Ana Sayfa > Bir sorum var! ***

SİNİR BOZUCU QRM KONUSUNDA YARDIM İSTİYORUM :(

(1/10) > >>

TA3IWS:
Merhaba,
Öncelikle herkese iyi ve mutlu bayramlar dilerim.

2 gün önce apartmanımın çatısına Sirio 827 anten kurdum. 6 saat süren kurulum aşamasından sonra yöneticiden daha önce izin almış olmama rağmen apartman sakinlerinin tepkisiyle karşılaştım. neyse, bu konuyu forumun başka bir bölümünde zaten  etraflıca anlatmayı düşünüyorum. bu konudan hariç olarak, karşılaştığım can sıkıcı QRM problemini çözmek için yardımınıza ihtiyacım var. zannedersem çatıdaki antenimin ömrü komşular nedeniyle fazla uzun değil. bu süre zarfında en azından cihaz ve anten kullanımı konusunda tecrübe edinmeyi düşünüyorum.

anten kurulumunu yaptıktan sonra 30 metrelik RG-213 kablo ile oturduğum 1.kata ulaştım. cihazım president lincoln. güç kaynağı olarak ise switch'li tabir edilen genellikle led aydınlatma sistemlerinde kullanılan 12V ve 20 amperlik bir cihaz kullandım. cihazı açtığımda FM modunda yaklaşık 9 ve USB modunda ise 5 şiddetinde bir parazit vardı. hava şartlarındandır diye önemsemedim. SWR ayarına geçtim. cihazım 27.215 frekansında 1.2 - 1.3 gibi bir SWR değeri verdi ki bence gayet iyi sayılır. yoğun parazit nedeniyle bir istasyon ile görüşüp deneme yapamadım.

bugün cihazı tekrar denemek istedim. o parazit yine devam ediyordu. 26 Mhz civarına gelince azalıyordu fakat frekansı yükselttikçe USB modunda parazit tekrar 5 seviyelerine geliyordu. sadece çok kuvvetli yurtdışı istasyonları seçilebiliyordu ve ben sesimi duyurup duyuramadığımı bile bilmiyordum. sorunun neden kaynaklandığını bilmediğim için deneme yanılma metodunu kullanmaktan başka şansım yoktu. güç kaynağını değiştirmeye karar verdim. çarşıya çıkıp bir elektronikçiye uğradım. oradan eski tip trafolu Doğan marka 12 volt 7 amperlik bir güç kaynağı aldım. Eve gelip cihaza taktım. parazit yine devam ediyordu. Cihazın SWR değerini tekrar kontrol etmek istedim. o da ne?!! cihazın SWR değeri tavana vurmuştu. çok moralim bozuldu. sorun neydi acaba diye sinirlenip durdum. acaba anteni mi kurcalamışlardı? bağlantıları değiştirirken konnektör mü yerinden oynamıştı? diye düşünürken cihazı alıp aracıma gittim. oradaki mobil antene bağlayıp denedim. SWR normaldi. parazit de yoktu. sinirli sinirli tekrar eve döndüm.

eve döndüğümde tekrar 20 amperlik güç kaynağını takıp denedim. evet. SWR tekrar normale dönmüştü. ne olduğunu bir türlü anlayamadım. 7 amperlik eski tip güç kaynağını taktığımda SWR çok yükseliyor, 20 amperlik switch'li güç kaynağını kullandığımda ise SWR normale dönüyordu fakat o sinir bozucu parazit her ikisinde bir türlü kesilmiyordu.

Sorun sizce nerede? Ne yapmalıyım? zaten kurduğum anteni muhtemelen apartman yönetim kurulu toplantısı sonrası söktürecekler. bu süre zarfında en azından sorunlarımı teşhis etmeyi istiyorum ki ileride alacağım HF cihazlarda benzer problemleri yaşamayayım. zaten şevkim kırılmış durumda. yardım ederseniz sevinirim.
73.

TA7BB:
Merhaba.
Öncelikle yapacagınız şudur.cihazın sesini biraz açın ve gürültü yü iyice duyun o sırada güç kaynagının fişini 220v kaynagından çekin.gürültü yü takip edin. Fişi çektiginiz andan az sonra cihaz susacak.ama siz o kısa zaman içinde gürültü kesiliyormu diye bakacaksınız.böylece gurultu kaynağı güç kaynagındanmı yoksa dış sebeblerdenmi anlamış olacaksınız.eger sebeb güç kaynagıysa kolay ama eğer benim gibi 50metre yakınınızda bir GSM BAZ istasyonu veya led tabela trafik lambası gibi şeyler varsa benim gibi şehit içinde amatör faaliyetlete son vermek zorunda kalacaksınız
Vhf/uhf den devam edersiniz.adaptorler arasındaki swr olayına aklım ermedi.
Bu arada bayramınız mübarek olsun
73
De ta7bb
mer Yenigün

TA1CH:
Besleme den gelen parazit şüpheniz var ise en doğru yöntem bir akü ile denemektir .
Swr ölçümü ile olan sorun swr metrenin ve anten konnektörlerini  değiştirin.  Fiziki hareket. Kabloda kısa devre olmasına sebeb oluyordur bağlantıları yenileyin. Besleme değişimi swr yi etkilememeli .  73

TA3IWS:
Sayın Ömer bey ve Mesut bey cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Bu vesile ile bayramınızı tekrar kutlarım.

Karşılaştığım durum çok tuhaf olduğu için burada paylaşma ihtiyacı duydum. Bahsettiğiniz yöntemi denedim. Güç kaynağının fişini çektiğimde kaynağın içindeki enerji 1 saniye kadar cihazı çalıştırmaya yetiyor. bu kısa süre içinde parazitte bir değişme olmadı. aracım evin hemen önünde. aracımdaki mobil anten ile denediğimde paraziti duymuyorum. belki dediğiniz gibi enterferens yaratan şey anten büyük olduğu için sabit istasyonda daha belirgin hale geliyor olabilir. son seçenek evden akü ile denemem olacak.

Güç kaynağı ile SWR değişimi olayı ise bence en tuhaf olanı. SWR ölçerken lincoln cihazının kendi SWR metresini kullandım. Güç kaynağını değiştirince SWR değişiyor.

Çok teşekkür ederim. Başka önerileriniz olursa dinlemeye hazırım.
73.

TA7BB:
Merhaba.
Akü ile kullanmak çözüm olmayacağı anlaşılıyor.
Vertikal antenler zaten çok prazit alıyor.deltalop.dipol.katlanmış dipol gibi anten kullanmak sorunu biraz çözebilir.ama benim gibi yer probleminşz varmış.arabada prazitin az olması normaldir.çünkü yerde ve anten kısa. Mecburen katlanmak gerek.
Bu yaz aylarında fazla prazit oluyor.anteni kışa kadar çatıda tutabilirseniz kışın atmosferik şartlar daha iyi oluyor.o zamanlarda güzel qso lar yapabilirsiniz diye düşünüyorum.
73 de ta7bb

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git