Gönderen Konu: resistive wire ???  (Okunma sayısı 127 defa)

Çevrimdışı TA4AAC

resistive wire ???
« : 13 Aralık 2014, 21:54:37 »
bir güç kaynağında, güç trlerinin koruma dirençleri yerine
" resistive wire  Φ 0,8mm x 20mm. " ve
" resistive wire coil Φ 1 mm 4 turn Φ 6 mm "  şeklinde bir tarif var...

bu dirençli telleri bulabilir miyim. ? yada değerleri hakkında bilgi verebilir misiniz?...  ki yerine w lı taş direnç kullanabileyim ???  73.
TA4AAC

TB4IA = eski

Çevrimdışı TA2N

Ynt: resistive wire ???
« Yanıtla #1 : 14 Aralık 2014, 23:06:40 »
Akif bey,
teller nikel krom teller. elektrikli soba  veya benzeri alet imal edenlerde bulabilirsiz. elektrikciden en düşük vatlı veya en ince teli alabilirsiniz. istediğiniz omaja göre boyunu ayarlıya bilirsiniz. yalnız  mili om ları nasıl ölçersiniz bilmiyorum. istediğiniz omajda bulursanız telli taş direnç kullanın
selamlar

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #2 : 15 Aralık 2014, 10:39:00 »
Akif Bey,

Bu dirençler, paralel bağlı güç transistörlerinden çekilen akımın eşit dağıtılması amacıyla kullanılıyorlar. Yüksek akımlarda her bir transistör için 0,1 ohm uygun oluyor. Güç kaynaklarında 0,4 ohm dan büyük kullanılanını da görmedim. Bu değerlerde taş dirençler var. Eğer güç sorunu olursa dirençler paralel bağlanılarak çözülebiliyor. Şu formülle direnç için gerekli gücü hesaplayabilirsiniz. Güç = Akımın karesi x Direnç Bu sonucu %50 artırırsanız uygun olacaktır.

Örnek hesap:
Her bir transistörden 5 amper çekeceğiz. Direnç değeri ise 0,2 ohm. 5x5x0,2=5Watt çıkar. Bunu %50 artırıp 7-8 watt lık taş direnç kullanabilirsiniz.

Bu dirençleri havada kullanacaksanız mutlaka bacaklarını diğer terminallere sarın. Sonra lehimleyin. Yoksa güç kaynağınızı kullandığınız sırada oluşan ısı sebebiyle lehimler eriyip dirençler düşebiliyor.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA4AAC

« Yanıtla #3 : 15 Aralık 2014, 12:59:35 »
ilginiz için teşekkürler... bu tellerin yerine 0,22 Ohm 5 W lık dirençler kullandım ama vermesi gereken akıma ulaşamadım...
bir internet sitesi hesap makinası vermiş buradan hesaplamak istediğimde 0,01 Ohm gibi bir değer hesapladı... bende dirençleri kaldırıp kısa devre yaptım, bu seferde tr ler çok ısındı. Bilal beyin dediği gibi paralel bağlayıp düşük değerlere ulaşmam gerekecek. TA4AAC 73...
TA4AAC

TB4IA = eski