Gönderen Konu: RESİMDEKİ LİNEAR HK.BİLGİ, ŞEMA VE DÖKÜMANA İHTİYACIM VAR  (Okunma sayısı 243 defa)

Çevrimdışı TA8AT

Hurdadan geçme BLF 177 Fet transistörlü linear edindim. Öncelikle belirteyim bu kartlar hakkında pek fazla teknik bilgiye sahip değilim. Bu kartlar ile ilgili  şema, pdf ve ne amaçla dizayn edilmiş bu konularda teknik bilgiye ihtiyacım var. Niyetim HF’e uyarlayabilmek. Bu kartlar hakkında öncelikle benim anladıklarımı paylaşmak istiyorum.

Devrede öncelikle girişte bir kristal osilatör ve MRF 148’li ön yükselteç katı kullanılmış. Osilatör katında 7Mhz kristal ve transistör devresi yapılmış. Bu osilatör devresinin beslemesini ve çıkışını sürücü transistor ünden ayırıp çalıştırdığımda frekansmetrede gördümki osilatör kristalin 10 harmoniğinde yani 70.700mhz’de çok kararlı bir şekilde çalışıyor. Frekansmetrem yanlışmı ölçtü diyerek el cihazımdada aynı frekansta çalıştığını gördüm.

Devrenin orjinalinde bu osilatöre herhangi bir sinyal giriliyormuydu onu bilemiyorum. Osilatörden çıkan 70.700mhz’lik sinyal MRF 148 Fet transistorünün girişine giriyor ve burada yükseltilip balun devresi ile ikiye bölünüp ayrı ayrı iki BLF 177’li linear kartlarının girişlerine bağlanmış.

SÜRÜCÜ KARTI---
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: RESİMDEKİ LİNEAR HK.BİLGİ, ŞEMA VE DÖKÜMANA İHTİYACIM VAR
« Yanıtla #1 : 18 Ağustos 2015, 20:04:31 »
Sürücü kartından yükseltilip ikiye bölünen sinyal 1. Linear kartının girişine bağlanmış. İlginçtir buradada girişte bir adet MRF 148 kullanılmış. Resimde tam görülmeyen sağ alttaki büyük direncin altındaki MRF 148 fet ile bir daha yükseltilen sinyal tekrar balun ile ikiye bölünmüş ve combiner direnci ile seviyeleri eşitlenerek giriş trafoları ile 4 adet BLF 177 fetlerine girmiş. Buradaki 4 fetin çıkışları iki iki birleştirilerek bakır soğutuculu trafolardan çıkmış ve çıkışta bir balun kablo ile birleştirilerek Combiner kartına gitmiş.

Aynı şekilde 2.linear kartındada aynı işlem yapılmış ve oradan çıkan güç combiner kartına gitmiş.

1.LİNEAR KARTI---
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #2 : 18 Ağustos 2015, 20:05:38 »
2. LİNEAR KARTI---
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #3 : 18 Ağustos 2015, 20:07:09 »
Ayrı ayrı iki linear kartından ( 8adet MRF 177den) çıkan güç combiner kartına gelmiş ve burada birleştirilerek çıkış konnektörüne bağlanmış

COMBİNER KARTI---
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #4 : 18 Ağustos 2015, 20:08:44 »
Devre 48 volt DC ile besleniyor olup transistörlerin soğutulması içinde bakır su borusundan giren sıvı ile özel bir termal su ceketlerinden geçerek transistörleri soğutup su çıkışından çıkmak suretiyle ve ayrıca bir termostata bağlı iki ayrı fanın desteği ile yapılmış.

I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #5 : 18 Ağustos 2015, 20:10:45 »
Bu lineardaki 70.700mhzlik osilatör devresinin ne işe yaradığını ve ne amaçla dizayn edildiğini anlayamadım. Arkasındaki etikette COHERENT Californiya USA ibaresi var. Başka bir seri ve kod numarası yazılmamış. Amerikadaki Coherent firmasına mail attım şema ve dökümanları ile ilgili ama geri dönüş yapmadılar.

Şimdi ben bunu hf’e uyarlamak istiyorum. Linear devreleri hakkında pek fazla bilgiye sahip olmamakla birlikte bana bu konuda yardımcı olabilecek radyo amatörü arkadaşlarımdan teknik bilgiye, varsa şeması ve dökümanlarına ihtiyacım var.

Devre hakkında değerli bir büyüğümden destek aldım lakin şema olmayınca haliyle bir ilerleme kaydedemedik. İnternettende bulamadığım dökümanlar hakkında belki daha önce karşılaşmış olan arkadaşımız olabileceği düşüncesi ile buradan paylaşımda bulundum.

Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür eder, saygılar sunarım
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #6 : 18 Ağustos 2015, 21:25:43 »
Normalde bu tarz amplifikatör devrelerinde böyle bir osilatör ve mixer olmaz.
Elinizdeki cihaz bir amplifikatörün yanında ya bir upconverter veya downconverter yada kendi başına bir verici olabilir.

çıkışını bir dummy load a bağlayarak girişine önce sinyal vermeden deneyin derim. çıkışta herhangi bir sinyal görecek misiniz.
daha sonra bu driver kartının bir girişi olmalı her şekilde eğer bu cihaz sabit bir sinyal kaynağı vs değilse. bunu bulmaya çalışın. karttaki transistörlerin base veya gate uçlarını takip etmek iyi bir yöntemdir. eğer bir buffer yapısı varsa, diğer pinlerini de takip etmeniz gerekebilir. sanırım kartın çıkışı belli buradan geriye doğru takip etmeye çalışın derim.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #7 : 18 Ağustos 2015, 22:40:05 »
Onur, coherent, uyumlu, tutarlı demek. Sanırım firma değil. Ayrıca bu lineeri tek tek bir dene, girişe 50W ver, her bir bölüm çıkışını test et. İstersen önce 13.8V ile test et. 50w a 300-400w alırsan diğer çıkışa bunu bağla. Çıkış 700-1000w olabilir. Tabiki besleme en az 13.8v da 150A olmalı. Yani tek tek denemeni tavsiye ederim.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #8 : 19 Ağustos 2015, 10:26:51 »
Onur Bey,

Bu mesajıma eklediğim PDF dokümanın işinize yarayacağını umuyorum. İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #9 : 21 Ağustos 2015, 06:02:56 »
Bilgiler için teşekkür ederim.
I LOVE İCOM