Gönderen Konu: CD9608CS dual ALC ses preamplifikatör  (Okunma sayısı 182 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

CD9608CS dual ALC ses preamplifikatör
« : 23 Mayıs 2015, 23:00:39 »
Değerli arkadaşlar
Malum amatörün uğraşlarından biridi de ses audio devreleridir.
CD9608CS    isimli bir ses preamplifikatör entegresinin çalışmasını beğendim. Hurdaya çıkmış bir eski radyo teypten çıkma.  Teyp orijinal Japon olmalı. Fm radyosu da eski tip moyen frekans bobinleri filan var. Seçicilikte eşsiz radyolar. 
Ne ise bu radyonun yukardaki çipli devresini aldım. Oynamaya değişikliğe müsait. 70 dB civarı kazanç var gayet güzel. ALC devresi de çalışıyor gibi. Dual olması da ayrıca bir değer.

Tanıdık birisine sipariş verdim.( Birilerini belki haksız yere incitmemek için hiç yer ve zaman ifadesi kullanmıyorum) Satıcı demiş ki
--Biz bunlarla uğraşıyoruz ama bir türlü çalıştıramıyoruz! bu laf  bana iletildi, ben de ciddiye almadım. Hele böyle bir cümleyi satıcı nasıl söyler. Gör ki nerelerde ne hatalar yapıyorlar.
Entegreler geldi.   Aynı değil ama  değişik versiyonları. Ama şemalar hep aynı.
BA3308,  KA22241    bu iki entegreden BA3308'  i özene bezene  hayli sık, ufak çift yönlü  hazır delikli bakır plakete montaj yaptım.    Verim durumu beni şaşırttı.  ortalıkta desibel diye birşey yoktu.  Eski anılarımı hatırladım. Konya sokaktan µpc1001 diye bir ses devresi alırdım. Gayet güzel çalışırdı. Ama ne zaman ben yapmaya kalksam çok çirkin sesler çıkardı.  Neticede çok geç de olsa konya sokağın orijinal entegre kullandığını öğrenebildim. Asla işportacıdan elektronik bir parça..
Devrede pek hata yaptığımı zannetmiyorum.  İnternet ortamında yabancı satıcı sahifelerine bakıyorum, sattıkları bu çip için güvenli, emin ifadelerini okuyorum. Yoksa bunların güvensizleri de mi var?.
 Bu entegreleri şimdi alacak olsam soketli  bir deneme devresini yanıma alırım.   Acaba diyorum  arkadaşlarımın içinde benim gibi ses devresiyle uğraşıp bu durumla karşılaşan var mı?  Yoksa ben mi plaket dizme işinde iyice  başarsız  bir acemiyim.    Sağlıcakla

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: CD9608CS dual ALC ses preamplifikatör
« Yanıtla #1 : 23 Mayıs 2015, 23:24:17 »
BA3308'i bolca kullandım, hepsi de beklediğim gibi çalıştı. Bluemavi sitesinden sipariş etmiştim.

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #2 : 24 Mayıs 2015, 07:21:06 »
İlginizden çok memnun oldum Ali Şahin Bey
Benim entegreler elden alma.
İlgilendiğim konu preamplifikatör devresinden ziyade ALC devressi. Yoksa preamplifikatör devrelerini transistör ve fetlerle kendim de yapabiliyorum. Tabii alma işlerinde fazla tecrübem yok. Blue mavi adresini aldığım iyi oldu. Gerçi 1 sene kadar önce bir arkadaşla ortak yerli internetten BFW16 getirtmiştik, hani her yerde o zamanlar 2.5 lira iken bu satıcı 15 kuruşa veriyordu. Şansımızı deneyelim dedik ve bolca aldık, hatta adamın  stoğu yetmedi ve bizim bir miktar para adamda kaldı. Para fazla önemli bir şey değildi ama arkadaşım transistörleri 145 MHz de kullanamadı. Transistörler ancak kısa dalgada çalışabiliyorlardı. O transistörler hala elimde mevcut. Kalitesiz bir 2N2219 kadar çalışabiliyorlar.
 Benim sipariş listemde  ALC ihtiva eden  AN7312    KA22241 KA22261   BA3308  LA3226T de vardı. Fırsat bulabilirsem onlarla da birşeyler dizmeye çalışacağım.
Yurdumuzda sizin gibi ileri elektronikçilerin bulunduğuna  inanın çok seviniyorum
sağlıcakla

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #3 : 03 Haziran 2015, 12:33:22 »
Hüsnü bey bu devre gördüğüm en mükemmel ALC li preampli.
Aynı zamanda gerçek bir "hearing aid" 1.5V ile çalışıyor.En küçük  Saat pili "düğme pil" ile günlerce çalışıyor ve odadaki fısıltıları bile duyarsınız. 1M  ohm luk dirençle ilk transistörün base ine dönüş hattı ALC oluyor. Böylece zayıf sinyaller geri besleme ile kuvvetleniyor.  Kazanç ve netlik mükemmel. Kapsül mik. ile çalışıyor. Bir yapın bana teşekkür edeceksiniz. Ucuz bir devre. Hele birde SMD ile yapsanız 1cm 2  yer işgal eder.  Ben deneyeceğim. Bu günlerde bu işle uğraşıyorum. 73
« Son Düzenleme: 03 Haziran 2015, 12:39:08 Gönderen: TA3IHD »

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #4 : 03 Haziran 2015, 13:03:14 »
Yukarıda "bu günlerde bu işle uğraşıyorum" derken bilgisayarda SMD. PCB sini hazırlayıp 1cm2 civarında bir alana sığdırıp montajını yapacağım. Yoksa devreden 2 tane yaptım. Olağan üstü.

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #5 : 03 Haziran 2015, 17:03:57 »
Sağolasın Hulusi Dündar Bey
 Bahsetmiş olduğunuz devre ilk olarak   " Page38.htm" uzantılı olarak bir sitede yayınlanmıştı. Hala da yayında. P  büyük harf. Yıllarca bu devreyi yapmadım.   Sizin hatırlatmanız üzerine bu sene yaptım.
Hulusi bey bahsettiğiniz devre kulağı sağlam kimseler için iyi. Saten iyi duyan kimseler bu devre ile daha iyi duyabiliyor.  Ancak kayıplı kimseler kazanç artırmak zorunda, 1M ohm direnç değerini düşürmek gerek, o zaman da  distorsiyon problemleri ortaya çıkıyor.  Benim aradığım daha üstün devreler. İşitme kayıplı kimselere hitap edebilecek devreler.  Yapamadım değil.   Belki yaptım da! Ama halen daha iyileri olabilir mi arayışı içindeyim. Kayıplı kimseler sanki en çok ince sesleri duyamıyor larmış gibi bir durum gördüm.
Nasıl ki siz Forty lerde uzman oldunuz, (çok iyi  . yabancilar dahi size danışır hale geldi) ben de  denemediğim devre kalmasın diye çabalıyorum. Pek çok devre var. En iyileri  bana rail to rail devreleri geldi. acizane, belki ihtiyaç, halen döküman topluyorum.
Keşki yanılmış olsam malesef entegrelerden şüpheliyim. Ebayda ve başka yerlerde bu çip  kaliteli gibi laflar ediliyor.  Demek ki kalitesizleri var. Eski teyp bulursam alıp,  entegresini sökmek istiyorum. İşitme cihazı %1 hatayı affetmez. Hele randımansız çipleri asla.
En iyi döküman olarak sizin metodu seçtim.
Bir tane konu al, onun üzerinde uzman ol.
İlginizden memnun oldum.

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #6 : 06 Haziran 2015, 07:06:41 »
http://www.redcircuits.com/Page38.htm 
Bu adresi yıllar önce gördüm ve site halen ayakta.
http://rustybolt.info/wordpress/?p=1222
Yazar bu devreyi yıllar önce yaptığını ve devrenin  redcircuits'e ait olduğunu ve diğer  bazı sitelerin bu devreyi  boyayıp..hatta çald....söylüyor.(onlar yazıyor ben ise onların yazdıklarını yazamıyorum)
-Burada şünü ifade edeyim. Orijinal site halen ayakta ve yayında iken, şemanın  neredeyse golabal hale gelmiş olmasını ben de anlayabilmiş değilim.
http://www.learningelectronics.net/circuits/amplified-ear_28.html
http://electronics.stackexchange.com/questions/75041/1-5v-amplified-ear-debugging
http://www.seekic.com/circuit_diagram/Amplifier_Circuit/Amplified_Ear_electronic_circuit.html
http://circuit-diagram.hqew.net/Amplified-Ear-CIRCUIT-(1N4148)_22182.html
ve daha ilave videolar