Gönderen Konu: Anten tuner hakkında bilgi almak istiyorum.  (Okunma sayısı 518 defa)

Çevrimdışı TA3IHD

Anten tuner hakkında bilgi almak istiyorum.
« : 28 Eylül 2014, 09:50:48 »
Arkadaşlar, yaptığım 20W,  14mhz cihaz, 7mhz anten ile haliyle uyumlu olmadığı için SWR 4'lerde seyrediyor.  Sadece birkere LZ ile qso yapabildim. Ancak cihaz denemelerinde 1km uzaktaki TA3IUY Ufuk kardeşimle gerekli kalibrasyonları yaptım şu anda gerek BFO ayarları  gerek frekans ayarları kusursuz, ancak yüksek SWR sinyalin antenden çıkışını engelliyor. Çeşitli anten tuner denemelerimde başarılı olamadım.                 Yaptığım anten tunerde, SWR azalınca güçte azalıyor, yahut güç artınca SWR de artıyor. Elinizdeki başarılı şemaları bana iletirseniz sevinirim. 73..             

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: Anten tuner hakkında bilgi almak istiyorum.
« Yanıtla #1 : 28 Eylül 2014, 09:54:17 »
Şunu ilave etmek istiyorum, alış mükemmel.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
« Yanıtla #2 : 28 Eylül 2014, 10:59:04 »
Hulusi hocam aşağıda birkaç tane resim,malzeme listesi, şema bulacaksınız
bu anten tuneri ben kullanıyorum şimdiye kadar herhangi bir sıkıntı olmadı
malzeme temininde belki güçlükle karşılaşabilirsiniz ama kaliteli hakiki bir anten tunerdir. 

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #3 : 28 Eylül 2014, 12:30:46 »
Frekansa uygun olmayan bir antenle hangi tuneri kullanırsanız kullanın güçten feda etmek zorundasınız bence en kolayı frekansa uygun anten yapmak.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #4 : 28 Eylül 2014, 12:51:19 »
Hayati bey teşekkürler.
Ahmet bey, mevcut antenime kedi bıyığı 14mhz ilave edeceğim. Bir tek merdiven sorunum var. Merdivensiz çıkabilirim ancak eğer çatıda tökezlersem hiçbir kurtuluş yolu yok 20m den düşerim. Bu sebeple genellikle elektrikçi çoukları çağrıyorum onlara emniyet kemeri takıp yukarı çıkartıyorum sonra onlar beni yukarı alıyor. Sonra çocuklara 50tl bahşiş varip teşekkürle yolcu ediyorum. Herhalde aynı prosedürün zamanı geldi. 73.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #5 : 28 Eylül 2014, 15:02:46 »
Otomatik anten tuner konusunda TA1CH sayın Öz geçen senelerde bir çalışma yapmıştı. Hatta kendisiyle günlerce tartışmıştık. İddialar, yemekler uçuşmuştu. :) 
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #6 : 28 Eylül 2014, 15:07:25 »
Bu uyumsuz antene rağmen bugün 14.45 de 20m, 14.195 mhz den 10W güç kullanarak(SWR=4  )  4X6TT (Amir ) ile QSO yaptım Amir 5-9+40 geliyordu ben 5-8 duyuldum. Ancak Amir İsrail'den değil İsveç'ten çıkış yapıyordu. Bu işe bende şaşırdım.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #7 : 28 Eylül 2014, 16:10:57 »
Yani buda şu gerçeği ortaya çıkartıyor, 14mhz anteni yapınca 20m QSO'ları sanırım doyumsuz olacak.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #8 : 28 Eylül 2014, 21:05:43 »
Mesut kardeşim malzemeleri bekliyorum. Sonsuz teşekkürler. 73.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #9 : 28 Eylül 2014, 22:53:19 »
        Çatınızda  kullanmak istediğiniz  frekansa yakın bir anteniniz varsa ,bu anteni istenen swr ye getirmek için kullanılan anten tuner sizin vatınızı  azaltmaz yani vattan kayıp etmezsiniz .Ama  anten yok sadece alakasız bir tel parçanız varsa,  arkadaşlardan anten tunerleri överken sıkca duyarsınız Bir tel taktım her band da  tun etti  super bir alet .İşte o alet o tel parçasını tun ederken sizin vatınızıda  halleder .
         Telsizin hayatı uydurmakla geciyor .osilasyon başladığı noktadan itibaren  antenden dışarı atılana dek her bir katı diğerinin girişine uydurmaya calışıp duruyor yani anten tuner sadece antende değil benzeri malzemeler telsizin cıkış ve giriş katlarında  rf olduğu her noktada var  isimleri değişik ama olay hep aynı mantıkla işliyor  çok uydurukcu bir alette diye biliriz telsize .tabi bu uydurma işi bazen kayıplarada  neden oluyor  nasıl mı.... sürücü transistörü cıkış transistörüne uydururken biraz vatında feragat edebiliyorsunuz  .ama cıkışta zaten fazlasını alacaksınız bu yuzden  önemi yok .anten ile cihaz içinde aynı durum söz konusu amac ne havaya rf atabilmek  ve kilometrelerce sesimizi duyurmak  anten tuner biraz vatımızı yiyor ama sonuc hic atılamayan ve birazdan yanacak bir cıkış transistörümü
iyidir bir birine uydurulmuş vatı biraz kısılmış sesi duyulan bir telsiz sistemimi daha iyidir  değilmi .
                  Anten tuner iyidir  :)       73

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #10 : 29 Eylül 2014, 09:28:41 »
Mesut, aslında çatıdaki anten 7mhz yarım dalga, yani 14mhz in tam dalgası. Bu antene ilave kedibıyığı yapana kadar bir tunere ihtiyacım var. 14mhz tam dalga aslında teorik olarak uyumlu olmalı. Ancak olmuyor. Yinede uygun propogasyonda %40 randımanla çalışıyor. Tuner ile deneyecegim. Bakalım ne olacak.  73

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #11 : 29 Eylül 2014, 14:03:48 »
Hulusi Bey merhaba.

Alttaki tuneri kondansatörleri 0-500 pf bobini de 0-20 uH olacak şekilde yaparsanız işinizi görür. Kolay gelsin .73 .

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #12 : 29 Eylül 2014, 20:53:33 »
Teşekkürler Osman bey,  deneyeceğim.73.

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #13 : 30 Eylül 2014, 22:09:00 »
Kusura bakmayın resmi atlamışım.

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #14 : 30 Eylül 2014, 23:35:35 »
80 m kullanmıyorsanız FD3 windom anteni yapın, 7, 14,28MHz de iyi çalışıyorve tuner istemiyor.
Recep beyin sitesinden;

http://www.tacallbook.org/~ta1cd/old/anten/fd3.htm

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #15 : 09 Ekim 2014, 19:28:00 »
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,30451.0.html

Hulusi hocam şöyle bişey yaparsanız rahatlıkla anteninizi tun edecektir.

Zira ben kullanıyorum 20m boyundaki dipol antenimi tun edebiliyor..

şu konu başlığında da bu konuyu tartışmıştık tekip ederseniz faydalı bilgiler var

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,30377.0.html

73...
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #16 : 10 Ekim 2014, 18:43:19 »
Mehmet hocam teşekkürler. Şemadaki anten tuneri elimdeki basit kondansatörlerle prototip olarak yaptım. Ant. Tunersiz iken SWR=5  güç=15w iken, ant tuneri takınca SWR=1,8   ancak P= 7W a  düşüyor. Sizdeki veriler  nasıl oluyor?
Birde açıktaki elemanlar haliyle yoğun RF yayıyor. Bir ekranlanmış metal kutuya monte etmek gerekir değilmı? 73.

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #17 : 10 Ekim 2014, 20:27:39 »
Hulisi Bey,
Buldugunuz daha dogrusu olctugunuz degerler gayet normal.
Cihazimizin cikis empedansi, Band pass filter bir nevi anten tuner gibi oldugundan verilen veya hesaplana degerler. 50 ohm icindir.
Ben TS-820S ayarlarken yani cihazimi secilen frekansa gore yuklerken eger anten uygun olcude degilse.
 bazen watt metrede 250 watt`i goruyorum. tabiki hemen geri donuse baktigimda gidenin yarisi kadar donus oldugunu gordugumde Tek kontrol edecegim yer antenin fiziksel durumu.
Anteni uygun hale getirdigimde, cikis watt`i 125 watt`a dusmekde her sey olumlu olarak seyretmektedir.
selam ve sevgilerimle.
yasar gocet
TA3D

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #18 : 11 Ekim 2014, 07:20:58 »
Bilgiler için çok teşekkürler Yaşar bey. Denemelere devam. 73