Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
QSL Kart yazdırma "Ben yapmadım yapılmışı vardı"
TA5FA:
Arkadaşlar Amatör radyoculuğun işletme kurallarından olan QSL kart gönderimi biraz cebimizi yaksa da bu işin raconu olarak baktığımızda kaçış yolu yok.
Benim gibi eskilerde kalan amatörler bilirler e-qsl Lotw çıkmazdan önce kalsik QSL'ler dolaşırdı dünyayı, aslında halen bırakabilmiş değilim bir türlü e-qsl Lotw işine ısınamadım.
Son 8 aylık QSO' larımın QSL işi zamanı gelmişti ve geçiyordu önce etiket'e basıp QSL kartlarının üzerine-arkasına yapıştırayım dedim extra gramaj ağırlık yapacağından direkt QSL üzerine lazer printer'den yazdırmayı hedefledim.
Birçok Logbook programı bu işi zaten beleş yapıyor, daha basit ve kafama yatanı nasıl bulurum derken " adif2qsl " programcığına rastladım http://www.sp7dqr.pl/en/qsl.php polonyalı amatörün yazdığı kurulumsuz basitmi basit küçücük birşey .
Yukarıda bahsettiğim gramaj fazlalığını PTT 'de vakti geldiğinde epey hissediyorsunuz :)
Aynı istasyon ile defalarca QSO yapmanız sonrası adetlerce QSL basmıyor-yazmıyorsunuz aynı QSL üzerine 9-10 QSO kayıt edebiliyorsunuz.
Dediğim gibi ben yapmadım yapılmışı vardı.
Kara listelerde (mecaz) Çağrı adınızın geçmemesi küskünlük yaratmaması, Görüştüğünüz istasyonun silent key olmadan her QSO'nuzun QSL lerini bekletmeden gönderin derim.
TA5FA:
Kart üzerine QSL kayıtlarının yazdırılması işi biraz sorunlar çıkartmaya başladı "Kartın kağıt kalınlığı nedeniyle ".
Eski sistem etiket üzerine mecburen geri dönüş yaptım. Adif'i > Excel'e > Word etiket seçeneği ile kolayca halloldu .
Zaten çoklu QSO ları basmıştım tekli QSOlar kalmıştı olarıda çabucak etikete döktürdüm. 2000 civarı etiket akşamları QSL üzerine azar azar yapıştırılıyor.
Elimde QSL'im kalmayacak gibi bu işi ucuz yapabilen matbacı bilen varmı ?
TA5FA:
10.000 Qsl qso için hazır eksiklere kaldigimiz yerden devam ediyoruz.
Alamanyada elden teslim edebildiğimiz kartlardan arta kalan Ülkelerin kartları için elimde kalmayan QSL2in yenilerini bastırdım Klasik QSL işi biraz maliyetli olsada postanıza gelen postacınızın size getirdiği zarf içinden çıkan QSL bir başka tad veriyor (Daha bize datlıları düşmesede sayın başkanım hep size geliyor)
Eski QSL görüntüsünü şu günlerde daha çok hissetmemiz gereken görüntü ile değiştirerek diyaznını kendim yaptım. Matba istanbulda biz Çukurovalarda olunca pek istediğimiz gibi olmuyor örneğin kağıt gramajı siz siz olun kesinlikle 350gr tabir edilen kağıt düşünmeyin epey ağır oluyor (Karşı taraf matbaa yani QSL olarak algılamıyor ona göre kartpostal) Daha ince kağıttan yaptırmaya çalışın zira bir zarfa 3-5 QSL koyunca ağırlık 20gr gibi global Posta mantığını aşıyor ve size duygusal dönüşümleri oluyor :)
"QSL siz kalmayın, QSL göndermemezlik yapmayın"
TA5FA:
Çok direndim ama nafile sonunda dijitalleştik,
Bu konuyla ilgili desteğinden dolayı Sayın TA3EP Ahmet Beye teşekkürler, vakit bulursam onun adına adım adım e-qsl olayını anlatacağım.
Aslında halen Klasik Paper QSL yöntemi birincil seçeneğim olasada, Neden Alternatif QSL yolları nı tercih etmeli ;
1990 yılından buyana 10.000 civarı QSL göndermişim >>> Gelen bu sayının yanında sivri sinek vızıltısı
USA : 300 QSO ve QSL gönderii >>> Gelen 35 tane
Japan: 270 QSO ve QSL gönderii >>> Gelen 160 tane
Alamanya : 1500 QSO ve QSL gönderii >>> Gelen 470 tane
İtalya : 933 QSO ve QSL gönderii >>> Gelen 321 tane
Russia (EU) : 900 QSO ve QSL gönderii >>> Gelen 210 tane
Poland : 518 QSO ve QSL gönderii >>> Gelen 118 tane
Diye devam edip duruuuu "Özellikle Japonların Giden-Gelen QSL yüzde oranları nekadar centilmen olduklarının ifadesi olmalı"
Baktım ki LoTW ve e-Qsl alternatifleri digital ve masrafsız özellikle LoTW kullanıcılarında artış var dedimki direnme , diren diren nereye kadar ....... bıraktım kendi adıma dinazorluğu ve kayıt zamanı ...
LotW > Özellikle ARRL Awardlarında pratik yöntem QSL teyidleşmesinin digital yöntemi,
E-Qsl > 2000 li yılların başlarındaydı sanırım çıktığı yıllarda bu ne olaki dediydim önce yanaşıp sonra uzaklaşanlardanım geldi geçti 10 küsür sene bu yöntem kendine has ARRL veya CQ awardlarına QSL teyidi anlamında yarar sağlamayan ve kabul edilmeyen , kendine münhasır mı denir işte ondan bir yöntem.
TA1CH:
Hayırlı olsun Mehmet bey çağın gerisinde kalmamak lazım .:)
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git