Gönderen Konu: T2FD Antenime ait anten analizer testi sonuçları  (Okunma sayısı 564 defa)

Çevrimdışı TA2MES

T2FD Antenime ait anten analizer testi sonuçları
« : 30 Nisan 2015, 23:49:35 »
Kullanmakta olduğum 25 metre boyundaki T2FD kapalı dipol antene ait anten analizer cihazı ile çeşitli frekanslarda yaptığımız test neticeleri aşağıdadır,anten özelliği itibarı ile tunersiz 2-30 mhz arasında kullanılmaktadır.hem anten hakkında bir fikir olması açısından hemde fikirlerinizi almak açısından paylaşıyorum.saygılarımla.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA4J

Ynt: T2FD Antenime ait anten analizer testi sonuçları
« Yanıtla #1 : 01 Mayıs 2015, 01:10:58 »
Merhaba Erhan bey, analiz sonuçları için teşekkürler. Antenin çizimi varsa paylaşabilirmisiniz ? Bu arada analizör tanıdık geldi :)
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
« Yanıtla #2 : 01 Mayıs 2015, 12:33:47 »
Erhan bey,
anten renozansı frekanstan uzaklaştıkca veya yakınlaştıkca
omajın nasıl değiştiği açıkca görülüyor fikir vermesi ve konuya
hakim olma bakımından güzel bir veri paylaşım için teşekkürler

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #3 : 01 Mayıs 2015, 13:49:01 »
Konunun antenler bölümünde olması arkadaşlara faydalı olması açısından acaba dahamı uygun olurdu?  Bilal beyin taktirine bırakıyorum.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
73'S

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #4 : 01 Mayıs 2015, 15:01:43 »
Ali bey selamlar
Anten analizinde analiz cihazı ile yardımcı olan Serhat SERTAKAN (TA1O) arkadaşımız cihazı sizden aldığını söylemişti bu vesile ile hem kendisine hemde kıymetli emeğinizden dolayı analiz cihazı için sizlere teşekkür ederim.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
73'S

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #5 : 01 Mayıs 2015, 15:25:36 »
Anten T2FD olup,farklı firmalarca imal edilmektedir.Bendeki Diamond'un WD330 ismiyle sunduğu modelidir.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
73'S

Çevrimdışı TA7BB

« Yanıtla #6 : 01 Mayıs 2015, 15:34:46 »
merhaba.
sonlandırma direncinin durumu nedir usta. bulunabilir bir dirençmidir.
73

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #7 : 01 Mayıs 2015, 16:26:24 »
Sonlandırma (Terminasyon)  direnci antenin balun değerine de etki etmektedir,buradaki direncin özelliği "low endüktans" direnç olması yani herhangibir şekilde coil (bobin) etkisi göstermemesi gerekmekte ayrıca direncin watı antenin max takatinde belli bir oranda etkilidir.Aşağıda faydalı olabileceğini umduğum birkaç belgeyi paylaşıyorum. 
« Son Düzenleme: 01 Mayıs 2015, 16:34:12 Gönderen: TA2MES »
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
73'S

Çevrimdışı TA1L

« Yanıtla #8 : 01 Mayıs 2015, 16:39:37 »
Ömer Bey o sonlandırma direnci gönderdiğiniz RF'in diğer kayıplar hariç, baştan %30'unun ısıya çevrilerek yok olmasına neden olur, o nedenle T2FD anteni sadece geniş bant aralığında ayar yapmadan çalışmak isteyenler tarafından tercih edilir (Karayolları, Ormancılar v.b.). Geçen seneki Friedrichshafen  HamRadio (2014) fuarının sitesindeki seminer notlarına bakarsanız, benim de katıldığım bir seminerde T2FD anteni tartışılmıştı.
%30 kayıp hakkında daha detaylı bilgi için: http://en.wikipedia.org/wiki/T2FD_antenna yazısını okuyup özellikle 4 no.lu ek notuna bakabilirsiniz.

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #9 : 01 Mayıs 2015, 21:25:08 »
Ercan bey bilgiler için teşekkürler.En iyi anten budur demiyorum ancak  bence anten seçimi opeatörün kullanım alışkanlıkları ve kurulduğu yer  ile de bağlantılı bir durum. zaten hangi anten için yüzde yüz verimli diyebiliriz ? Aldığı gücü yüzde yüz intişar eden anten muhtelif kayıplar sebebiyle  mümkün olamamaktadır.Kaldıki mesela  delta loop sicili oldukça iyi bir antendir demiş olalım ki öyledir ama mono band olarak max verim sağlamaktadır ve tek bandda çalışan operatör için iyi bir antendir,ama benim için çokta ideal değildir çünkü fullband çalışmakta olan bir operatörüm çokça band değiştiririm,vertikal anten desek bu antende her yöne küresel çalıştığından parazit alışı diğer antenlerden fazladır ve tabiki ondada kayıplar sözkonusudur,radyal gereksinimi vardır,longwire diyelim,balık oltası diyelim TUNER gerektirmektedir Tuner ne yapar ? anten empedansınızı ayarlıyayım derken yerine göre  yüzde 25 30 zayıflatma yapar,yagi desek yönlendirme problemi kurulum maliyeti ve yer sorunları nedenleriyle her yiğidin harcı değildir.Hele bizim gibi apartman site yaşamında.
Tuner kullanımı zaten kafadan bu zayıflatmayı yaparken T2FD anteni tunersiz 2-30  mhz bana çalışmayı müsade ediyorsa,anten kurulumunda sorun yaşamadıysam,rahat qso lar yapabiliyorsam her anten gibi az çok bazı kayıplara razı olunacaktır diye düşünüyorum.EK olarak şunuda belirtmekte fayda görüyorum bu antenden sonra çevre cihazlara radyo tv müzikçalar kulaklık vs. sarkma ve enterferans  olayı hiç yaşamadım.Bunuda bir artı olarak görmekteyim.Saygılarımla.
« Son Düzenleme: 01 Mayıs 2015, 21:36:06 Gönderen: TA2MES »
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
73'S

Çevrimdışı TA7BB

« Yanıtla #10 : 02 Mayıs 2015, 00:10:25 »
Merhaba arkadaşlar.güzel bilgiler için teşekkürler.
Sizinde belirttiginiz gibi.şehirde yaşayan kişiler olarak düşünürsek bu anteni kurma imkanimiz yok.anten elimizde mevcut olsada ancak arazi çalışmalarında kullanma imkanı olur.
Ben bilgi amaçlı sormuştum.teşekkür ediyorum.
73
de ta7bb

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #11 : 02 Mayıs 2015, 10:40:08 »
Erhan Bey,

Delta loop ya da quad antenleri frekanstan bağımsız olan toroidli balun ile yaparsanız, hesapladığınız dalga boyunun katlarında da çalışmaktadır. Yani 7 MHz. anten 14, 21, 28 de de rezonansa gelmektedir. katlarında çalıştığında daha verimli olmaktadır. Eğer 75 ohm kablo ile empedans uygunlaştırırsanız bu defa katlarında kullanamazsınız.

Bu konudaki bilgilendirme mesajıma http://www.telsizciler.org/index.php/topic,31064.0.html adresinden ulaşabilirsiniz.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1L

« Yanıtla #12 : 02 Mayıs 2015, 23:33:45 »
Erhan Bey, T2FD anteni ile ilgili detaylı bilgilerinizi ilgiyle okudum, sağolun. Ben de sizin gibi çok sık band değiştiren bir operatörüm, o nedenle kullandığım tüm kısa dalga antenler multiband çalışır. Benim tavsiye etmediğim anten türleri T2FD, Diamond BB-6W ya da Diamond BB-7V gibi giriş-çıkış arasına seri direnç koyup RF enerjisini ısıya çevirerek 2-30 MHz arasında HER FREKANSTA düşük SWR "gösteren" antenlerdir. Bunların yerine dizayn frekansları dışında harmoniklerde de sabite yakın bir empedans veren multiband antenleri tavsiye etmek isterim, çünkü bunlar daha verimli çalışırlar. Tel anten tavsiyelerim arasında G5RV ve gelişmişi ZS6BKW ya da Windom ve gelişmişi Carolina Windom ya da analizörde bakıp yaklaşık 42 metrelik bir teli 1:9 bir balunla endfed ya da 1:4 balunla loop anten şeklinde (3.5-28 MHz) kullanmak bulunmaktadır. Bu kadar yeriniz yoksa bu antenlerin hepsinin yarım uzunlukta versiyonları da olabilir, G5RV junior, FD3, ca. 21 m tel... (7-28 MHz için).

Bu arada toroid yerine hava aralıklı bobin kullanan kaliteli bir anten tüneri yukarıdaki antenlerle kullanıldığında %30 kayıp yaratmaz gibi geliyor bana. Trap'li antenlerde de toroid yerine hava aralıklı trap kullanan multiband antenler daha verimli çalışacaktır. Bu arada balunlarda da mümkün olduğu kadar Fe tozu kullanan piyasa işi toroidler yerine ısı üretmeyen ve kaybı çok az olan Ni/Zn veya Mn/Zi toroid çekirdekleri kullanmak daha verimli olacaktır.

Hepimiz daha verimli anteni bulmak için araştırmalar yapıyoruz, bu konuda fikirlerinizi ve deneyimlerinizi paylaştığınız için size çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #13 : 04 Mayıs 2015, 23:27:05 »
Ercan bey değerli bilgiler için teşekkür ederim,anten konusu gerçekten çok geniş ve çeşitler içeren aynı zamanda da gün ve gün gelişmekte olan bir konu.
Bahsetmiş olduğunuz G5RV anten de benim sık duyduğum bir anten modeli.bu anten için mutlaka tuner gerekirmi acaba,benim anten germe mesafem ortalama 25-30 metre,bu imkanımı en iyi hangi şekilde değerlendirebilirim.Loop antenler enterferans konusunda daha başarılı gibime geliyor,G5RV de buna müsait anlattığınıza göre.
Yalnız G5RV antenlerde iniş kablosu olarak kedi merdiveni kullanıldığını görmekteyim,siz ne tavsiye edersiniz
Konu ile ilgili olarak eposta veya telden bir sakıncası yok ise arayıp takıldığım noktalarda bilgi almak isterim.
Saygılarımla.
« Son Düzenleme: 04 Mayıs 2015, 23:36:28 Gönderen: TA2MES »
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
73'S

Çevrimdışı TA1L

« Yanıtla #14 : 07 Mayıs 2015, 21:21:32 »
Erhan Bey rica ederim ilk CW QSO'sundan bu yana 40 yıl geçmiş bir radyo amatörü olarak bildiklerimi her zaman arkadaşlarımla paylaşmaya çalışırım.

Loop antenler, kapalı dipoller gibi daha az gürültü alırlar ancak DX çalışmak istiyorsanız bunları dikine kurmanızı tavsiye ederim. Yatay looplar dizayn frekanslarında yakın/orta mesafe (NVIS) görüşmeler için daha verimli olurlar ama yüksek harmoniklerinde dar açı ile gönderme yaptıkları da gözlemlenmiştir. Loop'un ideali tabii ki açıkta ve yüksekte gerilenidir.

Normal G5RV antenin boyu 15.5 x2 31m feeder 10.36m 300 Ohm kablo (80-10)
yeriniz darsa:
ZS6BKW 14.2 x 2 28.4m, feeder 11.1m 300 Ohm kablo (80-10)
Junior/mini G5RV 7.75m x 2 15.5m feeder, 4.25m 300 Ohm kablo (40-10)
G5RV/ZS6BKW'leri cihazların üstünde bulunan anten tuner'ler rahatlıkla tune edebilirler. Basit bir anten tunersiz olmaz. 300 Ohm'luk kablo yerine 450 Ohm'luk kablo da kullanabilirsiniz. Feeder'da antenin bir parçasıdır ve gönderme yapar, açıktan inmesi gerekir. Feeder'ın ucuna bazıları 1:1 current balun takar bazıları bir ara parçayla direkt koaks kabloya bağlar. Kaliteli bir 1.8-30 MHz 1:1 balununuz varsa takmanızı tavsiye ederim.

Kayıpsız 160-10 her amatör bandında kullanmanız için önerim Van Gorden The All-Bander Dipole 30.48m uzunlukta kalın tel ve buna direkt bağlı 450 Ohm balanced line 41.15m iniş kablosu, bu anteni balanced bir anten tuner ile her frekansta kullanabilirsiniz.

Ben deneme antenlerim dışında sürekli olarak Van Gorden All-Bander, G5RV ve W-8010 antenleri üçlü bir anten seçiçi ile kullanıyorum. Frekans, mesafe, açıya göre hangisinin daha verimli olacağı değişiyor. Üç anten de balanced antenna oldukları için longwire, vertikal v.s. gibi özel bir rf toprağına gerek duymazlar, RFI problemleri yoktur. Direnç kullanan antenler gibi baştan kayıpları da yoktur.

Kolay gelsin. Saygılarımla.