رجب Amca,
Antenin uzunluğu sizin şekildeki A boyu olarak kabul edilir. Kesmek yerine üzerine sarmak da bir yöntemdir. B boyunun bir önemi yoktur. Yaşar abim izoleli olup olmamasının öneminden bahsetmiş. Ben izoleli olarak da denedim. Bir sorun olmadı. Ama ayar işlemlerim bitince fazlasını kesip, izolesini açıp, diğerine lehimledim. Bir yöntem de antenin bittiği yerdeki fazlalığı aşağıya serbest olarak sarkıtmak. SWR ayar işlemini bu kısmı keserek yapmak.
Yeri gelmişken bir kaç konuya da değinmek isterim.
Anteninizi %5 uzun hesaplayınız. Anteni yerine çektikten sonra SWR ölçüp yavaş yavaş keserek uygun SWR yi bulabilirsiniz. Fakat aşağıdaki yöntemle bir defa keserek daha kolay SWR ayarlayabilirsiniz.
%5 uzun kestiğiniz anteni çalışacağı yere gerdikten sonra bu antenin hangi frekansta daha uygun çalıştığını bulunuz. Eğer anten analizörünüz var ise kolay. Eğer anten analizörünüz yok ise telsiz cihazınız ile bu işlemi şöyle yapabilirsiniz. Cihazınızın mandalına basıp, dial ile frekansı aşağıya yukarıya değiştirirsiniz. SWR'nin minimum olduğu frekansı bulursunuz. Örneğin SWR nin en düşük olduğu frekans 6990 KHz. olsun. Bizim çalışacağımız frekans ise 7100 KHz. olsun. Yapacağımız iş bu iki frekansın dalga boyunu bulup birbirinden çıkarmamız ve kalan rakamı da dörde bölmemiz gerekir. Çıkan rakam antenin boyunda yapacağımız değişikliği gösterir. Bizim örneğimize göre hesaplar isek (300/7.1)-(300/6.99)=0.66 metre bunu 4 e böler isek 16,5 cm. çıkar. Eğer antenin çalışma frekansını yükseltecek isek, bu değer kadar mevcut antenimizi kısaltmalıyız. Eğer anten çalışma frekansını düşüreceksek bu değer kadar anten boyunu uzatmamız gerekiyor. Dalga boyu formülü 300 / frekans (MHz) sonuç metredir.
Bazen anten ölçüleri sebebiyle değil de yakındaki güneş enerjisi, metal çatı gibi metal objeler sebebi ile dışarıdan yansıyanlar olur. Bu durumda SWR'yi 1:1 göremezsiniz. Hep 1:1 den yüksek olur. Eğer antenin yerini değiştirme imkanınız varsa değiştirin. Yoksa 1:1,5 SWR ye kadar kabul edilebilir.
73
Bilal Ekmekci, TA8A