Sevgili Can,
Eylül 2006'dan bu yana kişisel QSL ve ortak yaptığımız çalışmaların QSL leri hakkında tecrübelerimizi aktarayım. TC2LHS ile başlayanTC çağrı işaretlerimizin detayları TCSWAT sitesinde mevcut. Bu istasyonlarda yaptığımız QSO lar için bir şekilde ortak QSL kart bastırıp daha sonra maliyeti bir şekilde yayarak ( postayı ben ödüyorsam TA1FR bir gün beraber yemeğe gittiğimizde hesabı çekiyor ya da TA2RX switch modeun parasını almıyor vb) gönderileri yapıyoruz. QSL basımı mkonusunda dijital baskıcıları öneririm. TC40TRT için 300 adet QSL'in toplam maliyeti 35 YTL oldu.
Şu an 2008 yılının Almanya, İtalya, Rusya kartları hariç hemen hemen hiç kartımız elimizde kalmadı. Posta kutusuna direkt çalışanların ancak %40 kadarından 1$ çıkmakta. %15-20 kadar IRC yollanmakta. Yerel PTTde hiç IRC karşılığı pul almayı denemedim. Bunları kendi direkt çalıştıklarımda karşılık olarak kullanmayı tercih ediyorum. Postalamada kilolu olan ve posta adresi fiziki olan ( posta kutusu değil ) adresler için - Almanya, İtalya gibi- DHL şirketini çalıştığım şirkete olan özel fiat uygulaması nedeniyle tercih ediyorum. Burada tek sorun 1001-1499 grın aynı fiata gitmesi. Dolayısıyla ortak göndermek burada tercih edilebilir. Diğer POB adresli QSL bürolara el mahkum PTT yolu ile gönderi yapıyorum. Burada dikkat edilecek nokta gönderinin gramajını iyi ayarlamak!! 50 gr ile 52 gr arasında iyi fiat farkı olabiliyor. Bu nedenle bazen gönderiyi leblebi tartar gibi tartıp paketlemek gerekebiliyor. Şu ana dek en yoğun gönderilerimiz İtalya-Almanya ve Rusya'ya oldu. Ardından Ukrayna, İspanya, İngiltere, Belçika geliyor.
Toplamda kaç para harcadın diye sorma, zira tam hesabını tutmadım ama herhalde ruhsatlı bir sıfır HF cihaz alacak parayı PTT'ye devretmişizdir!!!! Bu arada TA0U Urcun arkadaşımızın arada yurt dışına giderken yanında götürüp gittiği ülkeden postaladıkları ve her hangi bir ücret talep etmediklerini hiç hesaba katmıyorum. Tnx TA0U!!!
Halen HFte yurt dışı çalışan istasyonlar kabaca belli. Bir araya gelip outgoing QSL Büro için bir organizasyon yapabiliriz. PTT'ye para kazandırmanın bir alemi pek yok bence.