Gönderen Konu: RADYO AMATÖRÜ VE ECHO  (Okunma sayısı 447 defa)

Çevrimdışı TA5FA

RADYO AMATÖRÜ VE ECHO
« : 08 Ekim 2014, 09:05:40 »
Bilmiyenlerimiz vardır ki varmışşş, HF'e çıktınızmı hangi ülkeden duyulacağınızı bilemezsiniz (Propagasyona bağımlı)
Sizin her tısınız, ıhıznızı, birileri biryerlede dinlemektedir.
İşletme kuralıdır Echo mikrofon ve Roger beep kullanmanın uygun olmadığı kullanılamayacağı hususu, ancak son günlerde frekansarda CB cihazı olan arkadaşlarımızı davetimiz yanlış anlaşılmış olacakki Echo mikrofon ve Roger beep kullanımı gırla gani ....

Yap mayın etmeyin arkadaşlar işletme kurallarını bilmeyen varsa sorsun el birliğiyle öğrenelim, öğretelim. 

« Son Düzenleme: 08 Ekim 2014, 09:10:14 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA3ABG

Ynt: RADYO AMATÖRÜ VE ECHO
« Yanıtla #1 : 08 Ekim 2014, 16:08:17 »
BU KONUYU BU ŞEKİLDE DEĞİLDE İŞLETME KURALI MADDESİ SAYISI NE İSE HANGİ KANUNA GÖRE YAZILI MADDE İSE ONLARI VE VARSA CEZAİ MÜEYYİDELERİNİ YAZARSANIZ KİŞİLER DAHA İYİ ANLAR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.SADECE BURADA ŞİFAEN BİR YAZI YAZMIŞSINIZ YA BUNUDA ANLAMAYA BİLİRLER.....

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #2 : 08 Ekim 2014, 17:31:13 »
Ben bunu bulabildim...

İdari Önlemler
   Madde 36- Amatör telsiz istasyonları  bu Yönetmelikte belirtilen yasakları ihlal ettikleri  takdirde;

a) İstasyon sorumlusuna yapılan hatalı işlemi belirten bir uyarı yazısı gönderilir ve açıklama istenir. İstasyon sorumlusu uyarı yazısını belirtilen süre içinde detaylı olarak cevaplandırmak zorundadır. Yapılan değerlendirmede verilen cevapların yeterli görülmemesi ya da cevap verilmemesi halinde amatör telsizcilik ve/veya istasyon belgeleri iptal edilir; gerektiğinde TK veya TK Bölge Müdürlükleri tarafından yasal işlem başlatılır.

Selamlar,
Tolga ANIL

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #3 : 08 Ekim 2014, 20:57:36 »
Bu konu önemli iyice bir anlamamız lazım  . 73

Çevrimdışı TA3ABG

« Yanıtla #4 : 09 Ekim 2014, 12:22:21 »
TOLGA BEY ELİNİZE SAĞLIK FAKAT O MADDEDE SONUÇ KISMI VAR.YANİ ROGER BEEP ECHO MAYK YASAKTIR GİBİ MADDE VARMI?BUNU BULMAK İSTİYORUM.YANİ BEN DAHA ÖNCE ARADIM KISA BİR İNCELEDİM AMA BULAMADIM.BİLEN BULAN VARSA HANGİ KANUN VE MADDESİ YAZARSA SEVİNİRİM.EN AZINDAN YAPMAYIN DEDİĞİMİZ KİŞİLERE AÇIKLAMAMIZ OLUR.

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #5 : 09 Ekim 2014, 14:27:39 »
Bilgehan Bey Selamlar,

Öncelikle sizden bir ricam olacak. Eğer özel bir sebeple büyük harf yazmıyor iseniz küçük harfler ile yazınızı şenlendirir iseniz sevinirim.
Sizinde bildiğiniz üzere büyük harfleri devamlı olarak kullanmak bu tür yazışmalarda bağırmak anlamına gelir ki sizin bu şekilde düşünüp yazmadığınızın farkındayım .

Gelelim konuya ;

Bende sizin gibi bu konuyu biraz araştırdım  bende rastlayamadım . Yanlız ben böyle bir konunun daha önceki yönetmeliklerde olabileceğini düşünüyorum . ( yada yazılı olarak gördüğümü hatırlıyorum !!)

Ama Mehmet beyin bahsetmiş olduğu bazı alışkanlıkların CB den HAM Radio bölümüne geçmiş olduğunuzda bırakılması gerekliliğidir. CB ile ilgili kurakllarda ECHO mike veya Rogerbeep kullanımı olmamasına rağmen yapılan CB görüşmelerine renk katmak adına oldukça yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
İşlevinin hiç anlaşılmadan kullanıldığını düşündüğüm bu durum benimde hoşuma gitmemekte ve beni de irite etmektedir.

Zaman içinde Türkçe nin kullanımı ile ilgili DJ arkadaşların kelimeleri uzatarak yaymalarının da aynı tesiri bende yaptığını söylemek isterim.

Dolayısı ile bu işe bizden daha önce başlamış olan radyo amatörlüğü ile uğraşan dünya ülkelerinde de aynı etkiyi yaratmakta.
Heleki HF bandlarında bu tür kullanımla hoş görülmemektedir.

Evet bazı kuralların yazılı olmasına gerek yoktur. Dolayısı ile bu tür iletişim kuralları yazılı olmasalar bile süre gelen adet ve terbiye kuralları gereği YASAK  olarak adlandırılırlar.
Bu konunun ne kadar hassas olduğunun anlatım içindir diye düşünmekteyim .

Mehmet beyin yazmış olduğu başlıkta benim fikrimce bu bağlamda kırmızı ve YASAK ibareri ile çıkmıştır.

Bende kendisinin bu fikirlerine katılıyorum . Ama yazım olarak sizin YASAK kelimesi dikkatinizi çekmiş olabilir. Bu konuda da sizin hassaslığınızı anlıyorum .

Bende tüm radyo amatörü arkadaşlarımız gibi bu konunun değişmez iletişim kuralları ile değerlendirilmesi ve yeni gelen radyo amatörlerine konunun doğru anlatılması gereği ile şiddetle üzerine gidilmesi düşüncesindeyim .

Şimdi ben guruba  Rogerbeep ile ilgili bir soru yöneltmek isterim .

Rogerbeep nereden ve ne amaçlı çıkmıştır ????

Tabiki benimde konu ile ilgili edindiğim bilgi var ve söyleyeceğim . Ama bakalım kaç kişi konuyu takip etmekte kaç kişi konu ile ilgili yazışmalardan bilgi edinmek istiyor ????.

Gelecek cevaplara bakalım ve konuyu hoş görünüze sığınarak bitireyim  :)

Saygı ve Sevglilerimle

Emin

TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #6 : 09 Ekim 2014, 15:37:23 »
Herkese tekrar merhaba,
Benim elimde eskiden kalmış, ANTRAK'ın Radyo Amatörlüğü imtihanı hazırlık kitabı vardı. O kitapta, rogerbeep ve echo'lu mikrofonların, radyo amatörleri arasındaki haberleşmede kullanılmayacağı yazılıydı. Bunu gayet iyi hatırlıyorum. Sevgili Emin üstadımızında bahsettiği gibi, bazı konular yazılı olmayan kurallara giriyor artık.
Rogerbeep konusuna gelince, özellikle uzak mesafe görüşmelerede zaman zaman sinyalin kaybolup geldiği ve frekansın yoğun olarak kullanıldığı durumlarda, görüşmenin sonlanmasının karşı tarafa bildirilmesi amacıyla kullanıldığını biliyorum.
Başkaca hizmet amacı varsa, bende takipteyim...
Selamlar,
Tolga ANIL
TA2ANL

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #7 : 09 Ekim 2014, 16:07:45 »
Roger beep
"NASA ve Apollo arasındaki muhaberenin zorluğu sebebi ile zaruretten kullanılmıştır"
diye okumuştum bir yerlerde ...
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #8 : 09 Ekim 2014, 17:21:16 »
Eko mayk denilen mikrofon  çok mantıklı bir  devre değil  özellikle peş peşe aynı kelimeyi tam olarak tekrar etmeden kelimenin son hecesini tekrar etmesi  kullanılmasının haberleşmeden cok  şov amaclı  kullanılmasına  dayanıyor .
Lakin sözün tamamını  cümlenin tamamını hic bozmadan peşinden bir kez daha tekrar ederse iş değişir zaten bizde hava şartları uygun olmadığında aynı şey yapmıyormuyuz  kelimeleri  hem ssb de hem dijitalde tekrar ediyoruz  bir yerde eko mayk kullanmış gibi oluyoruz . Racır bip konusunda  olmazsa olmaz bir  cihaz özellikle üst üste konuşmanın olmaması için cok gerekli  .hfde sağlayacağı faydalar saymakla bitmez .
  Birde yeri gelmişken , şu tarz yazılara katılmıyorum cb den kalma   alışkanlıklar     bu söz  beni   rahatsız ediyor  ben eski bir cb kullanıcısıyım   cb frekanslarında  konuşmam da  amatör telsizdeki konuşmamdan farklı değil yine   Türk  gelenek göreneklerine uygun telsiz haberleşmesine  nasıl mubere yapılması gerekiyorsa öyle konuşuyordum  sadece süre konusunda  biraz daha uzun konuştuklarımız doğrudur ama cb dede cok guzel kullanan ve  olağan üstü uzak  dx görüşmeleride yapan bir cok sonradan amatör olmuş veya olmamış  arkadaşlarımız var .
Telsiz ve telsizcinin frekansı  uhf cisi vhf cisi  hf cisi   cb cisi olmaz    her frekansın  kendine göre şartları vardır ama konuşma uslubu herz aman aynıdır   zaten cb de genel kurallara uymayan lar hf dede uymamaktadır  .kural tanımaz birinin elinde ekomayk bir silaha dönüsürken  kurallara uyan bir kişinin elinde racır bip cok faydalıdır  .
yine etik okunusu acmış gibi olmak istemiyorum   ama kurallarıda kendi keyfiyetimize göre etiktir değil dir hoş
karşılaşılmaz  hoş karşılaşır şeklinde yorumlarsak  haklı olarak yazılı bir belge varmı sorusu karşımıza cıkar .   
  Sizne düşünüyorsunuz   arkadaşlar . 73

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #9 : 09 Ekim 2014, 18:06:16 »
Mesut Bey Selamlar,

Echo mayk ile konuşmanın hiç bir faydası olmadığını düşünüyorum . Bizler sahnede hizmet veren eylence sektöründe değiliz. Hamamdan seslenir gibi tekrar edilmeside yapıln QSO lar sırasında hiç bir fayda sağlamaz  üstüne üstlük yapılan uzak görüşmelerde QSO nun zor olmasına sebebiyet verir. Zaten ben HF frekanslarında kullanıldığını da duymadım .

Evet konuşma adabını tüm amatörlerin yerine getiremediğini söyleyebilirim ama hiç bizim dışımızda ECHO mayk kullanan bir HF amatörüne rastlamadım .

Bizlerin tekrar konusunda yaptığı sadece alınamayan ön ek son ek (prefix , safix ) veya rakamların tekrarından ibarettir. ECHO mayk hiç bir şart altında bize bu özellikleri sağlayamaz veya fayda getirmez.

Öncelikle CB keimesinin nereden türediğine bakmak lazım . Kelime anlamı ile Citizen Band  Halk Bandı olarak tercüme edilmiştir.
Kullanım amacı biraz daha bölgesel yapılan haberleşmelere bir alan açmaktan ibarettir. Daha kolay bir iletişim şekli olduğu ve ucuz ulaşılabilir olduğu içinde daha yoğun olarak kullanılmaktadır.

Evet CB bandında da kullanım şartlarıda vardır. Ve bir çok arkadaşımız buradaki kullanım şartlarına uyulmadığı için bu bandı kullanmayı bırakmışlardır. Bu bandı bırakıp amatör bandlara geçen arkadaşlarımızda haberleşme  hobisini sevdikleri için amaçlarını bir üst seviyeye taşımışlardır.

Yanlız HF haberleşmesi dünyaya biraz daha fazla açılan bir kapıdır. Bu kapıda tanışmış olacağınız arkadaşlar biraz daha radyo amatörlüğünü amaç edinmiş kişilerden oluşmuştur.

Dolayısı ile arkadaşlar arasında yapılan konuşma ile topluluk önünde yapılan konuşmalarda fark olması gibi HF bandlarıda dünyaya açılan bir kapı olduğu için burada da yapılan konuşma ve hitap tarzlarıda farklı olacaktır.

Evet kullanan  elinde Roger beep faydalıdır demişsiniz .

Amataör radyoculuk adına ne faydası olur?.

Bir üst yazıda Şua abi ve Tolga benim edindiğim bilgiler ile anı doğrultuda cevapları vermişlerdir.
Radyo amatörlügünde cümlenin veya göndermenin bittiğini anlatmak adına TAMAM veya OVER kelimeleri kullanılmaktadır.
Bu iki kelime ile ilgili QSO yöntemlerinde açıklama bulabilirsiniz. Ama hiç biri amatör bandlar için yapılan görüşmelede Rogerbeep ten bahsetmez.
Bizim kullanım şartlarımıza uyan bir kelime sonlandırma yöntemi değildir.
Daha çok Şua abinin belirttiği iş için operatörleri çok konuşturmamak ama konuşmanın bittiğini karşı tarafa anlatabilmek adına uygulanan hiç bir yöntem olup amatör cihaza ilave edilen bir seçenekte değildir.
Keza ECHO da hiç bir amatör cihaza konulmuş bir özellik değildir. Eğer gerekli olsalar iananın bu özelliğin üstüne basa basa cihazlarımıza koyarlardı.
Hatta CB cihazlarının örjinallerinde de olduğunu hatırlamıyorum .

Kuralların tamamının yazılı olmasına gerek yoktur . Konuşma karşılıklı saygıyıda ifade eder.
Sizi tenzih ederek söylemek isterim .

Sizin ile olan samimiyetimiz ile adınızıın başına LAN  kelmesini koymama herhangi bir yazılı kural yok . Ama bu şekilde hitap etmeyi benim size olan saygısızlığım olarak addederim .

Dolayısı ile söylemek ve yapmak ile ilgili herşeyin yazılı olmasına gerek olmadığı düşüncesindeyim .

Ve size hitap ederken o anlamsız kelimeyi adınızın başına  eklemek ne kadar ayıp ise ECHO mayk kullanımınıda aynı derecede ayıp sayarım .
Bu benim şahsi fikrim ve karşı tarafa saygımı ifade eder . Tabiki katılmak veya katılmamak tamamen şahsi fikrinizdir bende buna saygı duyarım .

Evet belge varmı sorunuzu bu yazı ile cevaplayabildiğimi düşünüyorum .

Sürçü lisan ettim ise affola.

Saygı ve Sevgilerimle

TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA1PB

« Yanıtla #10 : 09 Ekim 2014, 18:21:14 »
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.13233&sourceXmlSearch=&MevzuatIliski=0

Özel telsiz sistemleri yönetmeliği çalışılabilecek band planlamasını tablo 1 de  belirlemiş....En sağ tarafında yer alan o band için izin verilen emisyon tiplerini sıralamış.... Baba bunlar ne ola acep diyenler için tablo 3 te emisyon tiplerinin ne olduklarını ve band genişliklerini açıkça belirtmiş.... Merak eden teknik olarak bu emisyon tiplerini google amcaya sorarlarsa bu emisyon tiplerinden hiçbirinin içeriğinde hamam echosu ihtiva etmediğini görür ki buda şu anlama geliyor : Bu tip bir aksi seda içerir sesli çalışmanın alenen yönetmelik dışı olduğu gerçeğidir.... Yasak olduğu nerede yazıyorun cevabı bizi bağlayan bu yönetmelikte yasak olmadığının nerede yazdığı sorusunu sormaktan geçer...Yönetmelikteki belirlenmiş kalıpların dışında her çalışma illegaldir ve abesle iştigaldir.....73
.......TA1PB.......
 M.MURAT ÖZBİL
EDİRNE  (KN31FQ)

Çevrimdışı TA1PB

« Yanıtla #11 : 09 Ekim 2014, 18:30:35 »
Ayrıca bırakalım amatör bandları aynı yönetmeliğin CB ile ilgili bölümünde açıkça kullanım esaslarında
d) Cihazın teknik özelliklerinde hiçbir şekilde değişiklik yapılamaz. denmekte olup memlekette üzerinde orijinal olarak echo mic bulunan bir CB cihaza ne rastladım ne gördüm......
.......TA1PB.......
 M.MURAT ÖZBİL
EDİRNE  (KN31FQ)

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #12 : 09 Ekim 2014, 18:44:31 »
eko nun savunulacak bir yanı yok zaten savunmayada çalışmıyorum .hf istasyonlarda kullanılan ses sitemleri var zaman zaman videolarda görüyorum bu tur sistemlerde yasalmı  aklıma gelmişken sorayım . konu iyice anlaşılsın .... 73

Çevrimdışı TA1PB

« Yanıtla #13 : 09 Ekim 2014, 19:20:07 »
Bahsi geçen bu emisyon tiplerinde çalışmayı bozucu bir etkileri yoksa çalışmayı kolaylaştırmak amaçlı olan bu sistemlerin yasal olup olmadığı sorusunu sormaya bile gerek yoktur....
.......TA1PB.......
 M.MURAT ÖZBİL
EDİRNE  (KN31FQ)

Çevrimdışı TA1PB

« Yanıtla #14 : 09 Ekim 2014, 19:29:14 »
Ayrıca artık memlekette voice keyer on bord amatör cihazların satışta olduğu da bunun ispatıdır...
.......TA1PB.......
 M.MURAT ÖZBİL
EDİRNE  (KN31FQ)

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #15 : 09 Ekim 2014, 19:37:37 »
Murat abi aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler hayırlı çalışmalar  . 73

Çevrimdışı TA3CB

« Yanıtla #16 : 09 Ekim 2014, 21:24:10 »
Evet arkadaşlar.Güzel bir açıklama oldu.CB cihazlarında hem eko hemde Rogerbeep yasaktı.Elimde eski yönetmelik vardı bulamadım.Gerekiyorsa arar bulur ve yasaklığınıda kanıtlamış oluruz.Bırakın bunları,1/4 antenden başkası bile yasaktı.Herkese teşekkürler.

Çevrimdışı TA3IW

« Yanıtla #17 : 10 Ekim 2014, 00:10:23 »
Mesut bey sizin yazdığınız ses sistemi ESSB dir diye düşünüyorum , bir kaç defa ESSB kullananlar ile QSO yaptım,ne Rogerbeep ne de ECHO var. Türkçe kaynaklı ESSB  bilgiye Hüda'nın (TA7OM) sitesinden ulaşabilirsiniz.http://www.ta7om.com/index.php?pid=7

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #18 : 10 Ekim 2014, 09:46:05 »
Amacımız  ülkesine  yakışan  bir amatör telsizci olabilmek .Bu işte başarılı olmak icin  tabiki kuralına uygun  davranmak gerekli .
      Kuralların yazı olması veya yazılı olmamasın daha önemli olanı    Acaba  bu telsiz nasıl kullanılıyor konuşma yapanlar ülkemizde ve dünyada nasıl konuşuyor  .işin başında  konuşmaktan önce dinlemek çok önemli .Yazılı kuralları bilmiyor olabilirsiniz ama siz konuşmaları takip ederek zaten bir hayli yol kat edersiniz .Amatörler arasında yaygınlaşmamış  yapılmayan davranış ve cihaz kullanımını  zaten cok arayıp tarayıp kurallar arasında ki boşluklara sığınıp yapmaya kalkarsanızda  hem  amatörler arasında  hoş karşılaşılmaz hemde yanlız kalırsınız  .
    Bu işin  ilk kuralı dinlemek  ve sonra tatbik etmeye calışmak   kuralın  kural olması için yazılı olması gerekmiyor genel ne yapıyor ona bakmak yeterli olacak tır ve sizi yanlız kalmaktan dışlanmaktan koruyacaktır    .  ( Emin Bey gelecek vaad ediyorum   galiba )     73