Parazit sorunu konulu paylaşımları okudum, 7 yıl sonra sormak istedim sorun halloldumu?
Ben de benzer sorunu yaşadım. Çatı katındaki komşunun tavana takılı ankastre 18 w lık led aydınlatma sürücülerinden çıktı sorun.
Beş adet Led ışık vardı,, hepsine parazit kesecek şebeke filtresi yaptım sorun büyük ölçüde azaldı. Bazı filtreleri smps beslemelerden söküp kondansatör ekledim, bazılarına kendim filtre yaptım,, Kendi yaptığım filtreler, smps lerden sökülmüş mini trafolu olanlardan daha etkili oldu.
Konuyle ilgili geniş yazı:
http://www.ta1d.com/news.htm#ledAyrıca; yaptığım çeşitli filtrelerin resimleri ekledim. Normalde bu filtrelerin şebeke tarafından iki adet kondansatörle toprağa verilmesi gerekir ancak; evlerde alçı tavanda toprak bulmak çok zor, o yüzden toprak bağlantısı yapamadım.
Filtreler her armatüre bir adet olarak bağlandı. Aynı anahtardan üç adet led on off yapan hatdaki her led e filtre takmama rağmen Gürültü 9 s den 5 s e düştü diğer iki tekli led de ise sonuç çok iyi oldu. Ayrıca benzer gürültü üreten led armatür benimde evimde vardı, 28 MHz de çok ciddi Beyaz gürültü üretiyordu, ona da bir filtre ekleyip %90 oranında gürültüden kurtuldum .
Ancak yan apartmanlarda da benzer LED sürücülerden kullanıldığını fark ettim, oraya müdahale edemedim. Bu devirde amatörler bu sorunla yaşamak zorunda çünki; Filtreli olanlar çok pahalı ve ucuzda filtre yok.
Son olarak bir miktar led sürücü alıp şekildeki gibi cihaz yanında filtreleri test edip hazır bulunduracağım.
Ayrıca bu anlattıklarım zaman zaman açılıp kapatılan led aydınlatmalarla ilgili çözümlerdi. Devamlı hiç kesilmeyen, gece gündüz var olan beyaz gürültü ise : Üstteki yazılarda birkaç arkadaşın bahsettiği , fişe devamlı takılı bilgisayar beslemeleri, switcmode şarjörlerin tetkileme transistör veya benzer malzemelerin ürettiği devamlı pulsler, beyaz gürültü olarak şebekeye bağlı kablo üzerinden yayılarak alıcılarımızda duyulabilmektedir.
Komşuların sigortalarını uygun saatte çok kısa süre kapatarak, deneyerek kaynağı tesbit en kolayı.
Ben de bu paraziti komşudan rica ettim , kendisi sırasıyle ışıkları açıp kapattı ve alıcımdaki gürültü seviyelerine bakarak hangi ışık çalışıyor olduğunu not ettim. Komşunuzun makul bir kişi olması çok önemli. Başarılar.
TA1D/4 Kadri