Sanirim bazi arkadaşlarimiz sayisal görüşmeyi hala kapali, gizli, başkasi dinlemesin diye yapilan birşey gibi düşünüyor. Öyleyse bende şunu söylüyorum, benimde hf cihazim yok o halde kimse hf kullanmasin çünkü ben dinleyemiyorum.
Başka bir konu bence Aselsan üretim yaparken amatörleride düşünüyor. Biraz incelerseniz yazilimlarda cihazin çalişma bandi 30 MHz olarak ayarlanmiş. Yani basitçe düşünürsek, 174 den sonra vhf telsiz frekansi olmadiğina göre 174-146= 28MHz fakat 174-144= 30MHz. Bu bilerek yapilmiş birşey bence. Bu telsizlerin yazilimlari Borland C++' da yazilmiş, bu dili bilen arkadaşlar bilirler, bu dilde if(freq1>146) gibi tek bir satir kodla cihazlarin 146 MHz den aşağida çalişmasi engellenebilirdi.
Neyse, TA5FW yazmiş, "ben ne zaman gitsem Aselsan bana yardimci oluyor" diye. Türkiye'ye döndüğümde bende Aselsan bayisine gidip bu işi konuşucam ve yine bu sayfadan bilgi veririm.
Ayrica şuanda zaten birçok kişinin elinde 4000 serisinin dijital karti bulunuyor. Hurdaliklardan uhf trunk diye aldiğimiz 4115 telsizlerin stok adlarina bakarsaniz bu telsizler dijital kriptolu telsiz olarak geçiyor. Bu telsizlere uygun yazilim yüklendiğinde bu telsizlerle dijital konuşabiliriz, tam emin değilim ancak üst kartlarini alip 4011 e takarsak vhf'de de dijital görüşebiliriz. Yani aslinda herhangi bir masraf bile yapmak zorunda kalmadan bir çoğumuz dijital görüşme yapabiliriz.