Gönderen Konu: ANTEN KULE YARDIM  (Okunma sayısı 256 defa)

Çevrimdışı TA4F

ANTEN KULE YARDIM
« : 09 Nisan 2014, 12:51:53 »
Alttan menteşeli 12m kule yapmak istiyorum. Yerim müsait örgü kule yerine 6 inch 2 boy boru kullansam ne olur.
73's

Çevrimdışı TA2FE

Ynt: ANTEN KULE YARDIM
« Yanıtla #1 : 09 Nisan 2014, 13:22:17 »
Mert Bey Selamlar,

Biraz zor olu gibime geliyor. Bu büyüklükteki 2 adet boruyu dikmeniz bile problem . Eğer vinç ile kaldırıp koyarım demez iseniz. Bununla beraber her ne kadar basamak bile yapsanız bu boruya tırmanmak ve tırmanmayı ve devrilmesini önlemek için gerdirmeler ile tutturmak çok zor olacaktır.
Bununla beraber borular yeterli değil borunun üzerinde durabilmek için bir plattform antenleri bağlayabilmek içinde bir uugun bağlantı düzeneğine ihtiyacınız olacaktır. Dip taraftan tutturmak için ayrıca sağlam bir şekil bulmak zorundasınız.
Bunlar ilk aklıma gelenler.
Ama bunlardan hesapla pek uygun olmadığını söyleyebilirim .
Saygılarımla
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2BU

« Yanıtla #2 : 09 Nisan 2014, 13:41:38 »

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #3 : 09 Nisan 2014, 15:36:48 »
Değerli arkadaşım Mert

6 İnch borunun bir metresi yaklaşık 20 kg gelir.
yaklaşık 240-250 kg bir yükü yukarı çekmek ve montajı, birde bunun gergilerle emniyete alınması görsellik ve diğer bir çok nedenlerle.
sizi üzeceğini düşünüyorum.
6 inch yerine 2 inch düşün.
her 50 cm de boruya delik aç. (12 mm çapında) 6 ıncı metrede iki boruyu normal manşon ile eklerken. iki boruya içten 50 cm lik 1 1/2 inch"lik boruyu emniyet olsun diye alt boruya çapraz 2 M8 Cıvata üst Boruya yine çapraz olacak şekilde M8 Cıvata bağla.
Yani manşon kırılırsa içteki 1 1/2 İnch'lik boru emniyet olsun diye.
35-40 cm 12 mm kalınlığında demir çubuklar kestir.
direğe çıkarken bu çubukları merdiven gibi kullan. anteni bağladıktan sonra çubukları söküp inersin.
borunun ilk 6 metresinin cıvarında çapraz 8 MM lik delik aç. bu deliklerden boru kalınlığının biraz fazlasından M8'lik tij'ler den kes nalburlardan 8 adet Dişi M8 "Eye Bolt" al, bu "eye bolt" lar sana harika bir gergi bağlantısı olacaktır. Üst boru içinde üst tarafdan 2 metre aşağısından aynı gergiyi yap. direğin en üst kısmına çiftli bir makarada ilave etmeyi unutma.
BU makara her zaman sana yeni denemeler için lazım olacaktır.
Eğer anten  bağlarken demir çubuklar üzerinde duramıyorum dersen.
L şeklinde ayak basacak bir platformu U bolt lar ile direğin üst noktasına bağlayabilirsin.
Ben öyle kullanıyorum.

selam ve sevgilerimle
yasar gocet
TA3D

Çevrimdışı TA4F

« Yanıtla #4 : 09 Nisan 2014, 18:30:49 »
Yaşar ve Emin abi cevaplar için çok teşekkürler. Kuleyi montajlıyacağım bina 6 metre yüksekliğinde beton prefabrik bir bina etrafı boş catısı sandwich panel, kuleyi zemine iki parca aralarında menteşeli flanşlarla bağlamayı, anten montajınıda binanın üst kolonuna yerden 6 metre yükseğe bağlayacağım elektrikli vinç yardımıyla kuleyi yatırıp kaldırıp yapmayı düşünüyorum, gergi yapmam biraz gibi cok sallanma olurmu

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #5 : 10 Nisan 2014, 00:50:02 »
Mert bey ,
Bundan 5-6 yıl kadar önce inşaat demirinden aselsan kule benzeri kule yaptırdım , 3 boy 9 metre idi toplam. Kuleyi ayağa kaldıramadık , kurtarıcı zar zor kaldırdı , eğri oldu , düzeltmek için bir arkadaşı çıkarttık arkadaş kule ile birlikte yere düştü benim ellerim parçalandı arkadaş 1 ay hastahanede yattı O nu Allah çoluk çocuğuna bağışladı . Kalça ve çene çatlaklarıyla kurtardı.
2-3 yıl hiç bir şey yapmadım, sonra bütün riski kendi başıma alacağım , kendim kaldırıp indirebileceğim bir direk tasarladım. Sadece 6 metre 2 parmak boru , yanında 10 cmx20 cm 4 metre ucu makaralı profil 4 geniş ve uzun bacakla yere bağlı boru da alttan yatıp kalkabilecek şekilde profille irtibatlı . mekanik kayık çekme ırgatı ile kaldırıp indiriyorum kendi başıma ancak yagiyi taktıktan sonra kaldırıp indirmesi epeyce zorlaştı keşke profili 1m daha uzun yapsaydım diye düşünüyorum.YM7KA forumda ve burda eski sayfalarda resimleri olacaktı.
Kule yapmanızı tavsiye etmem. Çok tehlikeli .

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #6 : 10 Nisan 2014, 10:21:47 »
Mert Bey,

Niçin 12 metre? Yakında aşmanız gereken bir engel mi var?
Bu boruya takacağınız anten nedir?
Gerdirme yapmayı düşünüyor musunuz?

Bu soruların cevabını alabilirsek, daha iyi yardımcı olabiliriz diye düşünüyorum.

Sağlıcakla kalınız, 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA4F

« Yanıtla #7 : 10 Nisan 2014, 12:17:55 »
Ahmet bey gecmiş olsun zor bir durum iyiki kalıcı bir hasar olmamış, Bilal abi 12m şundan bina 6 metre binayı aşmamuz gerekiyor binadan sonra 6 metre kalıyor. Bu boruya A3s vede 10 eleman vhf yagi bağlıyacam ,  gergiyi 3 noktadan yapamıyorum önü boş ve yol var. Saygılar 73's

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #8 : 10 Nisan 2014, 12:49:08 »
Mert bey ,
Ben bu yaşadıklarımdan sonra sizin anlattığınız o mevkiye kesinlikle dipolden başka anten düşünmezdim. Ancak mutlaka yapacağım diyorsanız.
3 Noktadan da gerdirme çekemiyorsanız ,
 ---------Aselsan tipi kule kesinlikle olmaz ,
boru vs de olmaz .
Tek çözüm , elektrik şirketlerinin kullandığı geniş tabanlı ,yerde derin bir çukur açılarak betonlanan demir elektrik kulesi. Bunun da yapması olmaz !
Bu işin uzmanı olan firmalardan satın almak lazım.
En az 3000 tl maliyet , yine kendinize ve başkalarına yaşamsal risk doğurabilecek bir proje ...

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #9 : 10 Nisan 2014, 13:42:50 »
Mert Bey,

Bu şartlar altında Nevzat beyi dinlemek lazım. Kafes elektrik direği imalatçılarına bir küçük ölçüde köşebentle yaptırırsan biraz daha hesaplı olur.

Sağlıcakla kalınız.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #10 : 10 Nisan 2014, 22:24:54 »
biz üniversiteye kendimiz kaynak yaparak 10 metrelik bir kule yapmıştık.
1.5 metrede toprak altı kısmı var. betonla doldurduk.

fotografları biraz kötü kusura bakmayın orjinalleri silindi maalesef