İsmail bey değerli bilgiler için tekrar teşekkürler.en son olarak göndermiş olduğunuz şemayı ben yaptım.ancak yine cihazın karın bölgesinde kalan kısımda 25 pinli db 25 yuvası var orada tereddütte kalmıştım acaba proğramı oradan mı cihaza bağlantıyı yaparak proğramlanıyor diye ancak sizin verdiğiniz bilgi ve şemada rj 45 ten proğram yapıldığı bilgisi var bu iyi oldu. yine göndermiş olduğunuz proğramın içeriğini bilmiyorum eğer bu proğram bu tür cihazların proğramlanmasında çok önemli bir konuma sahipse paylaştığınız için teşekkürler. normalde benim düşüncem gm 900 ün kendi proğramı,rln4008,rj45 bağlantı arayüzü,olursa bunları temin ettikten sonra proğrama girilir cihazı proğramlanır diye düşünüyordum sizin paylaştığınız proğramdan haberim yoktu,yine paylaştığınız proğram bu tür cihazlar için olmazsa olmazlardansa diğer arkadaşlarımız için de iyi olduğu düşüncesindeyim.hani derler ya bilgi paylaşıldıkça değerlenir. siz kendi deneyimlerinizi uygulamalarınızı paylaşmışsınız aslında düşünecek olursak bir bilgi kaynağı olarak yorumlamamız gerekir. siz de bilirsiniz bu tür kaynaklar ülkemizde çok dar kapsamda var olanda kimine yeterli kimine yetersiz kalabiliyor. cihaz üretim pazarlama ticari satış gibi konularda ülkemizde radyo amatörlerine yönelik üretim olmadığı için aslında bu tür sorunlarla karşılaşıyor böyle bir ihtiyaüç karşısında fazla bir kaynak bulamıyoruz.dış kaynaklara baş vurmak zorunda kalıyoruz bu bazen yararlı bazanda anlamadığımızdan dolayı yararlı olamıyor. yine şunu söyleyebilirim kaynak olarak, Radyo amatörleri kendi yaptığı çalışmalarla ülkemizde ihtiyaç duyulan bir boşluğu doldurmaya çalışıyor.çok teşekkür ediyorum hayırlı çalışmalar 73