Gönderen Konu: SV da Hava balonu transponder çalışması yapıldı  (Okunma sayısı 205 defa)

Çevrimdışı TA1D

10-05-2015 günü T. Saatiyle 12.00 cıvarında Yunan Amatör telsizciler Alıcı verici kros transponder taşıyan bir yüksek irtifa Helyum balonu
( J43VHF işaretiyle ) Mora yarım adasının ortasından atmosfere saldılar .
Balon yaklaşık 35000 metreye kadar yükseldi ve 30 bin metreden sonra istanbuldan da sinyalleri alınmaya başladı, T. Satiyle 12.55 cıvarında Balon test operatörüyle karşılıklı görüşme QSO yapıldı ve teyid edildi.
Balon  VHF sinyalleri yaklaşık 30 dakika süreyle istanbuldan duyulabildi.
Balon Transponderi SSB olarak 144.220 MHz den diğer istasyonların girişi sağlandı, balon yer kontrol  itasyonu ise SHF 23 cm bandından uplink yaparak diğer istasyonlara cevap verdi.
Balontransponderinin  APRS yer belirleme işaretleri UHF den aktarılarak internettende açılmış olan web sayfasından yükseklik ve koordinatlar takip edildi.
 Balona ulaştığımda aramızdaki mesafe 701 km idi, diğer görüşme sağlayan istasyonların listesi henüz belirlenmedi ancak en uzak istasyon sanırım APRS QRB hesabına göre 701 km ile benim yaptığım görüşme olabilir.
Balon çıkış gücü SSB olarak 2 Watt ve istanbuldan 9 Eleman yagi ile 53 duyuldu. 35 Bin metrede ana balon patladı, düşme başlayınca paraşütü açıldı ve resimdeki bölgeye indi.

Cihaz sağlam ve tek parça halinde indiği yerde bulundu.

Benzer çalışmalar Türkiyede de TRAC Trabzon şubemiz tarafından iki kez başarılı şekilde gerçekleştirilmiştir.

TA1D  Kadri Mehmet Başak
« Son Düzenleme: 11 Mayıs 2015, 13:15:16 Gönderen: TA1D »

Çevrimiçi TA8AT

Ynt: SV da Hava balonu transponder çalışması yapıldı
« Yanıtla #1 : 11 Mayıs 2015, 14:29:34 »
Keşke önceden haberimiz olsaydı. Trabzon'daki çalışmayı takip etmiştim ama duyamamıştım. Bu sefer yakınmışız.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1D

« Yanıtla #2 : 11 Mayıs 2015, 14:59:18 »
TRAC ana sayfaya haberle ilgi ön bilgi mevcut ancak ben olay anında SV istasyonlarından öğrendim çalışmayı.

8 ci bölgeden duyulamazdı, son yükselti 35 Bin metre idi bu yükseltide  750-800 km mesafeden temas sağlanabilirdi sanırım.
Konuyle ilgili SV sayfasının adresi:

http://2mdes.blogspot.gr/2014/05/blog-post_27.html

TA1D   K.M.B

Çevrimiçi TA8AT

« Yanıtla #3 : 11 Mayıs 2015, 15:50:44 »
Kadri Mehmet bey TRAC'ın sayfasında yayınlandığından bilgim yoktu. İşaretim 8'inci bölgeye ait ama 5 yılı aşkın zamandır İzmir'de ikamet ediyorum. Daha önceki yıllarda SV istasyonları ile 2m.'de TA3 istasyonları ile DX çalışmalarımız olmuştu ama bu çalışmalarından haberimiz olmadı.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1D

« Yanıtla #4 : 11 Mayıs 2015, 21:31:54 »
Mutabıkız, keşke haberiniz olsaydı.
Daha önce Trabzon şubesinin yaptığı çalışma bulunduğum bölgeye uzak olduğundan bağlantı kuramamıştım, bu ilk oldu. Ayrıca SSB simplex çıkış ve giriş aynı frekansta olması da farklı bir yaklaşım, bu sistemde herkez birbirine çağrı yapmıyor, sadece yer kontrol istasyonuyle temas sağlayıp RS Rapor verip alarak QSO yapmış oldu. Bir nevi yarışmada olduğu gibi hızlı  rapor alış verişi çağrı işareti tekrarı yapılarak çok istasyonla temas sağlandı. İzmir aslında bu test sırasında en uygun TA bölgesiydi, Lokator olarak daha uzakta olduğumdan, son yarım saatlik yüksek irtifalı seviyelerde dinleme konuşma imkanına ulaştım.

TA1D
K.M.B