Gönderen Konu: LDG Z-11 PRO II Otomatik anten tuner hakkında bir yazı  (Okunma sayısı 285 defa)

Çevrimdışı TA3EP

DİKKAT: Her zamanki gibi bu yazı ile ilgili hiç bir sorumluluğu kabul etmiyorum. Anlattıklarım tamamıyla internetten derlemedir ve/veya kendi kişisel tecrübelerimin bileşkesinden oluşmaktadır. Bu nedenle de doğru olmak zorunda değildirler. Burada yazdığım hiç bir konu ile ilgili sorumluluk kabul etmiyorum. Tabii ki her zaman fikir ve katkılara açığım. Bu durumu kabul ediyorsanız okumaya devam ediniz, etmiyorsanız bu sayfayı kapatıp feyzbuka falan giriniz.

Bu yazıda sizlerle bir otomatik anten tuner, LDG Z-11 Pro II hakkındaki kişisel görüşlerimi paylaşacağım. Bu yazı tuner kullanmayı anlatan bir el kitabı DEĞİLDİR. Tunerin el kitabı pdf formatında kayıtlı olarak internette mevcuttur. İhtiyacı olanlar indirip okuyabilir.

http://www.ldgelectronics.com/assets/manuals/Z-11ProIIManual.pdf

Bu tunerin pek çok amatör arkadaşımızın belki de hiç farketmediği bazı özellikleri vardır. Ben bu özellikleri vurgulamak istiyorum.

Önce tuner hakkında klasik bilgiler:

LDG Z-11 Pro, ABD de üretim yapan LDG firmasının bir ürünüdür. Bir otomatik anten tunerdir. LDG firmasının web sayfası:

http://www.ldgelectronics.com/

LDG Z-11 Pro web sayfası:

http://www.ldgelectronics.com/c/252/products/1/9/2

Bazı teknik özellikleri:

Boyutları: 20 x 13 x 4 cm
Ağırlık: 510 gram
Dayanma gücü 125 W
Çalıştırmak için gereken minimum güç 0,1 W
Anında ayar yapmak için 2000 adet dahili hafıza
Ayar aralığı 6 ohm - 1000 ohm arası. LDG nin ayrıca sattığı 1:4 balun takılarak empedans aralığı genişletilebilir. Balunla beraber uzun tel anten ve vertikal antenlere ayar çekebilir (ben bu şekilde kullanıyorum)
Frekans aralığı 1,8 - 54 Mhz arası
Dayanma gücü: 0,1 - 125 W CW ve SSB mod için, dijital modlarda daha az güçte kullanmak gerekebilir.
« Son Düzenleme: 13 Ocak 2015, 01:22:52 Gönderen: TA3EP »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: LDG Z-11 PRO II Otomatik anten tuner hakkında bir yazı
« Yanıtla #1 : 13 Ocak 2015, 01:27:47 »
Asıl bu yazıyı yazmaktaki amaca gelecek olursak, bu tuner MOBİL ÇALIŞMALAR ve özellikle de QRP ÇALIŞMALAR için biçilmiş kaftandır. Çünkü:

1- Küçük ve hafiftir. Bir FT-857 den bile küçüktür.

2- 6V - 16V arası besleme ile çalışabilir (Dikkat 6 volt ile çalışır diyorum) Ayar esnasında en fazla 300 miliamper akım çeker, şimdi sıkı durun: Ayar bitince normal çalışma konumunda sadece 25 mikroamper akım çeker ! Bu akım neredeyse yok seviyesinde bir akımdır. Bu nedenle bu tuner pil ile beslenebilir. Boşta iken çektiği akımın çok az olması nedeni ile tunerde bir açma kapatma düğmesi YOKTUR. Cihazla birlikte bir besleme kablosu verilmektedir ama bu kabloya pek gerek kalmamaktadır, çünkü içine pil kutusu takılıp AA pillerle beslemesi sağlanabilmektedir. Pillere de açma kapatma düğmesi konulmaz, çünkü cihaz çalışmıyor iken pili harcamaz.

Bu özelliğin sırrı yapımda kullanılan rölelerde gizlidir. Bu cihazda ecnebilerin LATCHING RELAYS dediği röleler kullanılmaktadır. (Türkçesini bilmiyorum)

Normal röleler siz enerji verince çeker, enerjiyi kesince bırakır.

Latching röle ise kısa bir akım darbesi verince çeker ve akım kesilse de öylece çekili kalır. Bir kez daha akım verince röle bırakır. Düğmeli tükenmez kalemleri düşünün. Düğmesine bir kez bastınız kalem ucu dışarı çıktı. Artık elinizi çekebilirsiniz, uç dışarıda kalacaktır. Kalem ucunu içeri çekmek için bir kez daha basar ve bırakırsınız, uç içeri girecektir. Bu röleleri de öyle düşünün.

İşte LDG Z-11 de bu çeşit röleler kullanılmaktadır. Röleler sadece ayar yaparken aktif hale gelir ve akım çeker. Ayar bitince oldukları şekilde kalırlar, hareket etmezler. Çekili kalmak için sürekli akım gerekmeyeceğinden, ayar bitince devrenin çalışması için ayrıca enerji gerekmez. 25 mikroamper enerji sadece hafıza devrelerinde kullanılır.

Bu fikir dahiyane bir fikirdir. Normal röleli normal otomatik anten tunerler çalışmak için sürekli 1-3 amper arası akıma ihtiyaç duyarlar. Ama latching röle kullanan bu tarz tunerler sadece ayar çekerken bir akım harcar, sonra çalışma esnasında ayrıca akıma ihtiyaç duymazlar.

Şurada latching rölelerin çalışma şekli anlatılmakta:

http://www.youtube.com/watch?v=n7SuHDmuVUk

Bu tuneri QRP ve mobil uygulamalarda kullanmak için içine bir adet düz 6 lı veya 8 li AA kalem pil kutusu monte edebilir ve pil ile kullanılır hale getirebilirsiniz. Böylece dışarıdan ayrıca enerji kaynağına ihtiyaç duymayan ve kendi kendine çalışan tak-çalıştır tipi bir otomatik tuneriniz olur.

Benim gibi bu tuneri longwire antenle kullanmak isterseniz ne olacak? LDG bu amaçla kullanmak için 1:4 voltaj balunu imal edip satmaktadır. Tuner çıkışına bu balunu bağladığınızda bu balun empedans trafosu görevi yapmakta ve tunerin çalışma empedans aralığı 24 ohm - 4000 ohm arası olmaktadır.

Bazı latching röle örnekleri:
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #2 : 13 Ocak 2015, 01:33:04 »
Burada kalem pil kutusu takılmış ve tak çalıştır hale getirilmiş bir LDG Z11 tuner görülüyor. Pil kutusu tunerin kapağı açılarak kutunun içine takılmakta ve rölelerin üzerine yapıştırılmaktadır. Bu işlem fabrika tarafından tavsiye ve teşvik edilen bir işlemdir, nasıl yapılacağı tunerin el kitabında resimli olarak anlatılmaktadır.

Alkalen pil takılınca pillerin kullanıma bağlı olarak bir sene civarında dayanacağı tahmin edilmektedir.
« Son Düzenleme: 13 Ocak 2015, 01:36:42 Gönderen: TA3EP »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #3 : 13 Ocak 2015, 01:40:03 »
Bu tüner piyasada mevcut çoğu cihaza kendi ara kabloları vasıtası ile bağlanabilmekte ve cihazlarla tam uyum sağlamaktadır. Benim elimde Icom ve Yaesu ara kabloları mevcuttur, Yaesu ara kablosunu kendim elde imal ettim. Nasıl yapılacağı resimlerde anlatılmaktadır.

Icom cihaza bağlarsanız tüner beslemesini ara kablo vasıtası ile Icom cihazdan kendi çeker. Yaesu cihaza bağlarsanız tuneri ayrıca bir beslemeye bağlamanız gereklidir. Bu besleme kalem pillerden oluşan bir batarya da olabilir.
« Son Düzenleme: 13 Ocak 2015, 01:42:20 Gönderen: TA3EP »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #4 : 13 Ocak 2015, 01:47:08 »
Bu tuneri benim gibi longwire antende kullanmak isterseniz ayrıca bir de LDG RBA-4:1 Voltage Balun satın almanız gerekecek. (Kendiniz de yapabilirsiniz, yapan arkadaşlar var biliyorum). O zaman bağlantı durumu şöyle olacak:

Telsiz --> Tuner --> RBA-4:1 Voltage Balun --> Logwire anten.

RBA-4:1 Voltage Balun hakkında bilgi:

http://www.ldgelectronics.com/c/252/products/2/13/1
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #5 : 13 Ocak 2015, 01:51:56 »
Biraz da bu tunerin uygulamalarından örnekler verelim.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #6 : 13 Ocak 2015, 01:53:39 »
Bir SOTA çalışmasında karlar içinde mobilde uygulama.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #7 : 13 Ocak 2015, 01:58:23 »
Bu İtalyan amatör tuneri bayağı bir pırkalamış ve kutunun içine hem pil takmış, hem de 1:4 unun ilave ederek bir adet "wire" ucu eklemiş, böylece tuner longwire antenlere doğrudan bağlanır hale gelmiş.

Web adresi:
http://www.radioamatoripeligni.it/i6ibe/z11/z11.htm
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #8 : 13 Ocak 2015, 09:18:33 »
Tabii yanlış anlamalara engel olmak için özellikle vurgulamak gerek: Bu tuner hem QRP cihazlarla, hem de 100 W normal cihazlarla gayet iyi çalışmaktadır. Hem mobil olarak hem de sabit istasyonda kullanılabilmektedir. Birlikte kullandığım cihazlar: Yaesu FT-857D, Icom IC-7200 ve Efe QRP.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1ZE

« Yanıtla #9 : 13 Ocak 2015, 09:36:04 »
Üst düzey bir paylaşım çok teşekkür ederiz.

Çevrimiçi TA5FA

« Yanıtla #10 : 13 Ocak 2015, 10:01:27 »
Ahmet Mete Bey,

"Latching röle ise kısa bir akım darbesi verince çeker ve akım kesilse de öylece çekili kalır. Bir kez daha akım verince röle bırakır. Düğmeli tükenmez kalemleri düşünün. Düğmesine bir kez bastınız kalem ucu dışarı çıktı. Artık elinizi çekebilirsiniz, uç dışarıda kalacaktır. Kalem ucunu içeri çekmek için bir kez daha basar ve bırakırsınız, uç içeri girecektir. Bu röleleri de öyle düşünün."

Bu rölenin tarifi çok hoşuma gitti. Çok çok teşekkürler elinize sağlık...

73
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #11 : 13 Ocak 2015, 18:43:36 »
Bu tür paylaşımları herzaman ilgi ile  okumuşumdur. Ahmet Mete bey bu tuneri kulllanacaklara ve ileride almayı düşünen arkadaşlara çok faydalı açıklamalarda bulunmuşsunuz. Herzaman derim bir cihazı almadan önce kullanıcıların yorumlarınıda almak gerekir (tabi bilinçli ve bilgili kullanıcıların)

Paylaşımınız için teşekkür ederim.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #12 : 13 Ocak 2015, 21:16:06 »
Elinize sağlık. Zaman ayırıp derlemiş, kendi tecrübelerinizi de katarak çok güzel bir kaynak hazırlamışsınız.
Keşke forumda, benzer paylaşımlar daha fazla olsa.

Latching Röleleri daha önce kullanmıştım, normal röleye göre pahalı olması nedeniyle tercih edilmiyor sanırım.

73