Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
UV FİLM İLE PCB YAPIMI
TA3EN:
Arkadaşlar Merhabalar,
TA5OYS Yusuf Bey bir link vermiş. Kendisine teşekkür ederim. Onu daha önce de izlemiştim. Orada Etil Alkol ile aseton karışımıyla soğuk transferi anlatıyor. Ben de karışım değil de sadece aseton (Gülşah Asetonsuz oje temizleyici) kullanarak denedim. Marka yazmamın sebebi; sahibini tanımam etmem. Ama diğer oje temizleyicilerden farkı varsa diye ismini de yazma gereği duydum. Başarılı da oldum. Şöyle ki;
PCB yi en ince zımpara ile hafifçe temizledim. bulaşık deterjanıyla yıkadım, kuruladım. PCB üzerine oje temizleyiciden biraz döktüm ve her tarafına yaydım. Sonra koyu kontrastla çekilmilmiş (Ben fotokopi makinası kaliteli olan bir kırtasiyede ilk çıktıyı alıyorum. Sonra bu çıktıyı en koyu kontrast ile bir daha çekiyorum. Beyaz alanlarda toner noktacıkları var mı? diye yeni çıktıyı inceliyorum. Varsa kontrastı azaltarak çıktılar alıyorum. En uygun çıktıyı alıyorum.) çıktıyı bunun üzerine bir defada koydum. Kağıdı pcb ye tam olarak yapışmasını sağladım. Bu esnada kabarıklık kalmamasına dikkat çok ettim. Yerleşen kağıdın üzerine tekrar oje temizleyiciden döktüm ve pcb nin her tarafına yaydım. Bir müddet sonra kağıt temizleyiciyi emince şeffaflaştı ve tonerli ve tonersiz yollar net görülmeye başladı. Elimle üzerine bastırarak kağıdın üzerinde kabarıklık kalamamasına uğraştım. Bi zaman sonra temizleyic uçtu ve kağıt tekrar beyaz rengine döndü.
Tam kuruluk oluşsun diye pcb yi ocağın üzerinde gezdirdim. PCB iyice kurudu. Bu işlem yapılmazsa toner tırnakla kolayca kazınıveriyor. Ardında içinde su olan bir kabın içine koydum. 10-15dk sonra üzerindeki kağıt kolayca parmakla soyuluverdi. İnce yollar arasında veya pet dilkleri içinde kalan kağıt artıklarını temizledim ve iyice kuruttum. Sonra tırnaklar tonerin çizilip çizilmediğini kontrol ettim. Sonuç çizilmedi ve sağlam yapışmış. Sadece asite atmak kaldı. Eritmedim ama bundan sonra sorun çıkmaz. Soğuk transfer in;
1- Ütü derdinden (kısa veya uzun ütüleme) kurtarıyor.
2-Ütünün az gezdiği yerlerdeki yetersiz toner transferinin önüne geçiliyor.
3-Çok ütü tutulduğunda yollar ve tonerli alanlar kalınlaşıyor. Birbirine yaklaşma veya karışmanın önüne geçiliyor.
Herkese Kolay gelsin. I love RF ! 73...
TA3EP:
Hüseyin hocam bilgiler için çok teşekkürler, 73.
TA3CM:
Hüseyin hocam bu yöntemde de yine kuşe kağıt kullanmak gerekiyormu yoksa normal A4 kağıdı olurmu? selamlar 73
TA3ALS:
Hüseyin Hocam,
Bir ekleme de ben yapayım. Kağıdı suda kabartarak temizlendiği zaman mutlaka tonerli kısımların üzerinde yapışık şekilde kağıt artıkları kalmakta. Bu aşamada üzerine biraz tuzruhu (perhidrolsüz) damlatılırsa, tüm artıkları kabartarak söküp atıyor, toner pürüzsüz şekilde oluyor.
Kolay gelsin...
TA1OZH:
Safak bey tel : 5356105367
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git