Onur beye katılıyorum. Ülke menfaatleri söz konusu olunca her şey durur. Amatör, ülkesini seven, kanun ve yönetmeliklere saygı gösterip uyan kişidir.
Ancak ben madalyonun bir de öbür yüzüne bakmak istiyorum.
Bendeniz telsiz haberleşmesini sadece hobi olarak yapan birisiyim. Yani amatör telsizciyim. Ancak eğer profesyonel bir haberleşmeci olsaydım, hiç bir zaman tüm dünyada amatörlerin kullandığı bir frekansa bulaşmazdım. Çünkü bu frekanslar ülkemiz dışında her yerde doludur, bilirim ki bana yer kalmaz, boş bir yer bulsam bile amatörlerden sarkma gelir, QRM ve QRN gelir. Örnek muharip bir askeri gücün haberleşme uzmanısınız diyelim, başka bir ülkedesiniz ve görev icabı 51 MHz den haberleşmek istediniz, (ülkenizde size size serbest amatörlere yasak ama hep kendi ülkenizde mi görev yapacaksınız?), telsizinizi açıyorsunuz ve haberleşme istasyonunuzda şu ses çınlıyor: "CQ, CQ, CQ six meter band... This is XY1QWX, calling CQ DX and standing by" Amatör kişi PA kuvvetlendiriciyi de takmış, beam antenini de size çevirmiş, durmadan çağrı yapmakta... Buyrun yapın bakalım taktikal haberleşmenizi...
Tabii pro haberleşmede düz SSB değil, frekans atlama ve dijital olarak şifrelenmiş haberleşme teknikleri kullanılmakta ama neticede başka ülkelerde bu frekans kirli olacak ve ne yapsanız temiz bir ortam olmayacak.
73