Gönderen Konu: SİNİR BOZUCU QRM KONUSUNDA YARDIM İSTİYORUM :(  (Okunma sayısı 1130 defa)

Çevrimdışı TA1ALN

Ynt: SİNİR BOZUCU QRM KONUSUNDA YARDIM İSTİYORUM :(
« Yanıtla #40 : 03 Ekim 2015, 11:09:46 »
Bende aynı sorundan amatör faaliyetlerime son verdim. Her yolu denedim.
1-Güç kaynağı, Akü, Smps Telsiz için yapılan (kaç para harcadım bilmiyorum)
2- Delta loop (kaç metre kablo gitti bilmiyorum)
3- Tek tek kontrol evin elektriklerini kesip. (led armatürleri tek tek attım annemden fırça yedim.)
4- Sadece köyün elektriği kesilince gürültü susuyor.

Büyük ihtimalle komşunun(ların) kalitesiz ciinn malı cihazları....

Sonuç olarak;
Şu meşhur EMC yönetmeliğini zamanında adam akıllı uygulansa idi. (sadece amatör telsizciler değil) böyle sorunlar olmazdı. Elektrik tesisatları, topraklama kanuna uygun yapılıyor, denetlenmiyor. Çok iyi biliyorum çünkü okulda elk. tesisatı gördüm ve bizim ev dahil komşuların evlerinin tesisatlarını da gördüm.

Bende antenimi söktüm. Şimdi  ormanın ortasına çekmecem arabayı, anteni sereceğim çalışacağım. Ama sürdürülebilir olmayacak ayda bir kere en fazla bunu yapamaya gücüm ve zamanım yeter.

Bende hobimi değiştirip sporla uğraşmaya başladım daha az sinir bozucu... Koşu ve bisiklete biniyorum. Tek kaybettiğim 1.500 TL ve 15 kg oldu...

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #41 : 03 Ekim 2015, 11:26:31 »
Volkan bey yaşadığınız sorun üzücü gerçekten, geçmiş olsun. Eğer tek bir yerden kaynaklanıyorsa (ki %99 öyledir) günün birinde kaynağını bulup çözeceğinize eminim.

Ben başka bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Spor yapmak bir "hobi" değildir. Aslında günlük hayatımızın içinde mutlaka olması gereken, yaşam için "zorunlu görev" lerimizden biridir. Tıpkı nefes alıp vermek, yemek yemek, su içmek, işe gidip çalışmak, kitap okumak, dünyada olup bitenleri takip etmek gibi bir şeydir. Yapmadığımız zaman yaşam damarlarımızdan birisi kopmuş demektir. (Ya da er geç kopacaktır) Siz de zaten normalde yaşantınızın bir parçası olması gereken spor yapma imkanına şu parazitler sayesinde kavuştu iseniz eğer, o parazitlere teşekkür etmek gerekir. Spor yapmak gibi zorunlu görevlerinizi yapmaya devam ediniz, ama hobilerinizi de ihmal etmeyiniz. 73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #42 : 03 Ekim 2015, 12:19:17 »
qrm olmasaydı bizler telsiz yapabilir miydik acaba  . kullandığımız  frekansın azizliğinden her yerden parazit alıyor   bence iyi de oluyor çünkü  neredeyse iki metali bir birine sürtüp havaya  kaldırınca   parazit oluşuyor bizde  bu frekanslarda basit alıcı vericiler yapabiliyoruz.
   Çok yüksek frekanslarda   parazit te az olur ama bizlerde cihaz yapıp calıştıramayız   . Bobini sarmak isterken 10 katını zaten bağlantı ucuyla sarmış olurduk , kafamızda sac felan ( sanki varda )  kalmazdı :) 73

Çevrimdışı TA1ALN

« Yanıtla #43 : 08 Ekim 2015, 13:01:12 »
Diyelim ki Şimdi diyelim gürültünün kaynağı komşumun kaçak inşa ettiği kalorifer kazan dairesinin, gene kaçak olarak elektrik bağladığı devir daim pompasından Allah bilir (ben bilmiyorum) devir daim pompası da kaçak gelmiştir. Hatta ve hatta onu yurda sokan kontrollerini yapan mühendiste kaçak çalışıyordur.

Geçen sene, eve 500 TL tasarruflu lamba aldım sonra çöpe attım. Niye yurda kontrolleri yapılmadan "beynelminel" sokulmuş satılmış, takılmış.

-komşu senin kaçak LCD TV enterfe ediyor beni...
-walla mı? beni ırgalamaz gardaşş

-komşu senin kaçak kalorifer dairen enterfe ediyor beni
-Belediyeci misin sen? şikayet mi edecen... kış günü beni soğukta mı yatıracan...

Hadi bulmak için komşuların evlerinin elektriklerini gizlice sabaha karşı kestin.
komşunun bir tanesinin solunumun sağlayan cihaz durdu. Çalıştırmak için start butonuna yeniden basması lazım.
allah rahmet eylesin, sizede allah kurtarsın. (taksirle adam öldürme, yada ölmez ise teşebbüs)

şehir içinde bu hobiyi yapmak imkansız, aslında bırak hobiyi yaşamak bile sakat.
düzensizlik üstüne inşa edilmiş bir düzen... o kadar çok konu var ki formun amacına uygun düşmez konuşulması...

telsizler elimizde, antenler belimizde biz gideriz hey n'ormana n'ormana

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #44 : 08 Ekim 2015, 22:33:47 »
Volkan Bey bu aralar hf te propagasyn gayet kötü mevsimsel .
Herzaman iyi olmayabiliyor.

Güneş aktivitesi yüksek kritik frekans yükarı çekildi.Kış ayları daha elverişli olabiliyor çünki sinyallerin kuveti yerel paraziti geçiyor.

şimdi ise VHF ve role zamanı CB ve 28 MHz... Selamlar

Çevrimdışı TA1D

Ynt: SİNİR BOZUCU QRM KONUSUNDA YARDIM :))
« Yanıtla #45 : 23 Ocak 2022, 23:21:53 »
Parazit sorunu konulu paylaşımları okudum, 7 yıl sonra sormak istedim sorun halloldumu?
Ben de benzer sorunu yaşadım. Çatı katındaki komşunun tavana takılı ankastre 18 w lık led aydınlatma sürücülerinden çıktı sorun.
Beş adet Led ışık  vardı,, hepsine parazit kesecek şebeke filtresi yaptım sorun büyük ölçüde azaldı. Bazı filtreleri smps beslemelerden söküp kondansatör ekledim, bazılarına kendim filtre yaptım,, Kendi yaptığım filtreler, smps lerden sökülmüş mini trafolu olanlardan daha etkili oldu.
Konuyle ilgili geniş yazı:   http://www.ta1d.com/news.htm#led
Ayrıca; yaptığım çeşitli filtrelerin resimleri ekledim. Normalde bu filtrelerin şebeke tarafından iki adet kondansatörle toprağa verilmesi gerekir ancak; evlerde alçı tavanda toprak bulmak çok zor, o yüzden toprak bağlantısı yapamadım.
Filtreler her armatüre bir adet olarak bağlandı. Aynı anahtardan üç adet led on off yapan hatdaki her led e filtre takmama rağmen  Gürültü 9 s den 5 s e düştü  diğer iki tekli led de ise sonuç çok iyi oldu. Ayrıca benzer gürültü üreten led armatür benimde evimde vardı, 28 MHz de çok ciddi Beyaz gürültü üretiyordu, ona da bir filtre ekleyip %90 oranında gürültüden kurtuldum .
Ancak yan apartmanlarda da benzer LED sürücülerden kullanıldığını fark ettim, oraya müdahale  edemedim. Bu devirde amatörler bu sorunla yaşamak zorunda çünki; Filtreli olanlar çok pahalı ve ucuzda filtre yok.
Son olarak bir miktar led sürücü alıp şekildeki gibi cihaz yanında filtreleri test edip hazır bulunduracağım.
Ayrıca bu anlattıklarım zaman zaman açılıp kapatılan led aydınlatmalarla ilgili  çözümlerdi. Devamlı hiç kesilmeyen, gece gündüz var olan beyaz gürültü ise : Üstteki yazılarda birkaç arkadaşın bahsettiği , fişe devamlı takılı bilgisayar beslemeleri, switcmode şarjörlerin tetkileme transistör veya benzer malzemelerin ürettiği devamlı pulsler, beyaz gürültü olarak şebekeye bağlı kablo üzerinden yayılarak alıcılarımızda duyulabilmektedir.
Komşuların sigortalarını uygun saatte çok kısa süre  kapatarak, deneyerek kaynağı tesbit en kolayı.
Ben de bu paraziti komşudan rica ettim , kendisi sırasıyle ışıkları açıp kapattı  ve  alıcımdaki gürültü seviyelerine bakarak hangi ışık çalışıyor olduğunu not ettim. Komşunuzun makul bir kişi olması çok önemli. Başarılar.
TA1D/4  Kadri

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #46 : 24 Ocak 2022, 11:35:53 »
90'lı yılların başında İstanbul İçerenköy'de oturuyorum,eğer QRM varsa af buyrun tabiri caizse kralını gördüm,her yer her binanın altı tekstil atölyesi,makinalar 3 vardiya hiç susmuyor,söylenip duruyorum,merhum Bahri Kaçan TA2BK/SK Engin sana Delta Loop yapalım önemli ölçüde kesilecektir dedi,iki yelkenli dakron direğini asansör kulesine diktik,24m gemi anten teli ve SGC SG230'tuneri antenin tam dibine besleme noktasına bağladık,RG213 kablo ve Tunerin kontrol kablosunu aşağı indirdik,harcadığımız enerjiyi geri kazanmak için ,bir şeyler atıştırdık,ve korkarak istasyon odasına gittik,ve zafer inanması güçtü ama 160metre hariç tüm bantlarda hissedilir derece kaybolmuştu QRM.bir müddet sonra QRM diye bir şey kalmamıştı,ufak tefek bir kaç parazit dışında bir şey yoktu,bazen anten koptumu acaba demekten kendimi alamıyordum,meğer 5 Nisan kararları alınmış,döviz inanılmaz tavanlar yapmış,Endüstri sanayi ,tekstil birer,birer çöküp tezgahlar kapanmaya başlamış,komşumla helalleştik,ben bittim,zararın neresinden dönersek dedi,ve iş yerini kapatıp gitti,bir Qrm daha bitmişti...sevgiler 73

Çevrimdışı TA1D

YIL1976 9+20 db cayırtı
« Yanıtla #47 : 24 Ocak 2022, 14:59:04 »
1976 yılıydı sanırım, Kocamustafapaşa da eski Çoruh açık hava sinemasının yakınlarnıda oturuyoruz.
Yasaklı yıllar, HW32A Heatkit 14 MC ssb cihazım var. Çatıya çaktırmadan 14 MC dipol gerdim, arasıra SSB qso yapıyorum. Bir yıl sonra aniden bir cayırtı başladı 9+20 db ,
inanılmaz hiçbirşey duyulmuyor.
Bir gece yarısı tesadüf dinlerken kesildi gürültü, band tertemiz. Ertesi günü baktım sabah yine başladı,  gece aynı saatte kesildi.
Demekki; birisi bir cihaz çalıştırıyor, eskiler bilir ACİKO ve ya Commander diye vhf HF orta dalga Radyolar vardı, alıcıyı torbaya koydum, kulaklık kafamda gece  kısa dalgayı dinleyerek sokakları dolaşmaya başladım.
Çoruh sineması yıkılmıştı, arazinin yanındaki apt. nin altındaki elektrik trafosunun  yanına gelince çok yüksek Parazit duyulmaya başladı, kaynağını bulmuştum, ertesi güniçi aynı yere tekrar gittim, binanın altında bir işyeri vardı ve kapısı açık olunca bir bakayım dedim.
İçeri girdikçe bir cayırtı kulakla duyulur oldu ve gürültünün geldiği geniş bölmeye gelince ne göreyim; Gazete matbaalarının baskı yapıldığı ofset  makinalara benzer uzun silindirlerin üzerinden şeffaf naylon torba rulo malzemeleri, yüksek elektrik atlatılarak statiklendiriliyordu.  Torbalara marka basılması için ve baskıda boya dağılmasın diye böyle bir yöntem kullanılıyormuş. Benim qrm in kaynağı buydu.
Sanırım 100 bin voltlarda yüksek alternatif voltaj silindirden silindire ark şeklinde atlıyordu.
ark Şelalelerini görünce şaşırıp kaldım. Silindirler 2 metre boyundaydı ve her noktasından karşıdaki benzer sindire akıyordu.
Adamlara bu nasıl iş bu apartmanda kimse radyo dinleyemez deyince birisi evet radyo dinleyemiyorlar dedi.
Yapacak birşey yoktu benim için, sadece hiç olmaz ise pencereleri tavuk kafes teliyle örtüp topraklayın dedim ve oradan uzaklaştım, bir süre bu sorunla boğuşup gece yarısına doğru adamlar işi paydos edince çalıştım. Allahtan oradan taşındık ve sorundan kurtuldum.

Ancak, var olan parazit kaynağı statik gibi kapalı dipol ve deltaloopla yok edilemez çünki o bir yayın. o orada ..
Ancak; Parazitin geldiği yöne Tavuk kafes teli koyup aranızı ekranlayıp toprağa verirseniz faydası olur. yapmak mümkünmü ?? Belki.
Yaşanmış bir gerçek konu.
Selamlar.
TA1D/4 Kadri