Gönderen Konu: Güneş Paneli ve Akü Şarjı  (Okunma sayısı 344 defa)

Çevrimdışı TA4J

Güneş Paneli ve Akü Şarjı
« : 30 Mayıs 2014, 11:19:38 »
Merhabalar arkadaşlar,

Bir arkadaşımızın yayla evine kurmayı düşündüğümüz bir güneş paneli 12V 10A değerinde ve bir adette 12V 40A lik kuru tip bir akümüz var. Gündüz akü üzerinde herhangi bir akım çekecek ampul vs olmayacak. Paneli direk aküye bağlamayı düşünüyoruz. Akşamda panelin kablosunu aküden ayırıp aküye şerit led kablolarını bağlayacağız. Mümkün müdür?

Şimdi sorularım şunlar?

1) Panel Şarj Regülatörü (Kontrolü) ne işe yarar?
2) Panel ile Akü arasında Regülatör (Kontrol Ünitesi) koymamız şart mı ? Direk paneli aküye bağladığım zaman akü şarj olmazmı ? Olduğu kadarı ile akşam idare etsem nasıl olur?
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Güneş Paneli ve Akü Şarjı
« Yanıtla #1 : 30 Mayıs 2014, 12:10:36 »
Bu sorulara şu şekilde bakınız  ,
Elinizdeki şarjlı pile direkt adaptörden voltaj veriyorsunuz.

Güneş panelinizden daima sabit gelirim alamazsınız  Şarjır (STECA) bunu dengeler,
Akünüzün şarj akımının dengeli olması lazım Şarjır (STECA) bunu dengeler,

Tecrübelerim bukadar

https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA4BT

« Yanıtla #2 : 30 Mayıs 2014, 12:57:59 »
Ali ben bu işi 6 yıldır yapıyorum bu regülatörün gorevı arabalardakı konjonktürün gorevını görüyor regülatör olmadan akulerı patlatırsın sana bu konuda aydınlatamadıysam. Tel aç 73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #3 : 30 Mayıs 2014, 13:22:29 »
Mehmet bey araba konjoktörü bu işi yapmazmı  kulllana bilirmiyiz .73

Çevrimdışı TA1AER

« Yanıtla #4 : 31 Mayıs 2014, 16:47:41 »
bu işlerin üstadı değilim ama  benimde kendi kurmuş  olduğum 20 wattlık bir panel  6 amper steca şarj ünitesi ve 7 amperlik ufak bir aküm var sizin dediğiniz gibi gündüz şarj ediyorum canım kullanmak isterse elektirkler falan kesilince yada telsizin şarjı bitince kullanıyorum.sizin bahs ettiğiniz güneş panelleri zaten 18-20 volt arası elektrik üretirler ve şarj kontrol aleti bunu aküye göre 13.8 14.2 volt arasında aküye gönderir ve akünüz şarj olur saatte 10 amper bir güç demek çok büyük bir güçtür dikkat edin bununla 200 amperlik bir aküyü 10 saate şarj edebilirsiniz.bir yanlışınız olmasın zaten tek bir panelden 10 amperlik bir güç almak zannetmiyorum mümkün olsun kaldı ki şu anda piyasada üretilen panellerin en büyüğü 250 watt gücünde ve yaklaşık 8 amper güç vermektedir.burada yapacağınız hesap neleri çalıştırmak istediğiniz ve bu harcayacağınız enerjiyi yerine enkısa zamanda yenileyecek bir enerji kaynağı olmalıdır örneğin saatte 5 amper güç harcayan bir ampül yaktığınız düşünün gece 5 saat kullanırsanız 25 amper güç harcarsınız ve bu gücü yerine koymak için 20 wattlık bir güneş paneli düşünsek saatte 1 amper gibi güç üretir ve 25 saat boyunca güneş gören bir ortamda bulunması gerekli ki bu enerjiyi üretebilsin.şimdiden kolay gelsin 73.

Çevrimdışı TA2IBU

« Yanıtla #5 : 04 Haziran 2014, 09:49:17 »
Güneş panelleri o anki  güneş verimine göre farklı akımlarda enerji üretiler. max 18 amperlik bir güneş paneli(yanılmıyorsam 130 watt panel 18amp üretebiliyordu) ,verimsiz güneşte 2 amper akım veriyorken tam verimde 18 amper verebilir.Çıkış voltajları ise 18-20 volt arasındadır. 

40 amperlik bir aküyü 18 amperle ve 20 volt ile şarj etmek hiç doğru değildir.Şarj akımının ideali ,şarj edilecek akünün 1/10 u kadar olmalı diye biliyorum.Yani 40 amper için 4 amper gibi.Siz paneli doğrudan bağlarsanız ve panel tam verimde çalışırsa (panelinizin max 18Ah olduğunu varsayıyorum) akünüzü öldürürsünüz sanırım.Birde aküde şerit led kullanacağınızı belirtmişsiniz.Şerit led ile 40 amp. aküyü bitirmek çok zor olacaktır,yani aküyü bitirmeden üstüne birde yüksek voltaj ve akım vermek aküye çok ciddi zarar verecektir.

Solar şarj üniteleri çok pahalı değil 40-50 TL ye işinizi görecek bir şarj kiti alıp sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.Yanına birde12to220 invertör alırsanız tadından yenmez :)

Çevrimdışı TA3CB

« Yanıtla #6 : 14 Haziran 2014, 00:46:38 »
Arkadaşlar.Bildiğim vede kullandığım kadarıyla,Şarj cihazı olmadan akü direk panele bağlanmaz.Şarj cihazı panel ve akü arasına bağlandığı gibi kullanılacak enerjiyi de kontrol ederek akünün aşırı deşarj olmasını engeller.Yani gerekli enerjiyi de şarj cihazı üzerindeki bağlantıdan almak en mantıklısıdır.Ama illaki deneme amaçlı bağlama yapmak istenirse 1 adet uygun amperli köprü diyod aküdeki enerjinin panele dönmesini engeller.Tabi voltaj ve şarj kontrolu olmaz buda aküyü kaynatarak patlamaya kadar gider.Kısacası mutlaka kontrol cihazı gereklidir.73.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
« Yanıtla #7 : 14 Haziran 2014, 12:22:19 »
Akü kapasitelerini yükselmekte bir çözüm olabilir.100+100 amperlik paralel bağlı iki akü 18 amper şarz akımı olan panelin süresini 10 saatten daha fazla bir zamana yükseltebilir. tam dolduğunda sarj akımını kesecek otamatik bir sistemde dahil edilebilir.voltaj düşmeye başladığında sistem otomatik olarak şarzı açar dolduktan sonra tekrar devre dışı bırakır bu döngü sürekli devam edip gidebilir.İyi günler. 

Çevrimdışı TB6BOZ

« Yanıtla #8 : 15 Haziran 2014, 19:22:35 »
Merhabalar arkadaşlar ben bu güneş paneli ve şarj devreleri ile yakından ilgilenmeye çalışıyorum arada sıradada olsa arkadaşlarıma ihdiyacı oldukları elektiriği güneşten sağlıyoruz ve genelde bu şarj devrelerini kendim yapıyorum ve çok randımanlı çalışıyorlar  sözü uzatmıayayım kaç amperlik şarj devresi lazımsa ihtiyeç varsa ben burdan yayınlıyayım yapacak olan arkadaşlar yapsın şarj dolunca şarjı keser herkese 73.