Anten tuner arayışım devam etmekte.
Bu arada boş durmayıp, bir süredir yapmayı düşündüğüm tunere başlayayım diyorum.
Tunerler konusunda foruma ve yabancı sitelerde bulabildiğim kaynakların çoğunu okudum.
Kullanacağım anten ve çalışma bandlarını göz önüne alarak aşağıdaki gibi bir sonuç çıkarttım.
Sizlerin de öneri ve katkılarıyla belki işimi görecek, ihtiyacı olanlara da katkısı olacak bir tuner ortaya çıkar.
Long wire anten kullanacağım, 40m-6m arası çalışması yeterli.
Öncelikle L tipi network kullanmaya karar verdim. Bazı dezavantajları var
ancak diğer çözümlere göre yapımı ve malzeme temini daha kolay geldi.
Tunerin temel görevinin "50ohm cihaz çıkışı ile 50ohm'dan farklı anten arasında, kondansatör ve bobin değerlerini değiştirerek en düşük SWR'yi yakalamak" olduğunu düşünüyorum.
Yani yapacağım iş; belli bir değer SWR'yi tutturana kadar, bobin/kondansatör kombinasyonu denemek,
frekansa göre daha önce yakalanmış değerleri hafızaya alarak, sonrasında daha hızlı "tune" etmek.
https://skyblg.files.wordpress.com/2015/01/lnetwork.jpgÖncelikle, network yapım bu. Seri bobin ve paralel kondansatör kullanmayı düşündüm. Gerçi daha önce konuşulan, statik elektrikten etkilenmemek için paralel bobin daha doğru bir seçim olabilir, hesaplamalar
yeniden yapılarak bu yönteme de dönülebilir.
Bobin konusunda;
2 seçenek geliyor aklıma.
5-6cm çaplı, hava aralıklı bobin sarıp, belirli aralıklarla uç çıkartmak
veya her değer için toroid ile farklı sarım yapmak.
Otomatik tunerlerde genellikle birden fazla toroid kullanılmış, hava aralıklı bobinde belli bir henri değerinin altına inmediğinden mi yoksa bilmediğim başka bir katkısı mı var toroid'in?
SWR'yi tutturana kadar, bobin/kondansatör değeri değiştirmek dedim ama, Q faktörünü hesaba katmadım.
İşin bu kısmı hesaplama olduğundan ve daha o aşamaya gelmediğimden şimdilik göz ardı ediyorum.
Kondansatör için de, motor kontrollü varyabl kullanırım diye düşündüm. Gerekli aralıkta ayarlı kondansatör bulmak nispeten daha kolay.
Basitçe yaptığım hesaplamalar aşağıda;

Finalde, kontrol devresi ve henüz hiç düşünmediğim çalışma algoritması ile, uzaktan kontrollü bir tuner yapmayı hedefliyorum.
Bu noktada bir sorum olacak;
Tunerlerde, ayar için genellikle 5-10W güce ihtiyaç duyuluyor. Test için böyle bir HF kaynağım yok.
(Ya da var ama kıyamıyorum :) )
Anten analizörü ile bu işi çözebilir miyim?
Ya da DDS-VFO çıkışını bu güce çıkartıp onunla mı test yapmalıyım?
Şimdilik bu aşamadayım, fikir, öneri ve yardımlarınızı esirgemezseniz mutlu olurum.
73