Mesut Bey Selamlar,
Sözlük araştırmanız için teşekkür ederiz. Evet belkide çok uygun bir tanım olamadı .
Ama konun özünü biraz daha açayım;
Kendimize acıyarak , amatörlere acıyarak bir yere varamayız. Ancak çalışmak ile olur. Ama az ama çok gereken çalışmak.
CW öğrenmek bir zamanlar A sınıfı amatörler için mecburdu. Mecbur olmalı veya olmamalı burası tartışılır ;
Yanlız bizim için önemli olan kendimizi ve birbirimizi aldatmamaktır.
Diyelim ki CW bilmiyorsun ve 40-60 Wpm alma gönderme yapan bir makinada benle QSO yapıyorsun . Bu size bir şey öğretirmi ?. Yada böyle demiyelim yapılan QSO nun bir manası olurmu. İşi abarttık bir de contest te katılalım . Hemde derce elde edelim .
Oldu mu şimdi bu ?. Ayn şey SSB kontesti olsun . Makina konuşsun makina alsın hatta başında bile durmayalım ve derece elde edelim .
Peki bu oldumu ?
Ozaman makinalar bu işi yapacak ise radyo amatörünün burada sandalyeden bir farkı olması lazım diye düşünüyorum .
Bence olmadı ama sizce oldumu bilemedim. Bence bu ETİK te olmadı . Yada siz ETİK kelimesini sevmiyorsunuz Radyo amatörlüğünün görünmez kurallarından RADYO AMATÖRÜ DÜRÜSTTÜR söylemine uydumu ?
Bilgisayar ile yapılan bir sürü dijital çalışma varken niye CW için buna gerek var ki ?.
Bir RRTY bir AMTOR bir PAKTOR Bir PSK veya benzeri sistemler kulak ile alınamaz ama CW kulak ile gayet güzel alınır.
Almak zorundamıyız ? Yooo almak zorunda değilsiniz. Herkes CW bilmek ve çalışmak zorundamı ? Yoo değil .
Peki o zaman yaptığınız QSO nun kurallarına uygun hareket etmiyoruz ?.
Hele hele birde abartıp CW makine ile alma gönderme yaparak yarışmaya katılmak bence en olmaması gereken şey .
Bir radyo amatörünü aldatmak!
İster Contest olsun ister normal QSO karşıdaki kaç ile gönderiyorsa sende ona o hızda yazmak zorundasın .
Kimse bizden U QRQ olmamızıda beklemiyor. Bizden beklenen edebine dadabın uygun QSO yapmamız.
Bana öğreten büyüklerim böyle öğretti. belkide bana yanlış öğrettiler .
RADYO AMATÖRLÜĞÜ' NÜN İLKELERİ
1- Amatör CENTİLMEN' dir.
Frekans spektrumunu başkalarının zevklerini azaltacak biçimde, bilerek kendi zevki için kullanmaz. Kendi açısından, toplum ve yönetim için konulmuş kurallara uyar.
2- Amatör SADIK' tır.
Radyosunu gerektiğinde toplumun hizmetinde kullanır ve ona sapmaz bağlılığını sunar.
3- Amatör GELİŞTİRİCİ' dir.
İstasyonunu bilimle başbaşa tutar. İstasyonu iyi kurulmuş ve etkindir. İşletme uygulaması temiz ve kurallara uygundur.
4- Amatör DOST' tur.
İstendiğinde yavaş ve sabırla gönderme yapar, yeni başlayanlara arkadaşca tavsiye ve öneriler yapar, yayın dinleyicilerine nazikçe yardımda ve işbirliğinde bulunur; bunlar Amatör Ruhu' nun işaretleridir.
5- Amatör DENGELİ' dir.
Radyo bir hobi' dir. Onun, hiçbir zaman evine, işine, okuluna ve toplumuna karşı olan görevlerini engellemesine izin vermez.
6- Amatör VATANSEVER' dir.
Bilgisi ve istasyonu, ülkesine ve halkına hizmet etmeye daima hazırdır.
Tabiki yazacak söyleyecek çok şey varda Yazı bukadar uzun olunca dahasını kimse okumayacak
yazmak istediklerimizde anlam ve önemini yitirecek.
Ali Arkadaşımdan ayrıca özür dilerim kendisinin açtı bir elektronik devre konusu bizi nerelere getirdi.
Hemen söyleyeyim CW öğrenmek için meteod ve araçlar ile ilgili hiç bir itirarım yoktur.
İtirazım bu işi kendi yapıyormuş gibi QSO yapıp bir de bu aletle yarışmaya girenlere olacaktır.
Sürçü lisa ettimse affola ,
Saygı ve sevgilerimle
Emin Bora DEMİREL
TA2FE