Gönderen Konu: taramalı telsiz cihazları  (Okunma sayısı 468 defa)

Çevrimdışı TA2N

taramalı telsiz cihazları
« : 26 Mayıs 2014, 02:54:33 »
Arkadaşlar, dış işleri bakanlığı emniyet genel müdürlüğünün  il emniyet müdürlüklerine gönderdiği amatör telsizciler hakkındaki yazıyı nereden bulabiliriz. Turgay beyin face de koyduğu resimler okunmuyor. Kıyı emniyeti bu konuda ne düşünecek merak ediyorum. Zira yeni bütün cihazlar  ( sabit, mobil, el ) hepsinin alıcıları frekans taramali.                                       Selamlar TA2N

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: taramalı telsiz cihazları
« Yanıtla #1 : 26 Mayıs 2014, 09:05:22 »
 B yazı nedir  elinde olan paylaşabilirmi bir öğrenebilirmiyiz   73

Çevrimdışı TA3ATA

« Yanıtla #2 : 26 Mayıs 2014, 11:03:45 »
Merhabalar..Anılan yazının  bu şekli var şimdilik.Ama bir ara daha net şekilde olanı da vardı..Bulursam paylaşacağım tekrar..

TA3ATA...M.TURGAY
Best Regards...73
***UNUTMA...!!   
SANA IŞIK TUTANA ARKANI DÖNERSEN; GÖRECEĞİN TEK ŞEY KENDİ KARANLIĞINDIR..***

TA3ATA.M.TURGAY
Best Regards
(Ex..TB3JJ)
ta3ata@hotmail.com

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #3 : 26 Mayıs 2014, 13:59:25 »
nerden bu yazının aslını alabiliriz 73

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #4 : 26 Mayıs 2014, 14:52:51 »
Abi bu yazının aslı ne işimize yarar? İlgili kurumların yazılı evraklarının elimizde olması elindeki telsizin açıklamasını yapmaktan çok daha zor durumlara düşürebilir icabında. Bildiğim kadarıyla ithalatı serbest btk nın sitesinde ruhsata tabi olmayan amatör cihazlar listesi olacaktı. Kullandığın cihaz frekans taramalıda olsa bu listede yer alıyorsa ve amatör lisansın varsa ve dahada önemlisi gereksiz bir frekans yüklü değilse böyle bir incelemede sıkıntı yaşamazsın. BTK nın ruhsata tabi cihazlar listesinde ft 817-857 gibi amatör cihazların isimlerininde geçmesi apayrı bir ilginç durum. Yazı 2010 da gönderilmiş ve bilgilendirme amaçlı paylaşılmış. Bu frekans taramalı cihazlar ve btk nın ruhsata tabi cihazlar listesindeki cihazların durumları ile ilgili sorun kıyı emniyeti genel müdürlüğü amatör telsizcilik yönetmeliği çıkmadan öncede vardı. Şahsi görüşüm sıkı bir denetim yapılsa btk nın yayımladığı bu belgelerin içeriğinden ve 5 wattın üstünde sabit cihaz ve anten kurulumunda istenen güvenlik belgelerinden sorumluyuz. Bitlikte arama yaparsanız bu konularla ilgili konulara değinilmişti.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #5 : 26 Mayıs 2014, 15:22:48 »
onur aslı kelimesi yanlış olmuş okunaklısı olmalıydı aslını ne yapayım benim için ne anlattığı önemli  ben okuyamadım sen okuduysan  bir anlatıver ne yazıyor yazıda   

Çevrimdışı TA2N

« Yanıtla #6 : 26 Mayıs 2014, 20:02:45 »
Arkadaşlar,
evet sizlerinde belirttiği gibi  bu yazı 2010 yılında gönderilmiş. Bende sonradan fark ettim. turgay bey tekrar yayınlarken kuvvetle muhtemel ki oda tarihine dikkat etmedi.  Ta2fe dan edindiğim iki adet yazıyı  aşağıda pdf olarak sundum.
Ama gine de frekans taramalı cihazların tamamında rx full açık. amatör frekanslar dışında kalan
frekansları da diniyor  bunların kapatılması gerekli. Halen  kullanmakta olduğum IC-7000 ve IC-706 all mode all band cihazlarda  rx i amatör frekanslar dışındaki frekanslara kapatmak için telsan yetkililerinden yardım istedi. Bana böyle bir şeyin mümkün olmadığını söylediler. diğer markalarda da durum aynı imiş. sizler bir çözüm biliyorsanız lütfen bilgi verin.
selamlar. ta2n
nursun

Çevrimdışı TB5CIV

« Yanıtla #7 : 27 Mayıs 2014, 01:54:57 »
Nursun Ağabey Eskiden Amatör Cihazların Modifiye Kalıpları Vardı.
İnternetten Araştırıp Amatör Banda Hapseden Modifiye İzahatini Bulup Birde Yetkili İşinin Ehli Birisine Cerrahi Bir Şekilde Amatör Frekanslara Kapatmak Şeklinde.
Not:Yazılım seçeneği'de Bir Çözüm Olabilir Sanıyorum.Cihazların Yazılımında Bandı Hapsetmek.
73s de tb5civ...

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #8 : 27 Mayıs 2014, 11:49:42 »
Arkadaşlar ekde kendimce toparladığım ve araçlarımızda bulundurmanın faydasına inandığım dökümanları veriyorum .
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #9 : 27 Mayıs 2014, 11:55:44 »
Bölüm II
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #10 : 27 Mayıs 2014, 12:05:13 »
Resim boyutları büyüktü küçülttüm ,
bir üstteki tek resmi basmanıza gerek yok küçültülmüş şekli bu sayfada .
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA3SA

« Yanıtla #11 : 27 Mayıs 2014, 13:12:22 »
Dünya amatörleri nelerle, biz nelerle uğraşıyoruz. Söz konusu o tarihli yazıda anlatıldığı üzere, kanunen de hiçbir dayanırlığı olmayan, bu tarz çalışmaların hangi şartlarda yapıldığını bilmeyen bazı bürokratların yazılarıyla kendi kendimizi üzüyoruz.

Tüm dünyada olduğu üzere ,ülkemizde de kullanılan bu tür cihazlar frekans taramalıdır ve olmak zorundadır, firmalar bu cihazları ülkelere göre değil , herkesin hobisine hitab edecek şekilde imal etmektedirler.

Bu yasaklar, yada engeller zaman içerisinde Şua Bey'in de paylaştığı bazı yazışmalarla , bu kadar sert olmaktan çıkmıştır kanaatindeyim. Yönetmeliğimizde belirtildiği üzere kanunen cihazlarımızda bulunmaması gereken frekansların , tespiti durumunda geçerlidir bu yazı. resmi kurumlardan izin almadan, cihazlarda yapılan değişiklikler yönetmeliğimizce  de uygun değildir.  Resmi kurumları dinlemek , cihazlarımıza kaydetmek , olası duyduğumuz görüşmeleri bir başkasına aktarmak zaten suçtur.

O zaman SWL belgesi de vermesinler, söz konusu dinleme cihazları frekans taramalıdır diyerek, olmaz böyle bir yaklaşım. Bir ateşli silahı nasıl ki bir emniyet görevlisi kullanmakta, aynı zamanda değerli eşya taşıyan bir kurye de kullanmakta.   O zaman neyin hesabını yapmaya çalışıyoruz?

Biz amatörler için imal edilmiş cihazları , devletin resmi kurumları da araçlarında, ellerinde kullanıyor, biz amatörler olarak , kanunende haklı olduğumuz halde diyor muyuz ki "siz bu cihazları neden kullanıyorsunuz, sizler profesyonel tip cihazları kullanmalısınız .. "

O nedenle , devletin amatörler için çıkardığı kanun ve yönetmelikler ışığında, yapılmaması gerekenleri yapan veya yapmaya teşebbüs eden arkadaşlarımız,  bu yazıdan çekinsin. Benim hiçbir cihazımda hiçbir kurum frekansı yüklü değildir. Yeri gelir "bir kurum der ki  amatörlere , benim şurada sıkıntım var , şu frekansı kullanmanıza izin veriyorum, şu  amaçla diyerek. "

Böyle bir durumda ne olacak ? Cihazda ilgili değişiklikleri yapabilmek için nasıl hazırlık yapacağız ve istenilen görevi ifa edeceğiz anında ?   Tek taraflı olarak düşünen beyinler daima sükutu hayale uğrarlar.

Dünya amatörlükle uğraşıyor, biz bürokrasi işleriyle...Dünyada, piyasaya sunulan her cihazı resmi kurumlarda kullanır, bizim gibi amatörlerde, kimse kimseyi kısıtlayamaz, illegaliteye bulaşmadıktan sonra...

Sorumluluk sahibi her amatör , neyi nasıl kullanacağını bilir, lisans sahibi olduğuna göre... !

Ali KARABAŞ
de TA3SA      KN40LE
ta3sa@hotmail.com
Sözde değil, özde amatör ruh..Anlayana..!!!

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #12 : 27 Mayıs 2014, 14:45:15 »
Biz kendimizi değersiz görmekten vaz gectiğimiz gün bu işler düzelecektir   amatör telsizci ile vatan hainlerini bir birbirine karıştırmamak  lazım  amatör telsizci  sıradan biri değildir haberleşme cihazları konusunda uzmandır amatör  casus değildir .ve değerli insanlardır adları amatördür ama yaptıkları işin uzmanıdırlar  elimizde ki cihazlar kamuya girer ama bizim kamu frekansları umrumuzda değil hicte meraklısı değiliz bunu bir anlasınlar artık  elimizden cihazları alsalarda 15 tl lik el radyosundan arka kapağı söküldükten sonra kamuyu dinler hale getirmek sadece     30 saniyemi alır  biz uzmanız   neyin frekansı !  kamu önce bu kadar basit  cihazlar kullanmaktan vaz gecsin bizim onların frekansıyla işimiz yok herkez duracağı yeri bilmeli arama yapan arkadaşlar ac calıştır nasıl calışıyor bu bakacam bizim frekansa giriyormu diyerek bizden yardım isteyerek cihazlarımıza el koyacaklarsa  bir ara  randevu alsınlar anlatayım nasıl calıştığını  bıu cihazların yada mahalle afet gönüllülerine anlatıyoruz uğrayıp ordada dinleye bilirler .   Biraz ne olduğumuzu ne olmadığımızı anlayalım artık anlayıncada anlatalım herkeze .73

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #13 : 28 Mayıs 2014, 11:58:53 »
Bu konular açılınca hep eski soğuk savaş günlerini hatırlıyorum. Sürekli birbiri ile savaşmaya hazır iki dev süper güç, birbirlerinin açığını kolluyorlar, casuslar kol geziyor... James Bond bir filminde İstanbul'a gelmiş, SSCB büyükelçiliğinden bir casus kaçırmıştı. Lambalı telsizlerle ülkeler arası HF SSB haberleşme yapılmış, gizli ses kaydı için bir çanta boyutunda minicik (!) makaralı teyplerle gizli ses kayıtları falan yapılmıştı. Bunlar o dönem casusların gerçekten kullandığı yüksek teknoloji cihazlardı. Amatörlerin haberleşme için kullandığı cihaz ve teknolojiler o dönem için üst düzey taktik ve stratejik haberleşme cihazlarına eşdeğer, hatta bazen daha üst düzeyde teknolojiye sahipti.

Günümüze gelince... Mikro gizli kameralar var, gömlek düğmesi şeklinde falan... Ses değil, hd görüntü ile beraber ses kaydı yapıyor. Uydu telefonları çoluk çocuğun oyuncağı olmuş. Frekans atlamalı, kriptolu, dijital ve data transfer özellikli telsizler rutine girmiş. Cep telefonundan internete giriliyor ve email atılıyor. Kol saati şeklinde cep telefonları var. Dahası, ABD mali tasarruf tedbirleri kapsamında, FCC yi önce kapatmış, sonra da ayıp olmasın diye üç beş kişiyle idareten tekrar açmış, aktif faaliyet yaptığı konusu bile tartışmalı... Daha önemlisi, casusluk faaliyetleri büyük ölçüde teknoloji, sanayi ve maliye casusluğu alanına kaymış.

Bu bilgiler ışığında telsiz cihazları ve telsiz haberleşmesi, günümüzde gerek savunma stratejileri alanında, gerekse casusluk vb faaliyetlerde gözden düşmüştür. HF telsizi casusluk gibi alanlarda kullanmaya kalkan kişilere bugün en azından gülerler :) Yavaş yavaş HF telsizler bu alanlardan çekilmiştir. Askeriye ve casusluk alanlarındaki rolleri artık kılıç ve kalkanın bugünkü savaşlardaki yerine doğru yaklaşmaktadır. Yani nostaljik ve müzelik parçalar haline gelmekteler.

Kişisel kanaatim artık bu konuma ve pozisyona gelmiş cihazlarda tarama olsa da olmasa da hiç bir şey farketmez.

Kişisel anlamda eklemek istediğim bir kaç konu daha var: Ruhsatlı silahım var ama kimseyi öldürmeyi aklıma bile getirmedim. Arabam var ama kimsenin üzerine sürüp ezmeyi düşünmedim bile. Mesleğim icabı en kuvvetli zehirleri bilirim, ama kimseyi zehirlemeyi düşünmedim. Allah şaşırtmasın, yanlış yollara düşürtmesin. Bir sürü telsizim de var ama hiç resmi kurum kanallarına girmeyi düşünmedim. Bir ara 112 de yöneticilik yaptım, tüm kamu kurum / kuruluş frekanslarını bilirim. Resmi görevlerim bitince beylik telsizimi teslim ettim ve belki inanmayacaksınız ama bir daha o frekansları dinlemedim bile. Amatöün resmi kurum frekanslarında hiç işi olmaz.

Kanun ve yönetmelikleri bilmek tabii ki önemli. Neyin yasal, neyin yasa dışı olmadığını tabii ki bileceğiz. Ama sıkıntıya ve evham yapmaya gerek yok. Kamu kurumlarında kullanılan telsizlerin bire bir aynısını belimize takıp dolaşmayalım. Portable cihazlarımızda kamu kurum ve kuruluşlarının frekansı hafızada kayıtlı olmasın, hafızalarında sadece 2m ve 70cm amatör bandları kayıtlı olsun. Yani boğaya kırmızı bayrak sallamayalım. Boğa zaten çok meşgul, amatörlere karşı durduk yerde operasyon yapacak hali falan yok. Amatörlük kurallarının yap dediğini yapalım, yapma dediğini yapmayalım yeter.

Bunların dışında, en önemlisi, lütfen sakin olalım :) Kendi bindiğimiz ağacın dallarını gereksiz korkularla kesmeye çalışmayalım. Tam tersi onu doğru işler yaparak, doğru davranış tarzlarını takip ederek sağlamlaştıralım. Enerjimizi gerçek amatör faaliyetlere yoğunlaştıralım. DX QSO lar yapmaya çalışalım. TA5FA Mehmet beyin çağrısına uyup DX yarışmalara katılalım.

Selam, saygı ve hürmetlerimle,

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2AHI

« Yanıtla #14 : 29 Mayıs 2014, 18:35:50 »
Sayın başkanım emeğinize sağlık yazıcıdan cıktısını aldım yanımda dursun .