Ana Sayfa > Bir sorum var! ***

SİNİR BOZUCU QRM KONUSUNDA YARDIM İSTİYORUM :(

<< < (2/10) > >>

TA1CH:
swr ölcümünü bir swr metre ile yapabilirseniz sonucu paylaşırsanız  bizde tam olarak swr değişiyormu  emin oluruz   .
Cihazın üzerindeki swr metre şaşırıyor dur yoksa antenin fiziki bir değişikliğe uğramadığına göre   swr neden değişsin   cihazın watı beslemeye oranla artıp azalabilir ama swr yinede değişmez   pek guvenemedim sizin linkolne    .73

TA2VW:
gürültü ve QRM antenden cihaza giriyor,yakınınzdaki uydu anteni beslemesi,asansör,veya komşunuzdaki kalitesiz bir smps,veya bulunduğunuz yere fazla uzak olmayan bir sistemden kaynaklanan enterferans tam cihaza kadar sirayet ediyor son iki aydır bende aynı konuda şikayetim vardı
anteni değiştirdim olmadı antenin yerini değiştirdim olmadı 7150 khz de makinalı tüfek gibi bir enterferans tam 7150 den başlıyor 7156 kadar  kuvvetli bir şekilde sırayet ediyordu son 10 gündür 7146 yerleşti oradan sabit şekilde geliyor şimdilik 7150 yi enterfere etmiyor geçen mahallede elektrikler kesildi tam fırsat diyerek cihazı aküye bağladım hiç bir frekansta enterferans kalmamıştı. buda benim çevremde olan bir yerden SMPS den gürültü geldiğini kesinleştirdi. zaman zaman değişik frekanslara gitmesine rağmen şimdilik çalışma yaptığım frekans sakin yapacak bir şey yok
bu gürültülerin hepsi dış kaynaklı sizin sisteminizde bir şey olduğunu zannetmiyorum,bir de şunu deneyebilirsiniz bir hf cihazla hangi frekanslar temiz hangi frekanslar gürültülü bu yapılabilir bahsettiğiniz 27 28 mhz lerde var diğer frekanslarda yoksa 40 metre bandı gibi o zaman yapılması gereken hf kurup gürültünün olmadığı frekanslarda çalışmak gerekir. SWR konusuna gelince tam olarak ne olduğunu bilmemekle beraber eğer normalde kurmuş olduğunuz sistem de swr yoksa çalışabilirsiniz tabi bunu harici bir SWR metre ile tespit etmek en doğru olanı cihazın swr metre si ile harici swr metreyi karşılaştırırsınız hata nereden kaynaklanıyor öğrenebilirsiniz belki de swr yok cihaz öyle gösteriyor en sağlıklısı araya harici bir swr metre koyup incelemektir. kolay gelsin hayırlı bayramlar dilerim   

TA3IWS:
Önerileriniz ve paylaşımlarınız için çok teşekür ederim.

Harici SWR metre ile yeniden test yaptım. iki farklı güç kaynağını değiştirerek ayrı ayrı ölçtüm. 20 amperlik switch'li güç kaynağını bağladığımda 27.215 FM bandında SWR değeri 1.1, 7 amperlik güç kaynağını bağladığımda ise SWR değerini 2.2 olarak ölçtüm. harici SWR-power metre cihazım sıfır. radioshack marka. ilk ben kullandım.

bu arada ilginç olan bir diğer nokta ise lincoln cihazın çıkış gücü 60-70 watt civarında idi. zannedersem cihazın çıkışlarıyla oynanmış ve yükseltilmiş. 7 amperlik güç kaynağı acaba bu cihaza düşük geldiği için mi SWR değeri yüksek çıkıyor? çünkü aracımdaki akü 70 amper ve telsiz direkt olarak aküye bağlı.

QRM konusunda ben de yavaş yavaş enterferans dan şüphelenmeye başladım. demek ki yaşadığım yerde bir istasyon kurmak şimdilik mümkün değil gibi görünüyor. dediğiniz gibi  7.000 civarı frekanslarda belki çalışılabilir ama işin ucunda masraf edip cihaz kurup hüsrana uğramak da var. iyi ki aracımdaki CB cihazı sabit istasyon haline getirip deneme yapmışım. yoksa bu ders bana daha pahalıya da patlayabilirdi. ://

TA1CH:
7 amperlik adaptörde mandala bastığınızda  ölcü aleti ile ölcün mandal basılı iken voltaj  kac volt birde 20 amperlikte mandal balısı iken ölcün voltaj kac volt     tabiki fm yada am modunda   73

TA3IWS:
Mesut bey,
maalesef voltmetrem yok. :(

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git