Gönderen Konu: HF cihaz önerisi  (Okunma sayısı 853 defa)

Çevrimdışı TA1JA

Ynt: HF cihaz önerisi
« Yanıtla #40 : 14 Aralık 2014, 19:53:20 »
Balık oltası anten (long wire ile aynı sanırım) empedansı 450 ohm civarında. (belli bir frekans için mi?)
9:1 balunla bunu 50 ohm'a yaklaştırıyoruz.
Koaks kablo ile tunere veya cihaza getiriyoruz. Cihazın dahili tuner aralığına baktım, 17-150 ohm görünüyor.

"Band spesifik" anten kullanıyorsam bu çalışma şekli doğru mu?.

(bunu da tam anlamış değilim, diyelim ki sadece 40m bandını kullanacağım, ama yine balık oltasına çeyrek dalga boyunda teli sardım, oldu mu? yoksa bu band için tam dalga boyunda bir anten mi olması gerekir?)

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #41 : 14 Aralık 2014, 19:57:26 »
Ahmet Bey,

Peki balkona/pencereye uzaksanız, cihazdan çıkan tel, oda içinde de anten görevi görmüyor mu? Yüksek güçlerde bunun
zaralı etkisi olur mu? Yoksa bu şekilde kullanılacaksa, çıkışa yakın noktada mı olmalı?

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #42 : 14 Aralık 2014, 20:21:35 »
Evet, her çıkış yaptığımda bir miktar HF enerji alıyorum. Ancak tüner çıkışı pencereye çok yakın olduğu için beni fazla etkilemiyor. Eskiden anten kablosu odayı boydan boya dolaşarak balkona çıkardı. Sonra usta ağabeylerimizin uyarılarını dikkate aldım ve tuneri hemen pencerenin dibine getirdim. Normal QSO larımda 20-30W civarı güç kullanıyorum. Yarışmalarda ve DX ülke kovalarken 100w a yükseliyorum. HF frekanslardaki enerji kanserojen değil ama enerji enerjidir, enerji ile şaka olmaz. Mümkün mertebe uzak durmak gerek.

Daha önemli bir konu da odada oluşan enerjinin internet modemini, bilgisayarı vb elektronik cihazları olumsuz etkilemesidir. Örnek, önceden her mandala bastığımda modem internetten düşüyordu. Bunu da şok bobinleri, ferit nüveler, topraklama gibi bazı tedbirler alarak çözdüm.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #43 : 14 Aralık 2014, 20:34:20 »
Empedans frekans ile değişir, güç ile değişmez. (Amatör lisans sınavının en beylik sorularından biridir.) Dolayısıyla bir empedanstan bahsediyorsak eğer, mutlaka bir frekans değeri de vardır. Balık oltası anteni hiç kullanmadım, fizikçi de değilim, bu nedenle balık oltası anten hakkındaki sorunuzu tecrübeli ustalarımıza paslıyorum.

Ancak anten tüner hakkındaki sorunuza yanıt vereyim:

1-Eğer 450 ohmluk bir anteni balun kullanmadan doğrudan 150 ohm kapasitesi olan bir anten tunere bağlarsanız (cihazın içindeki tüner) açıkça belli ki bu tüner yetersiz kalacaktır.

2- 1:9 balun ile bu anteni tüner kullanmadan telsize bağlayabilirsiniz, çünkü balun size gerekli olan 50 ohmu tek başına verecektir.

3- Balun + anten tuneri birlikte kullanırsanız anten tüner gayet güzel ayar çeker ama bu sefer de insertion loss (bağlantı kayıpları) önemli hale gelir. Ben bu sistemi denedim (1:9 balun + güçsüz anten tüner) swr ye net ayar çekebildim ama ve 59 güçlü istasyonlar dışında zayıf istasyonları alışta sıkıntı oldu. Randıman alamayınca vazgeçtim. Belki balunum dandikti bilemiyorum.
« Son Düzenleme: 14 Aralık 2014, 20:40:00 Gönderen: TA3EP »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #44 : 14 Aralık 2014, 20:47:01 »
1:9 Balun direk bağlayınca neden randıman olmadı cünkü cıkış 50 ohm olmadı nasıl olur anten 450ohm du  evet ama  bu anten kurulum şartlarında  değişiklik olunca  450 ohm söylendiği gibi olmuyor   acısı cevresel etkenler antenin katolog omajını etkiliyor  , dolayısı ile sizin kullandığınız 450 ohm olmasını beklediğiniz anten 650ohm cıkıyor  veya aşağıya iniyor  balun neyi bulursa   onu 9a bölüyor cıkış 50 olamıyor   bu yuzden ne kadar yaklaştırabilirsek kardır diyerek balun takıyor ve  yaklaşan empedansı aşağıdan anten tunerle  ayarlıyoruz .73

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #45 : 15 Aralık 2014, 10:31:04 »
Murat Bey,

Yalnız 40 metre bandını kullanacaksanız tuner falan ihtiyacınız yok. Fakat balık oltası anteni 40 metreye ayarlı hale getirmeniz lazım. Eğer anten analizörünüz ya da analizörü olan bir arkadaşınız varsa işiniz biraz kolaylaşır.

Balık oltasını balkon demirine yalıtıma dikkat ederek bağlayın. Bunu bağladığınız noktadaki şase kısmından aşağıya 10 metre bir kablo sarkıtın. Sonra bu antenin hangi frekansta çalıştığına anten analizör ile bakın. Eğer anten analizörünüz yok ise cihazınız ve SWR metrenizi kullanarak tespit etmeye çalışın. Tespit ettiğiniz frekansı 40 metreye getirecek şekilde balık oltasındaki kablonun tur sayısını azaltıp artırın. 40 metreye gelince sabitleyin. Bu frekanstan fazla sağa sola sapmadan oralarda çalışın. Eğer cihazınızda anten tuner var ise aynı band içerisindeki küçük ayarlamalarda kullanın.

Ben daha önceki evimde anten imkanım olmadığından bu yöntemi kullanmıştım. Balık oltası yerine http://www.telsizciler.org/index.php/topic,5701.0.html adresinde Hüseyin hocamın yaptığı antene benzer bir mobil anteni balkon demirine bağlamıştım. Aşağıya doğru 10 metre kablo sarkıtmıştım. Bu antenin üzerindeki ayar çubuğundan SWR ayarını yapıp kullanıyordum. Anten tuner kullanmıyordum. İşim bitince de aşağıya sarkıttığım kabloyu toplayıp balkonun köşesine saklıyordum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #46 : 15 Aralık 2014, 10:59:06 »
Bilal Bey teşekkür ederim.

Bir aksilik olmazsa 1-2 ay içinde cihazıma kavuşacağımı umuyorum.
Maalesef analizörüm yok, henüz anteni de yapmış değilim. En uygun çözümü bulmaya çalışıyorum,
o yüzden de çok soru soruyorum :)

Cihaz dışındaki ekipmanları hazır almak istemiyorum, analizör ve swrmetre yapmak için çalışmaya başlamıştım.
Dediğiniz şekilde 40m için anten yaptım ve gerekli ayarlamaları yaptım diyelim, sonrasında (önerdiğiniz) harici tunerlerden birini aldığımda 
antende bir değişiklik yapmama gerek olmadan kullanabilir miyim? 

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #47 : 15 Aralık 2014, 11:02:51 »
Murat Bey,

Bu anteni yapar iseniz anten tuner ihtiyacınız olmayacaktır. Siz yalnızca 40 metrede çalışacağınızı söylediğiniz için bunu yazabiliyorum. Fakat diğer frekanslarda da çalışmayı düşünüyorsanız, bu kadar uğraşmadan bir balık oltası ve dibine bir harici anten tuner ile bu işi tamamlayabilirsiniz. Hatta http://www.telsizciler.org/index.php/topic,32257.0.html adresindeki HF cihaz ve tuner sizin işinizi haydi haydi görecektir diye düşünüyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
« Yanıtla #48 : 15 Aralık 2014, 16:49:50 »
http://www.eham.net/reviews/detail/11164

bu radyo hakkında ehamdaki yorumlara ve fiyatına bir bakın derim

ft 1200 dx

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #49 : 16 Aralık 2014, 09:52:19 »
Bilal Bey, teşekkürler.
Önerdiğiniz ilanı görmüştüm ancak daha yeni bir şey almak istiyorum.

FT1200DX'e bakmıştım, güzel ama bulmak zor. 

Faydalı paylaşımlarınız ve önerileriniz için herkese çok teşekkür ederim...
« Son Düzenleme: 16 Aralık 2014, 09:53:10 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA7AP

« Yanıtla #50 : 16 Aralık 2014, 14:47:30 »
MURAT BEY'İN CİHAZ ALMA NİYETİ YOKTUR. KENDİSİNE,  KENDİSİNİN İSTEDİĞİ, BENDE BULUNAN 4 ADET CİHAZI RESİMLERİ VİDEOSU VE UYGUN PİYASANIN ALTINDA FİYATLARIYLA  CİHAZLARI ÖNERDİM. FAKAT HEP TEŞEKKÜR ETTİ. SÜREKLİ CİHAZ BİLGİLERİ İSTEDİ GÖNDERDİM.   CİHAZ ALMA NİYETİ VAR MIŞ GİBİ DAVRANIYOR. FAKAT ALMIYOR. ARKADAŞLAR BENCE ARTIK CİHAZ TAVSİYESİNDEN VAZGEÇİLMELİ DİYE DÜŞÜNÜYORUM. DİKKAT EDİLDİYSE KENDİSİYLE İRTİBATA GEÇİLECEK TELEFON NUMARASIDA VERMEMİŞ. CALL BOOK KAYDINDA DA ADRES TELEFON BİLGİSİDE YOKTUR. 

« Son Düzenleme: 16 Aralık 2014, 14:49:58 Gönderen: TA7AP »