Gönderen Konu: AT-130 toprak bağlantısı  (Okunma sayısı 197 defa)

Çevrimdışı TA3MHA

AT-130 toprak bağlantısı
« : 02 Aralık 2015, 10:00:03 »
Günaydın değerli radyo amatörleri

Eve yeni istasyon kurmaya çalışıyorum. AT-130 tunerle birlikte longwire (daha doğrusu randomwire) anten kuracağım. Sormak istediğim husus, tunerin toprak bağlantısı.
Aklıma gelen çözümler ve çekincelerim şöyle:
1- Tunerin üzerindeki toprak bağlantısını yakındaki bir prizin toprağına bağlamak.
     Çekince1: Telsizi besleyen güç kaynağının (smps) toprağı da aynı potansiyelde. Patlamasın ? Araya 220/220V izolasyon trafosu koymak ta geldi aklıma ama, duygusal! Nedenlerle işime gelmiyor. Ya da güç kaynağının toprak bağlantısını iptal etsem ?
     Çekince2: Evin toprağına ne kadar güvenebilirim? Diğer elektroniklere enterferans yapar mı?
2- Tunerin kullanım klavuzunda toprak bağlantısı yapamıyorsanız, çalışacağınız frekansın dalga boyunun dörtte biri uzunluğunda counterpose bağlayın diyor.
    Çekince1: Marinde iş biraz daha kolay. Ama bizim 160 metreden 10 metreye kadar her bantta çalışabileceğimizi varsayarsak counterpose'lerin toplam uzunluğu 70 metreyi geçiyor. Bu kadar kabloyu yere yaymak çirkin olacak. Hanımsal nedenlerle bu çözüm de işime gel(e)miyor.

Değerli fikirlerinizi duymaktan memnun olurum.
73 ta2cye/3
Ateş

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: AT-130 toprak bağlantısı
« Yanıtla #1 : 02 Aralık 2015, 10:26:32 »
Eviniz apartuman ise ;
*Çatıda yağmur oluğu var ise
*Çatıda bina kolon-kriş demiri bulabiliyorsanız

Bunlardan birine bağlamanız diğer seçeneklerden daha iyi olacaktır.

Sağlıcakla
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA3OM

« Yanıtla #2 : 02 Aralık 2015, 10:40:37 »
Kaçıncı katta oturuyorsunuz bilmiyorum, 1.2m boyunda bakır çubuklar satılıyor topraklama için, bahçede biryere bu çubuğu çakabilirsiniz. Fiyatı 50-60 TL civarında olabilir. Elektrik tesisatındaki topraklama enterferans sorununu arttıracaktır, ayrıca bina ve tesisat eski ise başka elektriksel problemler olacaktır.

Çevrimdışı TA3MHA

« Yanıtla #3 : 02 Aralık 2015, 13:16:28 »
Mehmet bey ve Mustafa bey yanıtlarınız için teşekkürler.
Sırasıyla yanıtlamaya çalışayım.
@TA5FA: Yağmur oluğu yok ama çatının iki kenarında kiremitlerin bitip alın tahtalarıyla birleştiği yerlerde çinkolar var. Bunların bir taraftakinin boyu (ters V şeklinde) 410+190 cm. Diğer tarafta da tek parça 450cm. Bunlar iş görür mü?
Açıkta binaya ait demir yok. Biryerleri kırıp demirlere ulaşırsam, yüksek ihtimalle hanım da benim kemiklerime ulaşır :) Fakat bu söylediklerinizden yola çıkarak şöyle birşey geldi aklıma. Binanın çatısı demir profil karkas üzeri kiremit (tabi arada osb, membran vs da var). Bu karkasa ulaşabiliyorum. Acaba o iş görür mü? Fakat bu konuda da şöyle bir endişem var, antenim kiremitlerden 1.5-2 metre yukarıda yatay. Tabir caizse, bir elimle verdiğimi diğer elimle almış olur muyum?

@TA3OM: Çok güzel çözüm ama ne yazık ki binanın dışından kablo çekemiyorum. Terasın yağmur iniş borusundan geçebilirim ama, oradan da bir uydu anteni, 2 cat5 kablo, 1 de 25'lik su borusu geçirmiştim zamanında. Borudan geçmeyen bir ben kaldım yani :). Ama son çare olarak data kablolarından birini iptal edip yerine toprak hattı çekebilirim.

73 ta2cye/3
Ateş 
« Son Düzenleme: 02 Aralık 2015, 13:17:50 Gönderen: TA2CYE »