Gönderen Konu: Sayisal Görüşme  (Okunma sayısı 535 defa)

Çevrimdışı TA1MD

Sayisal Görüşme
« : 15 Ağustos 2010, 15:09:54 »
Aselsanin ve bazi diğer markalarin telsizlerinde sayisal görüşme özelliği var, Kriptolu değil yalnizca sayisal, sayisal görüşme modunda çok düşük sinyal şartlarinda bile kaliteli görüşme yapilabiliyor. Merak ettiğim konu bunu amatörlerin kullanmasinda herhangi bir yasal engel var mi? D-star gibi bir teknoloji serbest olduğuna göre bununda serbest olmasi gerekir diye düşünüyorum.

Birde örneğin A4411'i Aselsana götürsem bana sayisal kartini takarlar mi yada karti satarlar mi? Takiliyorsa ne kadar bir maliyeti var? Bunun kirik programini bulabilir miyiz yoksa aselsana bağimli miyiz?

Çevrimdışı TA2RA

Ynt: Sayisal Görüşme
« Yanıtla #1 : 15 Ağustos 2010, 16:54:07 »

Değerli Arkadaşım,
Öncelikle Aselsandan Amatör Camiaya böyle bir satışın olacağını zannetmiyorum.
Kaldı ki bugüne kadar kendilerinden ciddi anlamda amatör camiaya karşı herhangi bir destek gelmemiştir.

Peki diyelim taktı. Kimle görüşmeyi planlıyorsunuz? Ancak gene aselsanın kendi cihazına taktığı bir sistemle olabilir muhtemelen.
Icom'da da sayısal görüşme var. IDAS diye geçiyor. Ancak bu sistem profesyonel sistemler için. Bir de malumunuz amatörlere sattığı D-STAR var. Gerçi bu sistemin de yasal olup olmayacağı yönünde tartışmalar mevcuttu geçenlerde bu sayfalarda.
D-STAR ı TA da cihazına ilk taktıran kişi olarak neredeyse 3 senedir ancak test mahiyetindeki 2 qso dan başka qso yapamadım.
Bir ara TRAC Kadıköy Şubesi olarak DSTAR röle kurmayı düşündük, ancak sanırım maliyet sebebi ile nihayetlendirilemedi.

Amatmr kullanımda, genele yönelik kullanılacak sayısal sistem şu an için DSTAR dan başka bir sietem olarak görülmüyor.

73 de TA2RA
MERT CANAKCILARLI

Mert ÇANAKCILARLI
KN40nx
Ataşehir - Istanbul
GSM : 0538 030 67 11

Çevrimdışı TA5FW

« Yanıtla #2 : 15 Ağustos 2010, 19:04:51 »
Vay vay dijital olayada girdik yani.
Maşallah. :)
Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TA9ABG

« Yanıtla #3 : 22 Ağustos 2010, 01:17:26 »
bu sayısal görüşme dediğiniz konu sanırım kriptolu görüşmeleri de içine alıyor. bildiğim kadarıyla amatörlerin bu tür görüşmeler yapması yasak. daha doğrusu amatör telsizci şifreli konuşamaz. şu anda saat geç oldu ve hangi madde hangi kanun tam bakamadım. yanlışım varsa düzeltir misiniz?

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #4 : 22 Ağustos 2010, 02:16:38 »
Sayisal görüşme ile kriptolu görüşme sık sık kariştirilir ancak ayri şeylerdir. Sayisal görüşme açik(kriptosuz) olabilir, ayni şekilde kriptolu görüşme analog olabilir.(mesela eski cine5)

Sayisal görüşmede sesiniz telsizde dijitale(sayisala) çevrildikten sonra bir takim algoritmalardan geçerek(ancak bunlar kripto değildir, ses kalitesini yükseltmek içindir) karşi tarafa dijital modülasyon ile aktarilir yani havada ses değil 1 ve 0 lar gider :) Karşi taraftaki cihazda bunu aldiğinda önce çeşitli algoritmalardan geçirerek hata olup olmadiğini hata varsa düzeltilip düzeltilemeyeceğine bakar, daha sonrada bunu analoğa çevirerek hoparlöre aktarir. Bu aradaki sıkıştırma hata düzeltme ve çeşitli filtreleme işlemlerinden dolayi ve dijital modülasyonunda doğasi gereği normalde analog bir telsizle zor görüşme yapabildiğiniz hatta bazen görüşemediğiniz şartlarda dijital telsizlerle görüşme yapabilirsiniz. Bunu cw ile ses göndermek gibi düşünebilirsiniz :) cw ile ayni mesafeye ulaşirsiniz ama sesli muhabere yaparsiniz.

Kriptolu telsizlerde ise yine ses alinip dijitale çevrilir ve bu algoritmalardan geçirilir, ancak daha sonra gönderilmeden önce bu kez daha önceden telsizlerin kendi aralarinda anlaştiklari bir anahtara göre kariştirilir ve öyle gönderilir.

Benim zaten amacim dediğim gibi kriptolu görüşmek değil, başkalarinin dinleyemeyeceği şekilde birileriyle konuşmak isteseydim uğraşip amatör olmazdim. Benim qsolarimi isteyen dinlesin hatta söyleyecekleri varsa buyursun, tanişir muhabbet ederiz, memnun olurum. Benim istediğim böyle harika bir teknoloji varken, buna seyirci kalmayalim. Mesela bugün 5w ile görüştüğünüz bir yerle 0.5w ile telefon kalitesinde görüşmek istemez miydiniz?

Çevrimdışı TA9ABG

« Yanıtla #5 : 22 Ağustos 2010, 03:36:11 »
TB2HL

çok teşekkür edeirm açıklayıcı bilgi için. benim de buna yakın bilgim vardı ama şimdi cuk oturdu. kriptolu mike lar vardı, hala vardır. aynı mantıkla çalışıyor o zaman

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #6 : 22 Ağustos 2010, 04:17:29 »
Rica ederim bilgi paylaştikça çoğalir, kriptolu mikelar hakkinda hiç bir bilgim yok kez sizden duydum ama büyük ihtimalle onlar analog olarak çalişiyordur, onlara daha çok kripto değilde kariştirici (scrambler) diyorlar. çok basit tekniklerle yapilabildiği gibi genellikle çok basit olarakda çözülebilir.
telsizin dijital olarak data aktarmasi için bunu donanimsal olarak desteklemesi gerekli, yoksa aktaramazsiniz. Yada bizim aprsde yaptiğimiz gibi dijital datayi sese çevirip (afsk) bunu yine analog olan FM modülasyonuyla gönderirsiniz ki bu işlem için hem yeterli hizi sağlamak zordur, hemde dijital modülasyonun hiçbir güzelliğinden faydalanamazsiniz. ben bizzat ses aktarmayi denedim dijital olarak, hiz sebebiyle anlaşilir kaliteye ulaşamadim.

Çevrimdışı TA2AOG_SK

« Yanıtla #7 : 25 Ağustos 2010, 17:07:01 »
Aselsan gerçekten yağmurlu havada bize bir damla su vermez. Bu güne kadar çok örnekleriyle karşılaştık. Ama bir arpa boyu yol alamadık.

Aselsan güvenlik üzerine kurulmuş bir şirket değilmi, hem de milli güvenliğimiz.  Emniyet açısından tutumlarını doğru buluyorum. Teknik, amatörlük, sıradadan basit cihazlar vs vs peşinden devamı gelir, şeytan sağdan yaklaşırmış. Ketum olmak gerekir.
Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı TA2RA

« Yanıtla #8 : 26 Ağustos 2010, 18:41:51 »
Sanırım Aselsan'ı bu şekilde katagorize etmek biraz yanlış olabilir.
Sonuçta kendi içinde bölümlere ayrılmış durumda.
Ama haberleşme gurubunda her türlü telsizi üretiyor. Kaldı ki normal kullanıcının hizmetine senelerce trunk sistemini sundu. Telsiz taksi de bunların başka bir versiyonu.
Özellikle Istanbul satış birimi ile defalarca görüşüldü. Cihazlarının resmi olarak 146 dan başlaması sebebi ile malesef "olmuyor" diyorlar ve işin içinden çıkıyorlar. Ama bir sürü amatör arkadaşımız bu cihazları 144-146 arasında "taş" gibi kullanmaya devam ediyorlar.
Olayın ticari ve kurumsal boyutu malesef bizleri pas geçmelerine sebebiyet veriyor.
Tabi bir de kaç amatör telsizci arkadaşımız önceden programlanan mono band bir cihaza şu an fiyatları bilmiyorum ama yalan olmasın gene de 700-800 tl verir. Biz Aselsan'a "söz biz vereceğiz" dedik ama gene olmadı malesef :)

73 de TA2RA
Mert CANAKCILARLI
Mert ÇANAKCILARLI
KN40nx
Ataşehir - Istanbul

Çevrimdışı TA2RA

« Yanıtla #9 : 26 Ağustos 2010, 23:18:37 »
Sevgili Gökhan,

Yaklaşık 2000 senesinden beri 4000 serisi hem uhf hem de vhf el cihazım hala mevcut. Sadece bataryalarını yeniliyorum. Bazen de dış kabını yeniledim mi fıstık gibi oluyor. Aynı şekilde mobil uhf ve vhf de bir zamanlar masamda durdu. Hala nostalji olarak 4811 i tertemiz yenilenmiş hali ile saklıyorum. Ama artık tuğla taşımaktansa Icom F34 (vhf) ve F44 (uhf) el cihazlarını tercih edebiliyorum. Bu iki cihaz da içine digital kartı takıldığığı takdirde BIIS 1200 standartında digital haberleşme yapabiliyorlar. Hatta daha da abartmak istersen içine scrambler (kripto diyebiliriz) kartı takabiliyorsun. İyi hadi taktın... Taktın da kimle konuşacaksın? Yok ki karşıda başka biri :)
Bu sebeple amatörler için gene en güzel digital sistem DSTAR.
Dün bir deneme yaptık. Ses kalitesi süper oluyor. Bir güzelliği de band genişliği düştüğü için 25khz lik konuştuğumuz bandda 4 kanala birden çıkmış oluyor digitale geçince.
Elbette DSTARı da kripto ya da kapalı haberleşme gibi düşünenler olabilir. Ama sonuçta DSTAR cihazı olan herkes bu görüşmeyi dinleyebilir ve katılabilir. Unutmayalım ki psk,rtty, aprs de digital mod olup ancak ara birim sayesinde izlenebilmekte.

73 de TA2RA
Mert Canakcılarlı
Mert ÇANAKCILARLI
KN40nx
Ataşehir - Istanbul

Çevrimdışı TA5FW

« Yanıtla #10 : 27 Ağustos 2010, 22:23:47 »
ASELSAN' ı yargılıyorsunua beyler ama niye aynaya bakmıyorsunuz ?

ASELSAN Ticari bir yapı sonuç olarak amatör telsizciler sineğin kanadından yağ çıkarıp, sonra kurutup, kaynatıp suyundan faydalanıp birde posasınsan faydalanan bir grup. Kaç paralık bir market yaratıyoruz ki ? ASELSAN radyo amatörleri için yatırım yapsın ? Bizde taksiciler kadar bir market yaratalımda ondan sonra konuşalım...!

Hurdadan topladığımız cihazları tamir etmek yada bir şekilde elimize geçirdiğimiz cihazları kullanılır hale getirmek için Aselsan diyorsunuz. Vallaha ben ne zaman gittiysem Aselsan bölge bana yardımcı oldu ve gerekli yedek parçayı alabildim. Ama paşalar gibi parasını ödedim. Batarya, cihaz kutusu, şarj cihazı, anten aklınıza ne gelirse satışı yapıyor ve faturasını kesiyor.

Ayrıca dijital mod görüşmede olsa, sonuç olarak radyo amatörlerinin yaptığı her türlü QSO açık ve izlenilebilirdir ve öyle olmak zorundadır.
Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TA2JA

« Yanıtla #11 : 28 Ağustos 2010, 10:02:27 »
Aynen katılıyorum.

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #12 : 28 Ağustos 2010, 13:31:31 »
Sanirim bazi arkadaşlarimiz sayisal görüşmeyi hala kapali, gizli, başkasi dinlemesin diye yapilan birşey gibi düşünüyor. Öyleyse bende şunu söylüyorum, benimde hf cihazim yok o halde kimse hf kullanmasin çünkü ben dinleyemiyorum.

Başka bir konu bence Aselsan üretim yaparken amatörleride düşünüyor. Biraz incelerseniz yazilimlarda cihazin çalişma bandi 30 MHz olarak ayarlanmiş. Yani basitçe düşünürsek, 174 den sonra vhf telsiz frekansi olmadiğina göre 174-146= 28MHz fakat 174-144= 30MHz. Bu bilerek yapilmiş birşey bence. Bu telsizlerin yazilimlari Borland C++' da yazilmiş, bu dili bilen arkadaşlar bilirler, bu dilde if(freq1>146) gibi tek bir satir kodla cihazlarin 146 MHz den aşağida çalişmasi engellenebilirdi.

Neyse, TA5FW yazmiş, "ben ne zaman gitsem Aselsan bana yardimci oluyor" diye. Türkiye'ye döndüğümde bende Aselsan bayisine gidip bu işi konuşucam ve yine bu sayfadan bilgi veririm.

Ayrica şuanda zaten birçok kişinin elinde 4000 serisinin dijital karti bulunuyor. Hurdaliklardan uhf trunk diye aldiğimiz 4115 telsizlerin stok adlarina bakarsaniz bu telsizler dijital kriptolu telsiz olarak geçiyor. Bu telsizlere uygun yazilim yüklendiğinde bu telsizlerle dijital konuşabiliriz, tam emin değilim ancak üst kartlarini alip 4011 e takarsak vhf'de de dijital görüşebiliriz. Yani aslinda herhangi bir masraf bile yapmak zorunda kalmadan bir çoğumuz dijital görüşme yapabiliriz.

Çevrimdışı TA0G

« Yanıtla #13 : 29 Ağustos 2010, 11:57:46 »
Herkese Selam,
Arkadaslar D-STAR konusu TRAC olarak incelenen bir konu, umarim yakin zamanda olumlu gelismeler somut olarak gorulur.

73 TA2LJ Hakan GUNER