Erhan Bey rica ederim ilk CW QSO'sundan bu yana 40 yıl geçmiş bir radyo amatörü olarak bildiklerimi her zaman arkadaşlarımla paylaşmaya çalışırım.
Loop antenler, kapalı dipoller gibi daha az gürültü alırlar ancak DX çalışmak istiyorsanız bunları dikine kurmanızı tavsiye ederim. Yatay looplar dizayn frekanslarında yakın/orta mesafe (NVIS) görüşmeler için daha verimli olurlar ama yüksek harmoniklerinde dar açı ile gönderme yaptıkları da gözlemlenmiştir. Loop'un ideali tabii ki açıkta ve yüksekte gerilenidir.
Normal G5RV antenin boyu 15.5 x2 31m feeder 10.36m 300 Ohm kablo (80-10)
yeriniz darsa:
ZS6BKW 14.2 x 2 28.4m, feeder 11.1m 300 Ohm kablo (80-10)
Junior/mini G5RV 7.75m x 2 15.5m feeder, 4.25m 300 Ohm kablo (40-10)
G5RV/ZS6BKW'leri cihazların üstünde bulunan anten tuner'ler rahatlıkla tune edebilirler. Basit bir anten tunersiz olmaz. 300 Ohm'luk kablo yerine 450 Ohm'luk kablo da kullanabilirsiniz. Feeder'da antenin bir parçasıdır ve gönderme yapar, açıktan inmesi gerekir. Feeder'ın ucuna bazıları 1:1 current balun takar bazıları bir ara parçayla direkt koaks kabloya bağlar. Kaliteli bir 1.8-30 MHz 1:1 balununuz varsa takmanızı tavsiye ederim.
Kayıpsız 160-10 her amatör bandında kullanmanız için önerim Van Gorden The All-Bander Dipole 30.48m uzunlukta kalın tel ve buna direkt bağlı 450 Ohm balanced line 41.15m iniş kablosu, bu anteni balanced bir anten tuner ile her frekansta kullanabilirsiniz.
Ben deneme antenlerim dışında sürekli olarak Van Gorden All-Bander, G5RV ve W-8010 antenleri üçlü bir anten seçiçi ile kullanıyorum. Frekans, mesafe, açıya göre hangisinin daha verimli olacağı değişiyor. Üç anten de balanced antenna oldukları için longwire, vertikal v.s. gibi özel bir rf toprağına gerek duymazlar, RFI problemleri yoktur. Direnç kullanan antenler gibi baştan kayıpları da yoktur.
Kolay gelsin. Saygılarımla.