Balkon anteni propagasyon iyiyse uçuyor. Ama prop.nun biraz gittiği zamanlarda sinek avlıyor. Balkonuma uzatıverdiğim 11m lik elektrik kablosu ile ABD, Brezilya, Kanada, Japonya, Hindistan, Kazakistan, Çin gibi DX QSO lar yaptım. Tabii bunlar her gün karşılaştığım olaylar değil. Özel şartlar gerekiyor. Bazen hasta olunca, bazen de misafirlikten dönünce gecenin köründe... gibi özel durumlar gerekiyor tabii :)
Geçen hafta yine çok özel bir QSO ya imza attım. Bükreş üzerinden websdr dinliyorum. 20m de bir ABD istasyonu çağrı yapıyor. Başında bir pile-up oluşmuş. Adam Avrupa'ya 59+ geliyor ve tüm Avrupa istasyonları peşine düşmüş. Websdr üzerinden lokal bir FM radyo dinler gibi net bir şekilde muhabereleri takip etmek mümkün. Sonra gittim cihazımı açtım. Gerçekten frekans üzerinde bir yoğunluk var, Avrupa istasyonlarını duyuyorum ama ABD yi hiç duymuyorum.
Aklıma internet destekli HF çalışma yapmak geldi, bilgisayarın hoparlörünü iyice açtım, kullandığım telsizin sesini de sıfıra kadar kıstım. Pile-up'a uydum, başladım çağrı yapmaya. Verici tarafım harbi HF, alıcı da internet olacak şekilde çalışarak bir kaç çağrı yaptım. Çok sürmedi, beni duydu ve yanıt verdi. İnternetten sesler gecikmeli gelir, bunu bildiğim için şaşırmadım, her yanıtımı iki kez tekrarladım. Modulasyonumun çok güzel olduğunu beni 58 şiddetinde duyduğunu söyledi. Ben onu aslında cihaz üzerinden 0/0 olarak duyuyordum ama websdr de 59+ idi tabii. Böylece QSO yu tamamladık. Balkon anteninin genelde kulağı sağır biraz, ama göndermesi daha güçlü oluyor, propagasyon yardımı da olursa affetmiyor, sinyali atıyor uzaklara...
Bu arada Korsika ile hiç çalışmayanlara şu anda 14.225 SSB de TK1R Korsika adası var. İtalya'dan farklı olarak ayrı bir DX ülke sayılmakta. Bana 59 geliyor, az önce çalıştım.