Gönderen Konu: PSU+Tuner seçimi  (Okunma sayısı 694 defa)

Çevrimdışı TA1JA

Ynt: PSU+Tuner seçimi
« Yanıtla #20 : 06 Ocak 2015, 23:05:47 »
Mesut Bey sorun değil, yazdıklarınızı hangi başlıkta olursa olsun takip ediyorum :)

Onur Bey,
verdiğiniz detaylı bilgiler için teşekkürler. Bunlar, nette arayarak bulunacak bilgiler değil.
Cihazları yakından görmüşken hemen sorayım, cihazlardaki röleler, standart röle mi?

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #21 : 06 Ocak 2015, 23:10:42 »
Oy oy oyyy...  TA8AT Onur bey Allah sizden razı olsun, cihazlarınıza ve antenlerinize zeval gelmesin, vallahi uzun süredir böyle zıpkın gibi fişek gibi bir Türkçe açıklama yazısı okumamıştım. Ülkem amatörlüğü hakkında içimin yeniden hevesle dolmasına neden oldunuz. Sağolun varolun. Bir konu bu kadar açık, basit ve net anlatılabilir. Bu yazınızı arşivliyorum.

Zaman zaman ebayda anten tüner yapmak için kullanılabilecek geniş aralıklı varyabl ve ayarlı bobinler satılıyor. Şu anda tek bildiğim yer orası.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #22 : 06 Ocak 2015, 23:20:14 »

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #23 : 06 Ocak 2015, 23:30:22 »
Ahmet Mete bey sizin forumda daha önceleri paylaştığınız gerek contestler ve gerekse diğer konularda yazdığınız açılayıcı ve bilgilendirici yazıların yanında bu hiç sayılır. Nitekim o yazdıklarınızdan kendi payıma çok şey öğrendim. Yazdıklarınızı ilgi ile takip ediyorum.

Roleler Türkiye piyasasında satılan standart rolelerden değil. Özellikle rf'den etkilenmeyen tamamen kapalı tip büyük boy 12 volt kaliteli rolelerdir.
Verdiğiniz link içinde ayrıca teşekkür ederim. Ben biraz daha hazır değilde sökebileceğimiz eski ekipman konusunda temin edilebilecek pratik yol varmıdır diye düşünmüştüm.

Bu arada Aliağa gemi sökümde bana Bergama'ya çok yakın. Oradan çıkan tunerleri gördüm. Resmen spiral ile kesmişler ortalıklarda değersiz bir şekilde sürünen, elinize aldığınızdada değere binip 400 USD fiyat çekilen, görselliği bir okadar kötü , çalışırlığıda belli olmayan cihazlardır. Alan bir pişman almayan bin pişman...
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #24 : 09 Ocak 2015, 08:15:22 »
Bu arada, her nekadar masanın üstünde 1 adet ldg 1000 ve 1 adet ldg 100 wattlık tunerim olsada, bende icom cihazımla field day ve mobilde kullanmak üzere bir outdoor tuner arayışındayım, bilginize..:-)
"Having a radio doesn't make you a communicator any more than having a guitar makes you a musician"
--Apologies to Jeff Cooper

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #25 : 25 Ocak 2015, 08:50:42 »
Bir sorum daha olacak;
AH-4 tipi tuner ile cihazı haberleştiren kabloyu seçerken hangi tip kablo kullanmalıyız ve maximum uzunluk ne olabilir? aynı tip kabloyla rotor da çalıştırmak mümkün müdür?
Belki: orjinal kablosunun üstündeki spectler bize yardımcı olabilir...
"Having a radio doesn't make you a communicator any more than having a guitar makes you a musician"

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #26 : 25 Ocak 2015, 12:06:27 »
Burak bey haberleşme kablosundan artı 13.8 Volt, GND, Start, Key uçları geçiyor. Ben blandajlı (1şase-3canlı uçlu) kablo kullanarak; şaseye GND ucunu bağlayıp diğer uçları ekranlı bir şekilde toplam 30 metre kablo ile kullanıyorum. Data alışverişinde herhangi bir sıkıntı olmuyor. 30 metrenin üzerini denemedim ama sanırım kaliteli bir ekranlı kablo ile 50 metreden haberleşir.

Aynı tip kablo ile rotor çalıştırmak sorunuza gelince bence cihazınızdan çıkan tuner kablonuz ile aynı anda rotor kullanmayın. Zira rotorunuzun beslemedeki çektiği akım direk telsizinizden çekileceğinden dolayı hem cihazın içindeki tuner için besleme katının gereksiz yere ısınmasına sebep olacaktır, hemde rotorunuzda oluşabilecek arızada telsizinizin yine tuner besleme katınıda arızalandıracaktır.
Rotor için ayrı bir kablo kullanmanız daha mantıklı olacaktır.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #27 : 26 Ocak 2015, 09:18:59 »
Onur Bey;
tabiki ayrı bir kablo kullanacağım, sadece aynı marka model kablo olur mu diye sormak istemiştim. ama galiba olur...

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #28 : 26 Ocak 2015, 17:54:01 »
Soruyu yanlış anlamışım kusura bakmayın. İyi çalışmalar dilerim.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #29 : 02 Eylül 2015, 08:35:41 »
Onur Bey merhaba;
Nasıl bir kablo kullanıyorsunuz bilgi verebilir misiniz?
piyasada; kumanda kablosu, enstruman kablosu ve data kablosu diye 3 çeşit kablo var. Hangisini tercih etmeliyiz? Ekranlı kablo daha mı iyi olur?
piyasada siyah + beyaz + kırmızı + yeşil olup da PE kılıflı kablo var mı?

ben aynı kablodan uzun metraj alıp hem rotorlarım için hemde ah4 için kullanmayı planlıyorum..

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #30 : 02 Eylül 2015, 09:23:13 »
Burak bey selamlar. Şuan için elimde 20 metrelik blandajı olmayan kumanda kablosu diye tabir edilen 4*1.5mm kablo var onu kullanıyorum. Herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum. Ama benim görüşüm blandajlı kablo kullanırsanız özellikle 20 metre ve üzeri uzunluklarda daha sağlıklı olacaktır. Zaten AT-130 tunerin manuelindede bundan bahsetmiş. Uzun mesafelerde tuner ile cihaz arasındaki data haberleşmesinde kayıplar olacaktır.
Linkini verdiğim kablo işinizi görecektir. Burada Reçberin blandajlı 0.75mm kablosu var ama siz blandajlı 4*1.5mmlik data kablosu bulabilirseniz daha iyi olur.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #31 : 02 Eylül 2015, 09:25:01 »
I LOVE İCOM