Gönderen Konu: DMR Bilgi  (Okunma sayısı 373 defa)

Çevrimdışı TA6UMI

DMR Bilgi
« : 06 Temmuz 2015, 17:17:52 »
mrb arkadaşlar ben DMR telsiz almayı düşünüyorum.
DMR hakkında bilgim yok fakat merak ettiğim konu diğer DMRler le iletişime geçebilir miyim? benim gördüğüm DMR'ler cep telefonu gibi şebekeye bağlanıyor dediler! ben DMR telsiz aldığımda diğerleriyle iletişime geçmek için veya bir ROLEye bağlanmak için O ROLEye kaydedilmemmi gerekiyor?

Çevrimdışı TB5CIV

Ynt: DMR Bilgi
« Yanıtla #1 : 11 Temmuz 2015, 05:31:23 »
1.DMR Cihazlar Amatör Cihaz Değildir.Ama Dünyada Amatör Çerçevede Kullanılmakta.
2.Çevrenizde Diğer Arkadaşlarınızda DMR Protokollü Cihaz Mevcutmudur.
3.Bu Tip Cihazların Yazılım Menüsüne Girilip Diğer Görüşmek İstediğiniz Telsiz Röle Vs,Eşleştirmeniz
Ve Aynı Menüyü Kaydetmeniz Gerekiyor.
(Tek Başınıza Hiç bir İşinize Yaramayacak Bir Konu Bu.)
73s de tb5civ

Çevrimdışı TB5CMJ

« Yanıtla #2 : 13 Temmuz 2015, 00:03:23 »
Merhaba.DMR telsiz TDMA (zaman bölmeli çoklu) sayısal radyo haberleşmesi standardıdır. DMR protokolü lisans gerektirmeyen (Katman I), lisans gerektiren konvansiyonel  (Katman II) ve trunk destekli lisans gerektiren (Katman III) çalışma şekillerini destekler. Günümüzde ticari uygulamalar Katman II ve Katman III kategorilerinde yoğunlaşmıştır. 
 DMR Katman I: Lisans Gerektirmeyen. DMR Katman I lisans gerektirmeyen 446 MHz bandında çalışmaktadır. Kişisel veya geniş kapsama alanı duymayan kurumsal uygulamalar için uygundur.  DMR Katman II: Konvansiyonel. DMR Katman II 66-690 MHz bandında işletilen lisanslı konvansiyonel radyo sistemlerini kapsar. ETSI DMR Katman II standardı, spektral verimliliğe, yüksek ses kalitesi ve entegre IP veri hizmetlerine ihtiyaç duyan kullanıcıları hedeflemektedir. ETSI DMR Katman II 12.5 kHz kanallarında iki TDMA kanalı tanımlar.  DMR Katman III: Trunk’lı. DMR Katman III 66-690 MHz bandında trunk’lar üzerinden işletimi kapsar. DMR Katman III 12.5 kHz kanallarında iki TDMA kanalı tanımlar. Katman III ses ile birlikte MPT-1327’ye benzer şekilde dahili 128 karakterlik durum mesajları ve değişik formatlarda 288 bit uzunluğa kadar kısa mesaj desteği sunar. Ayrıca IPv4 ve IPv6 dâhil olmak üzere değişik veri hizmetleri de desteklenmektedir.

Çevrimdışı TB5CMJ

« Yanıtla #3 : 13 Temmuz 2015, 00:12:54 »
DMR dünya çapında binlerce amatör telsizci tarafından kullanılmaktadır.Ülkemizdede yavaş yavaş digital telsizcilik ilgi görmeye başladı.Digital telsizlerin bir olumsuz tarafı analog sistemler gibi olmayışıdır.yani örnek vermek gerekir ise bende ICOM Digital el telsizi var diğer amatör arkadaşımdada DMR el telsizi var ancak ne yazıkki birbirleri ile haberleşme yapamazlar.çünkü protokolleri altyapıları uygun değil birbirine zıt 2 digital protokol.Şunu diyorum ben de eğer ilimizde amatör arkadaşlar digital telsiz alacaklar ise birbirleri ile anlaşarak aynı özellikte (DMR,D STAR IDAS,P25,TETRA YAESU) telsiz alınmalıdır.Şunun,da altını çizeyim.Çinli telsiz firmaları tyt baofeng ve wouxun DMR telsizleri piyasaya sürdüler 250 300 tl gibi bir maliyet ile.Altyapı olarak DMR üretiyorlar.

Çevrimdışı TA6UMI

« Yanıtla #4 : 29 Ağustos 2015, 12:38:41 »
en ucuz  TYT DM-UVF10 dijital/analog el telsizi dijitale başlamak için sizce ideal mi?

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 29 Ağustos 2015, 13:09:35 »
Ümit Bey,

Bir tek sizde her hangi bir dijital cihaz olması bir şey ifade etmeyecektir diye düşünüyorum. Ayrıca hangi dijital cihazın alınacağı hala amatörlerin karşısında sorun olarak durmaktadır. DMR'mi, yoksa amatörler için tasarlanmış D-STAR mı, yoksa NXDN mi? Bunlar halen cevaplanmış durumda değildir. Hele ki yurdumuzda bu konu daha olgun hale gelmemiştir. O sebeple dijital cihaz alma isteğinizi ertelemenizin en doğru yol olduğunu düşünüyorum.

Bana kalırsa dijitali boş verin, Banduma'nızı yiyin, analog cihazınızla konuşun derim. Üzerine de damla sakızlı bir az şekerli kahve içerseniz çok güzel olur.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA6UMI

« Yanıtla #6 : 29 Ağustos 2015, 20:33:23 »

Bilgilendirme için teşekkür ederim Bilal Bey, sizi de Kastamonu'ya Banduma yemeğe bekleriz.