Merhabalar,
Öncelikle Mehmet Bey'e çok teşekkürler. Sayenizde boş yere yorulmaktan kurtulduk. Keşke herkes sizin gibi çalışmalarının sonuçlarını paylaşsa...
Mesut Bey, benim sıkıntım sinyal seviyesinin düşük olması değil. Zaten küçücük entegre, sizin de bildiğiniz gibi bunun yararı istediğimiz frekanstaki sinüs eğrisini hafızadan çıkarıp bir A/D dönüştürücüyle gerilim olarak vermesi... Sonuçta bizi kayma vb. sorunları olan osilatörlerle uğraştırmıyor, biz de çok geniş bir aralıkta sinyal elde ettik falan diye seviniyoruz. AMA, 3,5 MHz'de 1,2V genlik veren, 21 MHz'de ise 0,6V genlik veren bir sinyal kaynağı başarısız bir kaynak olur. Varsayalım bu kadar geniş bantlı bir verici yaptınız, modülün peşi sıra kuvvetlendirici katlarını eklediniz. E bizim verici bu durumda 3,5 MHz'de 10W çıkıyorsa 21 MHz'de 5W çıkacak... Tabii arada bir ALC devresi yoksa. Bilmiyorum bir mantık hatası mı yaptım? Eğer modülü tek bir bantta kullanacaksanız çok fark etmiyor ama birden fazla bant olunca aralarında büyük fark oluyor.
Ali Şahin Bey, bu modüller hakkında bir sürü şey okudum. Söylenenlerde ortak nokta, bunlarda bir tasarım/üretim hatası olduğu için böyle bedavaya yakın fiyatla ebay'da satışa konuldukları... Bilmiyorum doğru mu. AD9850 olanlarda güya filtre 40MHz, 9851'lerde ise 70MHz yazıyorlar sizin söylediğiniz gibi. 9851'li olanlar pahalı olduğu için almadım, deneyemedim ama öbürüyle epey uğraştım. Ha bu arada bir konu da şu: Bunların empedansı 200 Ω diye belirtilmiş. Bir ara bir empedans trafosu ile tek transistörlü bir kuvvetlendirici bağladım, fena olmadı ama seviye sorunu düzelmedi. ALC yaptım, o da belirttiğim gibi modülün çıldırdığı noktalarda (18-20 MHz) çaresiz kaldı... En sonunda filtresini söktüm... Tuhaf bir biçimde genlik şimdi aynı kalıyor gibi ama sinyal berbat tabii.
-Sizin 40 MHz filtrenin değerlerini paylaşırsanız çok sevinirim, el mecbur yapacağız bir tane.
-Aynı şekilde yaptığınız amfiyi de merak ettim, paylaşabilir misiniz? Kapasite için hangi değeri kullandınız?
-Şu anda 11,5 - 40 arası genlik tüm frekanslarda eşit mi?
Tüm arkadaşlara:
İster alıcı-verici, ister sinyal jeneratörü olsun bu modüllerle tüm HF spektrumunu kapsamak için sinyal seviyesini dengelemek gerek diye düşünüyorum. Hep beraber bir çözüm üretmeye çalışalım, ne dersiniz?
73,
Çağlar Akgüngör