Gönderen Konu: KARŞILAŞTIRMA // Kenwood Ts-480sat & Icom IC-7100  (Okunma sayısı 484 defa)

Çevrimdışı TA5YY

KARŞILAŞTIRMA // Kenwood Ts-480sat & Icom IC-7100
« : 19 Aralık 2014, 13:09:16 »
Üstadlar merhaba;

Mobil HF cihazlar arasında Kenwood TS-480sat (100w'lik model) ile Icom IC-7100 arasında kaldım. Fiyatları ve Icom'un "VHF-UHF" fazlalığı dışında her iki cihazı sadece HF özelinde ( dinleme, gönderme, filtreler ... vb ) değerlendirebilecek, yol gösterecek görüşlerinize ihtiyacım vardır.

Zaman ayırıp paylaşımda bulunanlara şimdiden teşekkür ederim.

Not: Lütfen ikinci el cihaz önerisinde bulunmayınız. Konunun sadece cihaz karşılaştırması özelinde olması daha faydalı olacaktır. Teşekkürler,

TA1AYZ - Ali - İstanbul

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: KARŞILAŞTIRMA // Kenwood Ts-480sat & Icom IC-7100
« Yanıtla #1 : 19 Aralık 2014, 13:23:31 »
Üstad olarak değil , kullanıcı olarak cevaplıyorum;

TS480SAT kullanıcısıyım  HF+6m(50mhz) + Otomatik tunerlidir.
Ayrılabilir kafa nedeniyle her derde deva montajı ve kullanıma sahiptir. Şayet yanında VHF ve UHF i de olsun demiyorsanız size önerebilirim. "Zaten kişisel görüşüm HF kullanacaksanız cihazınızın sadece HF olması yönündedir" Hepsi bir arada cihazlarda HF'in tadını pek alamazsınız.   Dinleme konusunda aynı klasmanda ve dönemde üretilen IC706xxx türü cihazla karşılaştırmak lazım ama ben malesef böyle bir karşılaştırma yapamadım. Birçok yarışmada ve DX peşindeyken yarı yolda bırakmadı dinlemeside yabana atılır cinsden değildir. Optional filtrelere sahiptir yani filtre takmanız gerekiyor.

Yanlız öngördüğünüz iki cihaz birbirinden farklı zamanlarda dünyaya gelmiş cihazlardır. Hernekadar ikiside piyasada güncel satış raflarında olsada  üretim teknolojileri açısından farkları vardır. 

TS480SAT : 2004 yılı üretim başlangıçlı
IC-7100: 2012 yılı üretim başlangıçlı

IC-7100  cihazının öne çıkan en önemli özelliği IF DSP oluşudur "ne olduğunuda  Bilal emmimden dinlemek lazım"
internal anten tuneri yoktur . IF DSP nedeniyle  filtre gereksinimiz olmuyor zaten cihaz üzerinde de takacağınız bir lokasyon yok.

73
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2014, 13:30:45 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5YY

« Yanıtla #2 : 19 Aralık 2014, 13:38:22 »
TA5FA Mehmet Bey selamlar;

Yorumlarınız için teşekkür ederim. Bende HF için sadece HF bir all mode cihaz düşünüyorum. VHF-UHF içinde olması çok lüzümlu değil. Hali hazırda 2 adet mobil cihaz ile evde ve arabada VHF-UHF olayını hallettim.

Kullanım kılavuzuna bakınca ;

ts-480sat'ta >>> 100w, dahili tuner, Af-DSP, ayrılabilir kafa yapısı, geniş ve okunabilir ekran sabit olarak sunuluyor. Bunun dışında 500Hz and 270Hz band CW narrow IF filters (YF-107C, YF-107CN), as well as a 1.8kHz band SSB narrow IF fitler (YF-107SN) 'lar ise opsiyona bağlı

ic-7100'de >>> 100w,if-DSP, D-star, ayrılabilir kafa yapısı, geniş, dokunmatik ve okunabilir ekran sabit olarak sunuluyor. Tuner yerleşik değil. Ekstraya giren filtre yok.

ts-480 serisini kullanan çok fazla amatör var. Ama ic-7100'ü kullanan amatör sayısı fazla değil.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #3 : 19 Aralık 2014, 16:39:55 »
Kullandığım iki cihazın filitreleride IF DSP özelliğine sahip olduğundan AF DSP özelliği ile mukayese şansım olmadı.
 Ama gürültü azaltmak için  iki ayrı dsp özelliği olan AF ve IF DSP' li cihazların filitrelerini devreye sokarak aynı şartlarda dinlemesini duymak isterdim.

Bu konu hakkında eham.net'te de birşeyler tartışılmış.

http://www.eham.net/ehamforum/smf/index.php?topic=19761.0;wap2
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #4 : 19 Aralık 2014, 16:44:51 »
Ali Yılmaz Bey,

Bu konuda daha önce de yazmıştım. IF DSP olan cihazlar yeni nesil cihazlardır. Hatta IF DSP sürekli geliştiğinden yeni model IF DSP li cihazlar daima eskilerinden ileride oluyor. Aynı IF DSP özellikleri olmasına rağmen IC-7100 ile IC-7200 bile fark ediyor. Bende ikisinden de var. Ben IC-7100 ü alana kadar hep HF cihazı ayrı olsun diye düşünüyordum. Fakat son gelişmeler ışığında IC-7100 de beni çok memnun etti. Daha önce AF DSP li ICOM IC-718 kullanıyordum. AF DSP ile IF DSP kıyas götürmüyor. Tamamen farklılar. (IC-7100 memnuniyetim çok fazla olduğu için acaba işyerimdeki IC-7200 ü satıp IC-7100 mü alsam diye düşünüyorum)

Yani cihaz artık IF DSP li olur. IC-7100 de ayrıca USB bilgisayar bağlantısı var. Yani tek bir USB kablo ile cihazın tüm işlevine erişiyorsun. Yani o tek bağlantı üzerinden hem CAT kontrol yapıyorsun, hem aurio geliyor, hem audio gidiyor, hem de PTT gidiyor.

Sağlıcakla kalınız.

73

Bilal Ekmekci, TA8A
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2014, 16:58:18 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #5 : 19 Aralık 2014, 17:17:32 »
Bilal amca bu usb ile kontrolde audio özelliğine kafam takıldı. Bende sizin gibi icom kullanıyorum. USB kablo ile telsizimin frekanslarını, band,mod, tx vb. kontrol edebiliyorum. (programa bağlı olarak)
Örneğin N1MM programında voice key aktifken bilgisayarımın ses çıkışını usb ile cihazıma nasıl aktarabilirim. (Extra ACC 13 pin soketini kullanmadan)

Birde bilgisayar ile telsizi birbirine bağlarken kullandığımız 600:600 ohmluk izalasyon trafosu kullanırken bu usb teknolojisinde acaba içeriden özel bir koruma devrelerimi kullanılıyor?
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA5YY

« Yanıtla #6 : 19 Aralık 2014, 19:42:19 »
Using Digital Signal Processing on Icom HF Radios: http://youtu.be/cMTaqhhL8jg

Bu videoda if dspcnin isleyisinden bahsedilmis.

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #7 : 19 Aralık 2014, 21:06:52 »
Bir kaç satır da ben karalayayım.

Usta sıfatıyla değil, ama dünyada 3 büyükler olarak bilinen, en çok amatör cihaz üretip satan firmalar olan Icom, Kenwood ve Yaesu'nun her birinden çeşitli model cihaz sahibi olan bir kişi olarak yazıyorum. Halihazırda Kenwood TS-480 SAT kullanıyorum. Icom'un da eski 7200 modelini kullanıyorum. 7100 modeli daha taze piyasaya çıkan "turfanda" bir cihazdır. Bu nedenle henüz deneme fırsatım olmadı. Ancak TS-480 den çok memnunum. TS-480 de AF DSP mevcuttur, oldukça iyi çalışmaktadır. Anten tunerini hesaba katmayın, 1:3 SWR ye kadar etkilidir, ancak küçük düzeltmeler yapar. Alış hassasiyeti iyi, alıcısı hassas ve gürültüsüzdür. İlk 25 DX kredimi bu cihazla ve balkon anteni ile kazandım. Bunun da bilgisayar bağlantısı vardır, ancak USB değil, bir önceki teknoloji olan RS-232 portu üzerinden bağlanır. Ancak uygun çeviriciler kullanarak USB den de bağlayabilirsiniz, ben öyle yapıyorum.

Artıları:
-Sağlam, hassas alıcılı, yıllardır kullanıldığı için huyu suyu iyi biliniyor, müzmin hastalıkları yok (eskimeden dolayı başınıza dert açma özelliği yok), bir sonraki nesil olan daha yeni cihazlara göre ucuz

Eksileri:
-Eski teknoloji, ilk aldığınız anda demode olmuş bir cihazla karşılaşacaksınız. Native USB bağlantısı eksikliği, IF DSP eksikliği vb. küçük ekran, küçük tambur, küçük cihaz (gerçi 7100 de öyle ama ben sabit istasyonda küçük cihaz sevmediğim için öyle yazdım) VHF / UHF bandı yok (her ikisini de sevmem ve kullanmam)

7100 teknoloji olarak daha üstün ama yeni bir cihaz, daha akı - karası çok belli olmadı, kullanıldıkça ortaya çıkacak.

Ben sizin yerinizde olsam eğer param varsa 7100 ü tercih ederdim. Ama 7100 bütçemi aşıyorsa cüzdanımda çırpınışlar yaratacaksa gözümü bile kırpmadan 480 i alırdım.

Son teknoloji iyidir. Ama unutmayın gelişmenin sonu yok. Bugün yeni olan, bir kaç yıl sonra eski olacak. En son teknoloji hep kaf dağının ardında olacak. Karar sizin.
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2014, 21:12:47 Gönderen: TA3EP »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #8 : 20 Aralık 2014, 00:24:15 »
Eham yorumları ve her iki cihazın eham.net üzerinde aldığı puanlara bakarsak:

-Kenwood TS-480 SAT için 196 adet yorum yapılmış ve aldığı ortalama puan 5 üzerinden 4,8. Eham standartlarına göre mükemmele yakın bir puan bu...
http://www.eham.net/reviews/detail/3821

-Icom IC-7100 için 97 adet yorum yapılmış ve aldığı ortalama puan 5 üzerinden 4,4. Şikayetlere bakarsak genelde dokunmatik ekran ile sorun yaşandığı belirtilmekte.
http://www.eham.net/reviews/detail/11080

Ben de kısa bir süre içinde TS-480 için yorum yapıp 5/5 vereceğim bilginize :)
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA5YY

« Yanıtla #9 : 20 Aralık 2014, 09:38:11 »
TA3EP Ahmet Bey;

Yorumunuz çok kıymetli bilgiler içeriyor. Zaman ayırıp emek verdiğiniz için teşekkür ediyorum.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #10 : 20 Aralık 2014, 09:55:02 »
Onur Amca,

ICOM cihazınızın modeli nedir acaba? Ona göre yardımcı olayım.

73

Bilal Ekmeki, TA8A

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #11 : 20 Aralık 2014, 10:30:26 »
Bilal amca 7410
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #12 : 22 Aralık 2014, 12:46:35 »
Onur amca,

USB bağlantıda gerekli koruma devrelerinin olduğunu düşünüyorum. Fakat ben yine de USB kablosuna çıtçıtlı feritlerden ekledim.

Siz USB den cihazı kontrol edebildiğiniz için http://www.icom.co.jp/world/support/download/firm/IC-7600/usb1_20/ adresindeki driver'ı http://www.icom.co.jp/world/support/download/manual/disp_products.php?ID=20130723001 adresindeki kitapçığa göre yüklemişsinizdir diye düşünüyorum.

Cihazınızı USB kablo ile PC ye takın ve açın. Daha sonra N1MM ya da ses kartı ile bağlantı yapabilen başka bir programı açın. (MixW, JVFax, MultiPSK gibi) Bu programda ses kartı seçme bölümüne girdiğinizde 7410'un içindeki ses kartını da göreceksiniz. Bu kartı seçtiğinizde başka sorununuz olmaz. Büyük ihtimalle ismi USB Audio CODEC'dir. Eğer Aygıt Yöneticisine girerseniz ve Ses Video Oyun yöneticilerinin altındaki aygıtlara bakarsınız bu aygıtı orada da görürsünüz. USB kablosunu çektiğinizde bu aygıt kaybolacaktır. 

Fakat IC-7410 setup ayarlarında (38, 39, 40, 41 numaralı ayarlar gibi) USB porta ses göndermesini ve USB porttan ses almasını seçmeniz lazım. İçinde USB seçeneği bulunan ayarlara tek tek bakmak gerekir. İsteğinize göre düzenlersiniz.

Kolay gelsin, 73

Bilal Ekmekci, TA8A
« Son Düzenleme: 23 Aralık 2014, 09:25:29 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #13 : 23 Aralık 2014, 06:11:57 »
Bilal amca driver konusunda tahmin ettiğiniz gibi öneden indirmiş ve kurmuştum.
Yalnız içerisinde bir ses kartı olabileceğini düşünmemiştim.
En kısa zamanda deneyeceğim. Teşekkür ederim.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #14 : 28 Aralık 2014, 12:18:46 »
Bilal amca verdiğin bilgi doğrultusunda bugün N1MM programıyla İcom marka USB kontrollü cihazımı USB kablo bağlantısı ile hem tx, hemde audio ses kartını kullanarak programın voice key özelliği ile seside aktarabildim. İlginiz için teşekkür ederim.

Öncelikle pc ile telsiz arasında kullandığımız usb kablo sıradan ekranlamasız yazıcı kablosu olursa cihaz tx'e geçtiğinde cihazın usb data  bağlantısı rf'den etkilenerek devre dışı kalabiliyor.
Bunun için bilgisayar malzemesi satan bir yerden ekranlamalı, hatta üzerinde ferrit kömürlü bir kablo alarak sorunu ortadan kaldırdım.

N1MM programında CONFİG menüsünden LOGGER- AUDİO SETUP' ı açıyoruz. 

I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #15 : 28 Aralık 2014, 12:23:53 »
Açılan pencereden PLAYBACK menüsü altındaki hoparlörü USB AUDİO CODEC olarak seçiyoruz ve İNTERNAL RADİO CODEC' ide çentik atarak çıkıyoruz.

Programın voice key özelliğini aktif ettiğimizde cihazımız hem tx'e geçiyor, hemde ses modülasyonunu karşı tarafa aktarabiliyor.

Böylelikle kablo karmaşasından kurtulmuş oldum.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #16 : 29 Aralık 2014, 10:01:50 »
Onur Bey,

Hayırlı olsun. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3E

« Yanıtla #17 : 29 Aralık 2014, 14:12:42 »
onur hayırlı olsun sendeki program ile bende değişiklik var o menü bende yok son versiyon yükledim plus
Alirıza ÖZSARAN - TA3E (TA3EL) - 555 025 16 77 
Küçük şahsiyetler; kişilerle uğraşır.
Vasat şahsiyetler; olaylarla uğraşır.
Büyük şahsiyetler; Fikirlerle uğraşır.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #18 : 29 Aralık 2014, 17:15:48 »
N1MM plus'ın bu ayın 27 sinde yeni versiyonu çıkmış onu yükledim. Sitesinden bir bakın hocam.
I LOVE İCOM