Gönderen Konu: RF POWER MOSFET SÖKME TEKNİĞİ  (Okunma sayısı 401 defa)

Çevrimdışı TA5ISM

RF POWER MOSFET SÖKME TEKNİĞİ
« : 12 Kasım 2014, 12:22:17 »
Arkadaşlar tamamen hobi olarak cihazların tamiri ve bakımı ile ilgileniyorum. Bu konuda kendimi geliştirmeye çalışıyorum... Şimdiki sıkıntım motorola gm ve gp serisi bazı cihazlardan rf mosfet transistörlerinin (MRF1517-1518-1535 vs...) sökülmesi ve yenisinin orjinale yakın bir şekilde monte edilmesi... Bu iş şimdiye kadar uğraştığım işlerin yanında bana en sıkıcı ve yorucu geleni oldu... iki havya bile kullansam sağlıklı çıkmıyor ve takılmıyor... ana kart soğutucu görev yaptığı için lehimde sıkıntı bir o kadar yorucu oluyor... işi yaparken diğer elemanlara zarar verme riski yüksek... Sıcak hava tabancası alıp denesem diye düşünüyorum... Bu konuda deneyimli ustaların bilgi ve tecrübelerini paylaşmalarını istiyorum. 73

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: RF POWER MOSFET SÖKME TEKNİĞİ
« Yanıtla #1 : 12 Kasım 2014, 14:09:52 »
İsmail bey, youtube'da benzer teknikler var. Bulup izleyin bence.73

Çevrimdışı TA5ISM

« Yanıtla #2 : 12 Kasım 2014, 15:34:10 »
Hulisi bey, o kadar aramama rağmen maalesef güç transistörünün boardan sökülüşünü bulamadım... Sizin gözünüze çarpan varsa linkten eklerseniz memnun olurum. Bu mosfetler çok çabuk bozuluyor birde sağlam lehimleme işi olunca şans kalmıyor...

Çevrimdışı TA5ISM

« Yanıtla #3 : 12 Kasım 2014, 16:12:06 »
Hulusi bey, bir soru daha soracağım sizin de bu sitede önerdiğiniz bir mosfet var (RD15hvf1)bu N fosfeti motorola gm1280 içerisindeki hem sürücü(mrf1518) hem çıkış final olan(mrf1535) için kullansam nasıl olur? Bu mosfet 15W veriyormuş bana 5W bile yeterlidir...

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #4 : 12 Kasım 2014, 19:25:30 »
transistor soğutucuda takılı ise soğutucuyu  bir miktar ısıtmak ,  plaket  soğutucu gibi calışıyor evet  havyanın ısısını emiyor   plaketi hava lı havya ile bir miktar ısıtmak   , havalı havya kullanmadı iseniz cok ısıtıp plaketin üzerindeki yolları yakabilirsiniz bol pratik ve  ısıyı surekli vermeyin    hani bir şarkısı var ismini hatırlayamadım   mikrofonu azına  getirip sallayarak şarkı söylüyorsa aynen öyle havyayı sallayarak ısı kontrolu yapmalısınız   ben uzun yıllardır cep telefonu tamir ederim  hep havyayı sabit tutmadan sallayarak  kullanırım tavsiye ederim .  73

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #5 : 14 Kasım 2014, 22:00:38 »
Bahsettiğiniz transistör delab da var. Bir deneyin olur sanırım. Ayrıca herhalde soğutucuyu uzaklaştıramıyorsunuz. Bu elemanlar 250 derecelik fırınlarda lehim tozlu krem flux ile yerine lehimleniyor. Ya fırınlayıp elinizi yakmadan cimbızla yerinden alacaksıniz. Yada sıcak hava üfleyen cihazla ısıtıp alacaksınız. Yarı iletkenler 250 dereceye dayanıyor. Ayrica youtube dan araştıracağım.

Çevrimdışı TA5ISM

« Yanıtla #6 : 14 Kasım 2014, 23:38:40 »
Final mosfet olan mrf1535 in bacaklarını maket bıçağı ile kestim ve çıkardım. Ama sürücü olan mrf1518 in arkasında heatshink var bunu galiba güçlü bir havya ile çıkarmam gerekiyor... Benim kullandığım havyalar 20 ile 30W arası(seramik)... iki havyayı aynı anda bu soğutucunun üzerinde lehim eritip çıkarmayı denesem de olmadı... Tahminim 100Watt gibi bir havyayı  heatshink üzerine değdirerek sıcaklık kart üzerine yayılmadan bunu çıkarabilir(düşük güç havya fazla bekliyor  bu arada kartta ısınıyor ısı karta dağılıyor ve diğer elemanları bozabiliyor)... Bu mrf1518 mosfet alttan göbekten soğuculu ve lehimlenmesi gerekiyor yani bana bir sıcak hava üflemesi lazım olacak... sıcak hava üflemeyi kart üzerinde mosfet yuvasına vurduktan sonra kıvama gelince hemen mosfeti üzerine koyarsam bu şekilde mosfeti de fazla zorlamamış olurum...
Ayrıca nasıl bir sıcak hava üflemesi tavsiye edersiniz? Boya kazıma vs... işler için kullanılan bosch ve benzer marka olan fön makinesine benzeyenler var bir de cep telefoncuların kullandığı havya standı şeklinde bu 852D model tipler var... 73

Çevrimdışı TA9V

« Yanıtla #7 : 14 Kasım 2014, 23:44:39 »
İsmail Bey mrb.
Varsa imkanınız Lazer havya yoksa Isı Üflemeli havya ile bahsi geçen malzemeyi sökebilirsiniz.Isı ayarlı havyanın tek Dezavantajı hava ayarını biraz kısmanız gerekmektedir aksi taktirde küçük  SMD malzemeler söküm esnasında uçabilir yerlerinden.
Ama lazer havyada direkt olarak Ultraviyole ışını yansıtıldığı için yukarıdaki aksilikler olmaz.Tabiki Lazer olayı profesyonel konuya girmektedir ve epeycede pahalıdır fiyatları.
500 Wattlık infrared ampülle kendiniz lazer havya yapabilirsiniz.
Kolay gelsin hayırlı çalışmalar.
ta9v.73. - ta9v@hotmail.com - 0533 641 07 22 -  41 51 15 E - 41 12 22 N

Çevrimdışı TA5ISM

« Yanıtla #8 : 15 Kasım 2014, 02:15:06 »
Hamit bey, bu işlerle hobi olarak uğraştığım için sıcak hava üflemeli bir havya her zaman lazım olabilir... Ama nasıl bir şey alacağıma karar veremedim... Çin işi olan ve genellikle telefoncuların kullandığı cyber852D tipi hem havyası hem üflemesi olan standlar var ama bana güven vermiyor... Ben de bu geniş ağızlı olan ama bilindik marka fön makinesini andıran tipleri düşünüyorum... Bunların ağızları geniş ve üflemesi fön makinesi gibi nasıl bir ayar çekerim onu araştırmaya başladım... İnternette yaptığım araştırmada adamlar kartı aliminyum folyo ile kaplıyor ve çıkaracağı kompedanın üzerini kesiyor böylece diğer elemanları korumuş oluyor ... bir de izoflux diye bir ürüne rastladım bunu da yakın elemanların ve chipin üzerine sürerek ısıdan koruyorlar iş bitince fırçayla kolayca çıkıyor... Galiba 450-500 derece veren bir geniş üflemeli ısı tabancası ile 100Watt lık kaliteli bir havya alacağım...

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #9 : 15 Kasım 2014, 08:50:12 »
Telefon malzemesi satan yerlerden hem bilgi hem havyayı bulabilirsiniz  nasıl sökeceğinizi ve bahsettiğiniz aleminyum  malzemeleride  size temin edeceklerdir  telefoncuların kullandığı cinmalı cihazdan şaşmayın  kac yıl oldu hergun kullanıyorum sorun yok sizin tek  sıkıntı cekeceğiniz yer pratik olacaktır zamanla oda aşılır .  gerisi size kaldı .73

Çevrimdışı TA5ISM

« Yanıtla #10 : 15 Kasım 2014, 09:11:45 »
Mesut bey, bildiğimiz aliminyum folyo yada izoflux denen krem şeklinde macuna benzer bişe... Dediğiniz gibi yapıp bir tane 190TL civarında Cyber852D yada Class denen hava üflemeli bir stand alacağım. Teşekkürler.

Çevrimdışı TA2KW

« Yanıtla #11 : 15 Kasım 2014, 10:31:50 »
bende aşağıda resmi bulunan TUMCELL 825D+ olanı kullanıyorum kullanıyorum, işimi görüyor, bazı büyük çiplerde yetersiz kalabiliyor, ilerde bide ayarlı sıcak hava üfleme cihazıda alabilirim.

TC Yalova TEKNO Merkez. CH 27.915 USB

Çevrimdışı TA5ISM

« Yanıtla #12 : 15 Kasım 2014, 15:46:04 »
Resimdeki cihazın siparişini verdim, hayırlısı olsun... Şimdi de şu mosfetleri alayım... cevaplar için teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #13 : 15 Kasım 2014, 16:51:18 »
Havya güzel güle güle kullanin. 73.

Çevrimdışı TA2IRB

« Yanıtla #14 : 15 Kasım 2014, 20:36:22 »
ismail bey merhaba,aldığınız ürün güzel fanlı olması avantaj.birde pompalı olanı var.onlar hem sesli hemde verimi düşük.hayırlı olsun
ve birde sökmeden evvel flux kullanırsanız işiniz kolaylaşır.rma 218 standarlı bir flux işinizi kolaylaştırıp oksidasyonsuz lehimle yapmanızda yardımcı olur.imkanınız varsa kartı altan 80 100 derece ısıtıp üsten de üflemeli hayva ile sökerseniz hem daha hızlı hemde sökülen parcanın fiziki olarak düzgün sökersiniz.aksi halde sadece üsten vereceğiniz sıcak hava ile ısıya dayanıklığı az ize transistör üzerinde kılıfı eritir.transitörün fiziki boyutu ve kesiti artıkca sizin sıcaklığınız doğru oranlı olmalı.ben bga reworks station ile söktüm.eğer bulunduğunuz ilde varsa bence riske girmeyin derim.tekrarda kolay gelsin.

Çevrimdışı TA5ISM

« Yanıtla #15 : 16 Kasım 2014, 12:54:24 »
Recep bey, bilgi için teşekkür ederim. Ben de dediğiniz gibi yapmayı düşünüyorum... Bulunduğum ilde mutlaka vardır ama o zaman işin tadı kaçar... 73