Mesut kardeşimin sorusunu bir kaç gün sonra ben soracak ve cevabını verecektim, o acele etmiş.
Recep bey, SSB bilgileri mükemmel,
buna ilave olarak Mesut beyin öğrenmek istediği şu oluyor, aslında aynı soruyu bende soracağım.
Bu soru DDS ile ilgili.
Şunu biliyoruz, LSB veya USB için BFO frekansı ile oynayacağız.
VFO ile oynanırsa bu sonuç LSB veya USB olmaz.
Halbuki DDS modları LSB, USB ve CW modlarında DDS in yani VFO nun frekansları değişiyor.
Benim Forty2 Board1 de IF=4915,2Khz
Mükemmel çalışan LSB sonuç değerleri şöyle:
7000 khz LSB için sonuç:
BFO frekansı= 4916,2Khz
VFO: 2083,8Khz -----------= 2983,8+4916,2= 7000Khz
Ancak USB mod düğmesine basınca VFO 2081,8Khz oluyor yani DDS in, LSB moduna göre 2khz bir azalma oluyor. Bu sadece gönderilen sinyali 2 khz aşağı çekiyor.
Websdr den yaptığım testlerde LSB ile gönderirken frekansı, Örnek: 7150khz e ayarladık, test yayını yaptık. Güzel bir modülasyon işittik.
DDS üzerindeki USB moduna bastık, gönderdik, frekans 2khz aşağıya kayıyor bilgisayarı o frekansa ayarlayınca gayet net bir alma devam ediyor. Yani sonuç USB olmuyor Sadece frekans değişiyor.
Sanırım bu saçmalığı bu şemayı dizayn eden ve pic hex yazılımını yazan LU5DJV ye sormak lazım
Mesut Şöyle yapmalıyız: Forty üzerine ayrı bir komütatör yapıp onu BFO üzerindeki 2. bir trimmere bağlamalıyız. I. Trimmer ayarı BFO yu (senin forty BFO frekansına göre düşünüyorum)
5118,5 Khz yapıyorsa, II. Trimmer BFO yu 5121,5 Khz yapacak. VFO aynı, BFO frekansları değişecek.
Sende benim gibi ekran üzerinde USB, LSB, CW yazdığı için ilk başta düğmeye basınca modlar değişir diye düşündün.
Burada hata yoksa başka bir şey var. Söylediğim gibi LU5DJV ye yazıp sormak lazım Bunun aslı nedir diye. 73..