Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***

ÇOK BANDLI DDS VFO Projesi...

<< < (7/14) > >>

TA3ALS:
Bu kısımla epeyce uğraştım.Dediğim gibi ALC kullanımı pratik değil, spektrumu da bozuyor. En basit ve mantıklı çözüm olarak yukarıdaki devreyi kullandım. DDS çıkışını stabil ve temiz hale getirmek için çok değişik çalışmalar var. Bir tanesini Ruslar yapmış, bu devrede çok temiz bir osilator bir PLL aracılığı ile DDS frekansına kitleniyor.Böylece çok temiz bir sinyal elde ediliyor.Bir diğer çözüm profosyenel cihazlarda PLL kullanılmış ama buna referans osilator olarak DDS kullanılmış.Bu çözümler özellikle gürültü azaltmaya yönelik.Ama karışıklığı artırıyor.
Aslında en pratik çözüm AD9850 yerine AD9951 kullanmak.Hem 14 bit, düşük gürültülü hem de HF frekans aralığında genlik dümdüz. Bir arkadaş buna güzel  bir yazılım hazırlarsa biz be yararlanırız.

TA5RE:
Ali Şahin bey güzel çalışmalar yapıyorsunuz. Hintli amatör VUCNS bu konuyla alakalı yapmış olduğu bir çalışma var.
Yazılım konusu sanırım zor bir husus.  Bu hususta yapımı basit ve stabil çalışan VU3CNS nin yapmış olduğu proje var. Ancak birileri yapıyorsa bizden de yapan çıkacaktır.

TA3ALS:
Recep Bey, doğrudur, yaptığım proje VU3CNS'e ait. Ama filtre falan modül üzerinde olduğundan bu kısımları yapmamıştım.Sıkıntıları görünce filtreyi ihtiyaca göre tasarladım. VU3CNS e ait yukarıdaki şema da uygulanabilir. Filtre 40 MHz görünüyor.

TA2UH:
Ali Şahin Bey bilgiler için çok teşekkürler, zahmet oldu. Bahsettiğiniz çözümde doğru anladıysam DDS referans osilatörü işlevi görüyor. Bu projenin Internet sayfasını hatırlıyor musunuz?

Hakan Bey, sıkıntı seviyenin her bantta farklı olması, ama hep düşük ya da hep yüksek değil. Diyelim biz -3 dBm istiyoruz. Bizim DDS Modülleri (değerler aklımda değil, uyduruyorum) 3,5 MHz'de -2 dBm veriyor, 7 MHz'de -3 dBm veriyor, 14 MHz'de ise -2 dBm veriyor... 21'de ise pat 0 dBm oluyor, sonra 28'e bakıyorsunuz -4 dbm...

Acaba ben doğru mu anladım, siz şunu teklif ediyorsunuz: En düşük seviyeyi "normal" kabul edelim, tüm bantlarda çıkış seviyesini buna eşitleyecek şekilde düşürecek zayıflatıcı ekleyelim filtrelere... (birden fazla filtre olup bunlar arasında geçiş yapılacağını farz ediyorum). Fakat bu durumda da Ahmet Mete Bey'in birden fazla modül kullanma önerisine benzer bir durum yaşıyoruz. Şöyle anlatayım: Bu modüllerin pratik olma nedeni (güya) tek bir devre ve bunların etrafında bir kaç komponent ile geniş bir aralıkta sinyal elde edebilmek. Ama birden fazla modül, ya da her bant için filtre yapacaksak, bu pratiklik çok sınırlanıyor bence.

Sinüs berbat derken, fotoğraftaki gibi bir bozukluğu ifade etmek istedim. Şekli düzgün ama doğru yorumluyorsam filtrelenmediği için çıkan herşey de orada. Fotoğraftaki kadar fazla değil ama kullanılamayacak halde. Yine de, bu şekilde filtre olmadığı zaman banttan banda seviye çok daha az fark ediyor... Çok yakın kalıyor gibi. Bu arada evet okuduğum kadarıyla modüllerin çıkış empedansı 200 Ω. Birçok projede dikkat ediyorum modülün çıkışı ile ilk kuvvetlendirici katı arasında 1:2, 1:4 gibi bir trafo var.

Bu arada bu filtre konusunda epey kafa yormuş bir Alman amatörün sayfası: http://www.rudiswiki.de/wiki9/AmateurRadioDDSgenerator

Bir de şöyle bir modül gördüm ama, ölçüm sonuçlarının fotoğraflarına bakılınca 1 MHz'de 1,04 V; 10 MHz'de 360 mV; 40 MHz'de 160 mV olduğunu görüyorum... Yani 9951'de aynı çıkış seviyesi sorunu mevcut. DDS tekniğinin doğası gereği de olması lazım.
İş yine bir ALC'ye kalıyor bence.

73,

Çağlar

TA3ALS:
Bir yanlış anlaşılma oldu sanırım.
Önerim AD9851 değil, AD9951 entegresi. Bu entegre 500MHz osilator ile 166MHz çıkış verebiliyor. AD 9850-51 10 bit çözünülürlüğe sahipken bunun 14 bit. Doğal olarak çıkışı da temiz. Data kağıdına göre 10 Mhz de de  80MHz de de çıkışı -4dbm.

AD9851 42.8Mhz:

http://www.i0cg.com/sp_ad9851.jpg

AD9951, 42.8MHz:

http://www.i0cg.com/sp_ad9951.jpg

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git