Gönderen Konu: DC MOTOR HIZ KONTROL  (Okunma sayısı 104 defa)

Çevrimdışı TB6BOZ

DC MOTOR HIZ KONTROL
« : 07 Mart 2015, 19:23:40 »
Merhaba arkadaşlar bir projede kullanmak istediğim 15A 180 volt dc motorumu 0-180 volt arasında kontrol etmek istiyorum denediğim triyaklı devreler kullanılmıyor lambayı kontrol ediyor ama motora gelince kontrol etmiyor  yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: DC MOTOR HIZ KONTROL
« Yanıtla #1 : 07 Mart 2015, 21:13:56 »
DC motorda triyak kullanamazsınız. Tristör ile olabilir.
IGBT ve PWM tekniklerini kullanarak yapabilirsiniz.

Çevrimdışı TA1ICA

« Yanıtla #2 : 07 Mart 2015, 22:27:20 »
Lamba 220V'luk şebeke lambası ise kontrol etmesi normaldir, şebeke voltajı sinüs olduğundan ateşleme açısı kontrol edilerek etkin voltaj düşürülebilir. Ama DC voltaj sabit bir genliğe sahiptir, kontrol için PWM tarzı bir anahtarlama devresi gereklidir. Denememiş olmakla birlikte DC devre de olsa triyak kullanılabileceğini düşünüyorum, zira triyak aslında çift yönlü iletim sağlayabilen bir tristördür aslında. Ama bir tristör bir AC devrede kullanılırsa sinüs üzerinden geçemez, tek yönlü iletim sağladığından doğrultma yapar.

Çevrimdışı TB6BOZ

« Yanıtla #3 : 08 Mart 2015, 22:40:16 »
Mutlu ve arslan abilere yanıtlrından dolayı çok teşekkür ediyorum,
DC akımdada olsa tiriyak 220 volt lambayı ve 2000 watlık ısıtıcı sobayı rahatlıkla kontrol ediyor fakat çıkışa motor veya bir kondansitör bile konsa kontrolden çıkıyor ve full voltaj veriyor herhalde motorda kondansitör etkisi yapıyor tristör ve triyak aynı görevi yapıyorlar bir kez daha teşekkürler 73.