Bilal bey'in açıklamalarına ek olarak,
Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği EK-4 Madde 3 Fıkra bir diğer bendi
(13) A sınıfı belge sahibi amatör telsizcilere ait istasyonlarda, amatör telsiz dernekleri, eğitim ve öğretim kurumları, acil durum ve afet haberleşmesinde görev alan kuruluşlar, izcilik kuruluşları ve araştırma kurumlarında bulunan istasyonlarda, bir sorumlu operatörün hazır bulunması halinde belge sahibi olmayan üçüncü şahısların, eğitim ve özendirilmesi amacıyla, amatör telsiz haberleşmesine katılmalarına izin verilir.
Konu ile ilgili bir diğer yasal dayanak,
Amatör Telsiz Yönetmeliğinin Dördüncü Bölüm Madde 18
MADDE 18 – (1) A sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz İstasyonları’nın Tablo-1’inde belirtilen tüm frekans bantlarında, belirlenen güç sınırlarında, izin verilen emisyonları kullanabilme olanağı sağlar.
(2) B sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz İstasyonları’nın Tablo-1’inde B sınıfı için belirtilen frekans bantların, belirlenen güç sınırlarında, izin verilen emisyonları kullanabilme olanağı sağlar.
(3) C sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz İstasyonları’nın Tablo-1’inde B sınıfı için belirlenen Spektrumun bir bölümüne düşük güç seviyelerinde kısıtlı erişimi sağlar.
Band planı incelediğimizde HF 'de kendi çağrı işaretini kullanabilme şansı yok. Bu band planı hatalı mı diye düşünüyor insan B sınıfına da kendi başına HF şansı yok mu ? Ben mi yanlış anladım. 1,8 ile 50 MHz arası İzin verilen Belge sınıfı A görünüyor.
73!