BİR CONTEST HİKAYESİ - 3
CQ WPX CW 2014 CONTEST için rutin izmir ziyaretlerime denk gelmese de kafayı bozup uçak parasına kıyıp memleketin yolunu tuttuk,
Murphy’i yine sahnelerdeydi; Dakika Bir, Gol neredeyse Beş. A-3’ü kullanamayacağımı anladım 80-10 metre arası çalışan 1:4 balunlu OCF diye tabir ettiğimiz fakat herkesin Windom diye bildiği anteni bayrak direği misali göndere çektik.
Bağlantı göbeği yaklaşık 20 metre yerden yükseklik, uçlar ise 7-10 metre arası yani istenilen yüksekliğe uygun.
Düşük bantlarda yani 40 ve 80 metrelerde inanılmazla karşılaştım. Çoğu çağrı da USA. Çin. Moğolistan Arjantin tarafları dahil. İkinci çağrıyı hatırlamıyorum.
HF olarak Son kesti olsun diye tabir ettiğim, Satılığa çıkarttığım Kenwood TS-850S/AT yi kullandım. Her zamanki gibi beni yalnız bırakmadı. Hayat da bunun kadar az ısınan bir cihaz ve fanını duymaya çalıştığım bir HF’e rastlamadım.
Yarışmaya, Demirci dükkanı diye tabir ettiğim 7 Mhz de başladım, 500 Hz’lik 455Khz IF’ in filtresi, 6 ve 18 db lik zayıflatıcılar ve AIP düğmesini devreye soktuğumda demirci dükkanı kütüphane sessizliğine büründürüyordu. Bütün istasyonlar net sinyallerle kabul gününde gibiydiler.
Geçen yarışmada yaptığım gibi bu yarışmada da aynı band içinde kalmak şartı ile mevcut bandı ikiye ayırıp, alt kısmından başlayıp çalıştığım noktaya doğru, üst kısmından başlayıp yine çalıştığım noktaya doğru, 5- 10 sn kalacak kadar run frekansını bırakıp buralarda,
1- Cağrı işareti tespiti,
2- QSO yapıp yapmadığımın bilgisayarda sorgulanması,
3- Hatta QSO bile yapabiliyor tekrar Run frekansına dönüyordum.
Bu bana
1- Uyanık kalma
2- Zamanı verimli kullanma
3- Anlık propagasyonu izleme ve davranış belirlemeye yardımcı oluyordu.
160 metreye hiç inmedim, genellikle WPX contest de 160 metre de yani 1.8 Mhz de çok nadir, genellikle Muti kategorisindeki istasyonlar çalışır.
Murphy’i yarışma esnasında da yalnız bırakmadı, Programın Makrolarını gözden geçirdim hatta bazılarını yeniden yazdım. Yazarken bir Diyez işareti silindi. Bir türlü yeniden yerine koyamadım o diyez işareti bana bilgisayardan gönderme şansını yok etti. Bilgisayar bölümünde okumuş bir arkadaşımı çağırdım. O da işin içinden çıkamadı velhasıl yüzlerce QSO ve Binlerce çağrıyı el ile maniple kullanarak yaptım.
Sanırım benden en çok ellerim şikâyetçi olacak gideceğimiz yerde.
Çok ilginç Çağrı işaretleri vardı.
DM200TSV
DM20KIDS
HG72QRP
YL2014S
IF9/IT9PPG
YP10NATO
Kendime hedef olarak Çalışma şartlarıma ve anten durumu göz önüne alındığında 1000 QSO veya 1.000.000 skor hedeflememe rağmen 36 saat çalıştım, yarışmayı 1290 QSO, 621 Multiplier ve 2.929.000 puan ile tamamladım.
Yarışmanın amiral gemisi frekans 21 Mhz. idi. 390 QSO ve 204 Multiplier yaptım
2012’nci QSO’yu TA7I Özkan Bey ile 7 Mhz. de yaptım bana 1078 Sıra numarası verdi. İnanın çok sevindim. Kendisine teşekkür ediyorum, İyi bir kulak ve Mors gönderme becerisine sahip.
Aslında yarışma için vasat ayarında bir puan, el ile ancak karşı tarafın anlayabileceği şekilde 32-34 grup yani 160-180 karakter gönderebilirken bu PC ile olduğunda 190-210 karakter gönderebiliyorsunuz. Aslında PC’ nin göndermesi. Yüksek hız olmasına rağmen el ile gönderilmesinden daha anlaşılabilir şeklindedir.
En son QSO 7 Mhz. de CN3A idi Ve bana 5400 sıra numarası verdi, yani adamcağız 5400 QSO ile yarışmayı tamamlamış oldu.
CQ WPX CW ve SSB yarışmalarının diğer farkı, diğer yarışmalarda başarının en büyük etkenlerinden biri olan yarışma istasyonun bulunduğu konum (dünya üzerindeki yeri) avantajını ortadan kaldırmasıdır.
Yarışma Bittiğinde demirci dükkanları tamamen susmuştu. HF de amatörlere ayrılan ve yarışmalarda kullanılan frekansları başka bir zaman yarışma sonrası kadar bomboş ve sessiz bulamazsınız. Benim için doyulmaz bir hazdır bu sessizlik.
Paylaşmak istedim.
Selam, sevgi ve saygılarımla.
TA3D
Yaşar GÖÇET