Ana Sayfa > Bir sorum var! ***

SİNİR BOZUCU QRM KONUSUNDA YARDIM İSTİYORUM :(

<< < (4/10) > >>

TA1LC:
Bir zamanlar cb anten kurulumunu ticari olarak yaparken hemen antenin dibinde rg- 213 kabloyu 5-10 tur  30-40  santimetre  çapında  sarıp siyah bant ile tuttururduk. Göndermede  tv enterferansı keserdi. Siz bunu dinlemede deneyin olumlu olabilir.

TA3IW:
Merhaba Serkan.Cihazın çıkışını 70 watta çıkardıklarına göre bir modifikasyona uğramış tam teşekkül lü ortamda yapılmamış ise QRM olasılığı olma ihtimali yüksek .İkinci olasılık evinde bulunan arkadaşların da yazdığı gibi swich mod jarz ve ya adaptörlerden olma ihtimali yüksektir.Son olarak sırası ile komşularının elektriklerini kesmek olacak tabi  ayrıca ikinci bir sıkıntı yarata bilir senin açından.Sizin binadan kaynaklanmaya bilir yakında bulunan diğer binaların çatısında eski televizyon antenlerin yükselteçlerinden olma ihtimali var.Yıllar öncesi yaşlı bir amcanın  yeni aldığı TV anteninin uçakların frekanslarına sarktığını o dönemde Telsiz Genel Müdürlüğünden Spektrum bölümünden gelen arkadaşlar tespit etmişlerdi. Umarım böyle bir sıkıntı yaşamazsın.Son olarak arkadaşların yazdığı gibi 7 amperik adaptör çok az 70 wttlık telsiz için . Hayırlı bayramlar olsun..73!'s

TA3IWS:
Cevaplarınız için tekrar teşekkür ederim.

Cihazda yapılmış olan modifikasyonla ilgili bir sıkıntı olsaydı araçta kullandığımda da parazit yapardı diye düşünüyorum. Komşuların elektriklerini de kesersem beni artık sopayla falan kovalarlar herhalde :)))))

Şaka bir yana etkileşim yapabilecek bir çok faktör var ve hepsini tek tek denemek gerekiyor. Öncelikle cihazı sadece düz akü ile denemeyi düşünüyorum. Sonuçları buradan paylaşırım. Yurtdışı forum sitelerine de baktım. Tüm amatörlerin üzerinde hemfikir olduğu tek bela bina içi elektrik şebekesi üzerinde çalışan bilgisayar network cihazları. Şu prize takılıp internet sinyalini şebeke kablosu üzerinden dağıtan aletler. Avrupadaki amatörler qrm problemi ile ilgili web sitesi açıp bu tür PLT denen aletlerin yasaklanması için kampanya bile başlatmışlar.

site şu: http://www.ukqrm.org.uk/

hatta şu sitede PLT (power line technologies) cihazlarının yarattığı QRM in ses örnekleri de var. http://www.ban-plt.org.uk/
QRM problemi yaşayan arkadaşlar bu sitedeki ses örneklerini incelerse belki kendi çevrelerindeki bu sorunu teşhis etmiş olabilirler. Benim duyduğum QRM bu örneklere uymuyor. Zeminde sabit bir şekilde yoğun bir hışırtı var. FM bandında 8-9 şiddetinde, USB de ise 5 şiddetinde.

Bugün uzak istasyonlar ile QSO yapma şansım oldu. Romanya, Çek cumhuriyeti ve Güney Fransa istasyonları ile görüştüm. 5/9 ve 5/8 raporlar aldım. Göndermemde hiç bir sıkıntı yok. Benim duyduğum istasyonlar ise zannedersem baba istasyon tabir edilen lineer kullanan istasyonlar. Zayıf sesler QRM nedeniyle seçilemiyor. Buradan da anladığım kadarıyla sistemde bir sıkıntı yok gibi görünüyor. Problem aldığım sesleri maskeleyen zemindeki yoğun QRM.
73.

TA3ISW:
Anten catıda kaç metre lik direk uzerınde ? Sanırım catıdaki tüm dip gurultulerini topluyorsunuz. Anteni yukseltin ve topraklamanızı kontrol edin.

TA3IWS:
Çatıda yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde geniş bir baca mevcut. Anteni bu bacanın üzerine diktiğim 2,20 metrelik demir bir boruya monte ettim. Antenin çatı zemininden yüksekliği bu durumda 3,70m. falan yapıyor. Ancak direği dikmiş olduğum geniş bacanın üst kısmındaki beton muhafaza üzerinde iki adet de merkezi sisteme ait çanak anten mevcut.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git