Şadan hocam  Ft-857 ve ft-897 lerde  kronik olarak  Toko filtre sorunu dinlemenizin düşük olmasına sebeb veriyor olabilir. eğer cihazınız 3-4 yıldır aktif olarak kullanıyorsanız. TOKO filtreleri değiştirmeniz dinleme sorununun kismen ortadan kaldiracağını sanıyorum
linkte problemden bahsediyor
https://www.youtube.com/watch?v=7p-7LIlpsxE