Gönderen Konu: Anten tuner nasıl yapılır?  (Okunma sayısı 220 defa)

Çevrimdışı TA1JA

Anten tuner nasıl yapılır?
« : 06 Ocak 2015, 14:13:30 »

Anten tuner arayışım devam etmekte.
Bu arada boş durmayıp, bir süredir yapmayı düşündüğüm tunere başlayayım diyorum.
Tunerler konusunda foruma ve yabancı sitelerde bulabildiğim kaynakların çoğunu okudum.
Kullanacağım anten ve çalışma bandlarını göz önüne alarak aşağıdaki gibi bir sonuç çıkarttım.
Sizlerin de öneri ve katkılarıyla belki işimi görecek, ihtiyacı olanlara da katkısı olacak bir tuner ortaya çıkar.

Long wire anten kullanacağım, 40m-6m arası çalışması yeterli.
Öncelikle L tipi network kullanmaya karar verdim. Bazı dezavantajları var
ancak diğer çözümlere göre yapımı ve malzeme temini daha kolay geldi.

Tunerin temel görevinin "50ohm cihaz çıkışı ile 50ohm'dan farklı anten arasında, kondansatör ve bobin değerlerini değiştirerek en düşük SWR'yi yakalamak" olduğunu düşünüyorum.

Yani yapacağım iş; belli bir değer SWR'yi tutturana kadar, bobin/kondansatör kombinasyonu denemek,
frekansa göre daha önce yakalanmış değerleri hafızaya alarak, sonrasında daha hızlı "tune" etmek.

https://skyblg.files.wordpress.com/2015/01/lnetwork.jpg

Öncelikle, network yapım bu. Seri bobin ve paralel kondansatör kullanmayı düşündüm. Gerçi daha önce konuşulan, statik elektrikten etkilenmemek için paralel bobin daha doğru bir seçim olabilir, hesaplamalar
yeniden yapılarak bu yönteme de dönülebilir.

Bobin konusunda;
2 seçenek geliyor aklıma.
5-6cm çaplı, hava aralıklı bobin sarıp, belirli aralıklarla uç çıkartmak
veya her değer için toroid ile farklı sarım yapmak.

Otomatik tunerlerde genellikle birden fazla toroid kullanılmış, hava aralıklı bobinde belli bir henri değerinin altına inmediğinden mi yoksa bilmediğim başka bir katkısı mı var toroid'in?

SWR'yi tutturana kadar, bobin/kondansatör değeri değiştirmek dedim ama, Q faktörünü hesaba katmadım.
İşin bu kısmı hesaplama olduğundan ve daha o aşamaya gelmediğimden şimdilik göz ardı ediyorum.

Kondansatör için de, motor kontrollü varyabl kullanırım diye düşündüm. Gerekli aralıkta ayarlı kondansatör bulmak nispeten daha kolay.

Basitçe yaptığım hesaplamalar aşağıda;

Finalde, kontrol devresi ve henüz hiç düşünmediğim çalışma algoritması ile, uzaktan kontrollü bir tuner yapmayı hedefliyorum.

Bu noktada bir sorum olacak;
Tunerlerde, ayar için genellikle 5-10W güce ihtiyaç duyuluyor. Test için böyle bir HF kaynağım yok.
(Ya da var ama kıyamıyorum :) )

Anten analizörü ile bu işi çözebilir miyim?
Ya da DDS-VFO çıkışını bu güce çıkartıp onunla mı test yapmalıyım?

Şimdilik bu aşamadayım, fikir, öneri ve yardımlarınızı esirgemezseniz mutlu olurum.

73

Çevrimdışı TA1ICA

Ynt: Anten tuner nasıl yapılır?
« Yanıtla #1 : 06 Ocak 2015, 14:43:21 »
Bu kullandığınız yazılım hangisi?

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #2 : 06 Ocak 2015, 14:47:44 »

MMANA-GAL_Basic

Nettebulabilirsiniz. Bulamazsanız e-posta ile gönderirim.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
« Yanıtla #3 : 06 Ocak 2015, 15:59:48 »
Murat bey hayırlı çalışmalar

yapacağınız anten tunerin Standing Wave Ratıo kısaca SWR yi mutlaka ibre veya elektronik kart üzerinden takip etmelisiniz ayrıca cihazın gücünün bir miktar üzerinde olmalı rahat çalışmanız için,hatta kalibrasyon yapabilmek için sağlıklı çalışan başka bir swr metre ile karşılaştırma yapmalı,bunun için BIRD hf 250 watlık swr metreyi öneririm onunla bir kalibrasyon yapmak gerekir diye düşünüyorum eğer BIRD ün gösterdiği değerler ile tunerin üzerindeki değerler bir birini tutuyorsa kalibre olmuş demektir.ilerde gücünüzün artabileceğini de göz önüne alarak yüksek güce dayanıklı şekilde tasarlamalısınız,kullanacağınız cihazın üzerinde henüz yok ama ilerde temin ederseniz SWR\POWER metresinin de olacağını düşünüyorum mukayese etme imkanınız olur. Duran dalga ile ilerleyen dalga oranın minumum olması gerekir. yani 100 watlık bir çıkışta 10 watlık bir RF nin antenden çıkamaması demek cihazınıza 100 watta 10 watlık enerji gerisin geri dönüyor demektir. ideal bir durum değildir en fazla 2 wat 2,5 wat geri dönmeli bu bile fazla olabilir,1.1 swr oranı yüzde kaç geri dönüş ilerleyemeyen dalga demektir bunu bilmiyorum ama benim tahminim cihazın 100 watından geriye 2 watlık bir enerji dönüyor demek gibi olabilir. benim ölçülerim ilerleyen gücüm 150 watsa cihazıma geri dönen gücümünde 3 wat civarı olmasını isterim belki geri dönen 3 wat bile fazla olabilir bunu yüzdeye vurmanız gerekir yüzde 0.5 gibi 0.4 gibi.1.5 gibi bir oran yakalamak gerekir. bu oranları en düşük miktara indirdiğinizde istediğiniz performansı çok rahat alırsınız çalışmalarınızda başarılar dilerim

Çevrimdışı TA3IW

« Yanıtla #4 : 06 Ocak 2015, 21:01:29 »
 SWR cetveli.73's

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #5 : 06 Ocak 2015, 21:45:14 »
Degerli Radyo amatörü arkadasim,

Hesaplamalara baktim.

Biz daha doğrusu ben, bu tur rezonas devrelerini hesaplarken Q faktörüne dikkate alarak Induktans ve kapasitans değerlerini 200 ohm alarak ve cap ve bobin boy oranini 2/3 oraninda seçerim.
Varsayimim sadece hava karkaslilar için geçerlidir.
XC ve XL değeri yerine 200 ohm alarak klasik C ve L formüllerinden değerleri buluruz.

Ben burada 0.09 mikro Henry degerinde 100-200 watt ve daha uzeri wattlar için bir bobinin nasil sarilacagini merak ediyorum.

yillardan beri Izmirdeki evimde 80 ve 160 metre için catidan arka bahçeme 30 metre boyunda long wire kullanirim. 160 metre ayar için yaklasik döner bobin değeri 35 mikro henri kapasite değeri 600 pf olmakta bu değerler 80 metre için bobin değeri 12 mikro Henry kapasite değeri 750 pf civarinda. bobin ve kapasite değerleri bu kadar buyuk ve ayarlanabilir olmasina rağmen 40 metre bandinda ve daha dusuk frekanslarda rezonansa getiremedim.
Sanirim bu yüzden otomatik anten tunerlerde  bir kac taneden 10 ve daha ustune kadar bobin kondansatör ve bunlari aktif hale getien role sistemleri kullanilmaktadir.
Paylasmak istedim.
saygilarimla
yasar gocet
TA3D

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #6 : 06 Ocak 2015, 22:54:28 »
SWR konusundaki açıklamalarınız için teşekkür ederim. O aşamaya gelelebilirsem, yazdıklarınızı mutlaka dikkate alacağım.

Yaşar Bey,
Konuyu açtıktan sonra biraz daha araştırdım, sizin de belirttiğiniz gibi, daha geniş frekans aralığında ayar yapabilmek için birden fazla bobin kullanmak gerekiyor. 40m ve altını kullanmayı düşündüğüm için sizin kullandığınız değerlerde kapasite ihtiyacım olmayacak.
Bobin konusunda, hesaplamaları kabaca fikir vermesi açısından yapmıştım. 100W gibi bir güçte, kaç mm tel kullanılmalı, kondansatör voltajları ne olmalı şu an için bir fikrim yok. Gidiş yolumu belirledikten sonra bunlara da bakacağım.

Toroid kullanırsam; 0.09uH için hesaplama aşağıdaki şekilde çıkıyor.

Turns required: 3

0.09 uH
0.1 uH (135% of desired)

T-106-2 (Red)
1 to 30 MHz
135 uH/100 turns

Bu şekilde bobin konusunu halledeceğimi düşünüyorum.
Kapasite seçimini de varyabl yerine, röle seçimi ile yapmak daha doğru olacak sanırım.