Gönderen Konu: Koaksiyel üzerindeki Ferit Filitre Isınıyor  (Okunma sayısı 315 defa)

Çevrimdışı TA1DX

Koaksiyel üzerindeki Ferit Filitre Isınıyor
« : 25 Mart 2014, 12:26:03 »

Arkadaşlar, üstteki resimde gördüğünüz soldan 4. ( üzerinde 3,5-7-14 yazan) RG 213 üzerindeki ferit filitrelerin, 3,5 MHz deki yaklaşık 1 saatlik çalışma sonunda 50 Derecelere yakın bir sıcaklığa ulaştığını fark ettim.

Neden olabilir?

Sulandırılmamış görüşler için, şimdiden teşekkürler..

Atila

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Koaksiyel üzerindeki Ferit Filitre Isınıyor
« Yanıtla #1 : 25 Mart 2014, 12:36:46 »
Atila bey bu taktığınız malzemenin neden ısındığını bulmadan önce neden taktığımızı anlamak lazım . Eğer antenden gelen geri dönüşü  cihaza girmeden sönümlendirmek içinse   aynı etkiyi yani sönümlemeyi cihazdan antene doğruda yapmazmı buda neden ısındığını  acıklar .Tabi amac bu ise  ama takış sebebimiz farkı ise  acaba nedir .bende her bulduğum yere takarım  ama doğrusu ne dir bilmiyorum . 73

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #2 : 25 Mart 2014, 12:45:54 »
Mesut Bey, değişik bakış açınız için teşekkürler..

Hiç düşünmemiştim.. 

Odam ile antenlerim çok yakın, Bu nedenle PC vs etkileniyor, bunları kesmek-azaltmak için takmıştım. Malum, antenin dibindeki Şok balunun da amacı, geriye RF kaçmasını önlemek değil midir? 

Ama yazınızı okuyunca, başlangıç noktasında  olmaması gerektiğini düşünmeye başladım..

Akşam sökeceğim..:) Böylece ısınamayacak ..

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #3 : 25 Mart 2014, 12:51:58 »
Atila bey genelde bu tur malzemeler ac besleme üzerinde işe yarıyor  tv lerde bolca kullanılıyor ama üzeri koaksiyel  örtü olan bir kablonun içerisinden gecen rf için aynı etkiyi yapıp yapmadığına  çok emin olmamakla beraber ihtimal veremiyorum . pc nizin besleme kablosuna veya diğer kablolarına takarsanız  sanırım daha verimli olur . kolay gelsin hayırlı günler 73

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #4 : 25 Mart 2014, 12:54:24 »
Selamlar:

Benim bildiğim kadarı ile bu tür malzemeleri mikrofon kablosunun cihaza yakın kısmına takılır.
RF mikrofona kaçmasın modülasyonu bozmasın diye.

RF kaçışını engelliyorsa antene takmak yarardan çok zarar verir bence.
Belkide ısınmasının nedeni yüksek RF tutmasıdır.. :)

73
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #5 : 25 Mart 2014, 13:00:52 »

Yukarıda resimde de benimki gibi kullanılmış??

http://www.hamradioexpress.com/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=41&products_id=660&zenid=khlcb7adduvk9n3cf00sfanpf2

burada Tüner çıkışına değil, cihaz çıkışına koymuş..

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #6 : 25 Mart 2014, 13:37:09 »
Atila bey filtre kullanımı yanlış değil istediğiniz yerde uygun filre  kullanılabilir burda kullanılan filtreler bizim kilerden değil  sanıyorum .

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #7 : 25 Mart 2014, 14:12:09 »
Bende bu tür filitreleri özellikle transceiverin besleme kablosuna cihaza yakın yerden artı ve eksiyi aynı ferritden geçirerek kullanıyorum. Böylelikle beslemeden kaçan rf enerji filitre yardımıyla eksi üzerinden dolayısıyla toprağa akıyor ve şebekeme bağlı tv, pc gibi cihazları etkilemiyor. Mikrofon kablosunada cihaza yakın yerden bağlanarak kullanıldığını gördüm hatta uyguladım ama mikrofon ile ilgili rf kaçağı sorunum hiç olmadı. Koaksiyel kablodada şase üzerinden toprağa akarak rf kaçağının engellenebileceğini düşünüyorum.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #8 : 25 Mart 2014, 17:30:11 »
Atila Bey merhaba,

Bu tür filtreleri iş yerinde ürettiğimiz cihazlarda bizde  dc besleme hatları üzerinde RF i (13.56 MHz) bastırması için kullanıyoruz . Oldukça işe yarıyorlar . Sizdeki durum farklı sizin kullandıklarınızın 30 MHZ. üstünü bastırması lazım . Eğer 30 MHz altını bastırıyorsa giden sinyalinizi de bir miktar bastırdığı için ısınıyordur.  Ben olsam hiç bir anten kablosu üzerinde bu tip bir filtre kullanmazdım onun yerine Ac hatlarda hat filtresi ve  cihaz çıkışında alt geçiren filtre kullanırdım. Ayrıca toprak hattını da en iyi konuma getirmeye çalışmalısınız.  Ayrıca ufak bir tavsiye 14 MHz Delta loop ve 14-21-28 antenlerindeki konnektörleri lehimli tiplerle değiştirmenizi tavsiye ederim zamanla problem çıkarıyorlar.  Kolay gelsin 73.

Osman

Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #9 : 25 Mart 2014, 17:54:24 »
Sağolun Osman Bey,  Hangi frekanslarda ısınıyor vs detaylı bir proje konusu gelişti kafamda :)
Biraz uzun sürebilir, ama..
Paylaşacağım..

Selamlar, Atila

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #10 : 26 Mart 2014, 10:14:06 »
Merhaba Arkadaşlar,   Tek Isınan ferit, SGC 230 ile kullandığım anten hattı üzerindeki ferit. Bunu çıkarttığım zaman, Antenin SWR si 1 ise 3 e, 3 ise 1 e düşüyor.. SWR hem SGC, hemde cihaz tarafından tekrar ayarlanabildiği için sorun yok, ayrıca Verim olarak bir şey fark etmedim, ama ısındığına göre üzerinde bir enerji kaybı oluyor demek ki, Bu enerji kaynağı da benim TS-590 olduğu için yayılan güçten eksilme mutlaka oluyormuş..

Niçin diğer antenlerde değil de SGC 230  anteninde olduğu sorusunu sorarsak, sanırım, anten kaplır'ların çalışma prensibine vs girmemiz gerek.. 

İlgi ve alakanıza çok teşekkürler..
73! Atila

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #11 : 26 Mart 2014, 10:30:00 »
Atila Abi,

SGC230 un yeri neresidir acaba? Antenin dibinde mi, yoksa aşağıda cihazın yanında mı?

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #12 : 26 Mart 2014, 10:39:02 »
Bilal Amca,

Senin sayende ama senin haberin olmadan aldığım SGC-230 çok marifetli çıktı..

sağ kol:

Sol kol:

ve Besleme hattı:

İleride, sol kola çıkan hattı sökerek, sağ kolu SGC 'ye bağlayıp delta loop denemek istiyorum..

Selamlar, 73!

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #13 : 26 Mart 2014, 10:56:28 »
Atila Abi,

Sorun, koaks hattının dışından geri akan rf den kaynaklanıyor gibi duruyor. Loop yapınca ısınma sorununu çözeceğinizi sanıyorum. Eğer elinizde 1:1 balun var ise SGC nin koaks girişine bağlayıp denemenizin de faydası olabileceğini düşünüyorum. SGC nin canlı ucu hatta gidiyor. Hattın diğer ucunun SGC nin şasesine bağlanması gerekiyor. Fakat SGC yi tam hatırlamıyorum. ICOM tunerlerde metal bağlantı noktaları şase yerine geçmiyor. Tunerin bir köşesine ayrıca toprak bağlantısı yapmışlar. Bu bağlantıyı kullanmak gerekiyor. SGC ye de bir bakmak lazım. Eğer mümkün ise bu noktayı sağlam bir toprak hattına bağlamak da yararlı olabilir.

Benim evde yatay diktörgen loop ve Icom AH-4 var. Şimdilik memnunum.

Kendinize iyi bakınız.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #14 : 26 Mart 2014, 10:59:56 »
Evet Bilal Amca, SGC nin kapağı plastik ama şase için bağlantı noktası var, Gördüğün fotoğraflarda Sol Kola giden kedi merdiveni canlı uca, sağ kola giden kedi merdiveni de şaseye bağlı..

SGC'nin girişine balun bağlanması konusuna gelince?? SGC nin girişi de dengesiz 50 ohm. ??

Alakana teşekkürler.. 73!

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #15 : 26 Mart 2014, 11:09:27 »
Atila Abi,

Hani RF in işine akıl ermez ya! diyerek 1:1 balunu söyledim. Şu durumda sizin toprak bağlantısı da doğru. O zaman sizin bağlantı şeklinize göre, SGC koaks hattını da anten gibi mi görüyor acaba? Eğer öyle ise senin feritleri yukarıya SGC nin hemen yanına taşıyıp denemek lazım diye düşünüyorum. Ya da SGC nin hemen yanına bir çirkin balun uygun olur.

Sağlıcakla kalınız.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #16 : 26 Mart 2014, 11:17:51 »
Hey maşallah anten çok güzelmiş güle güle kullanın. Bendeniz de yeni bir AH-4 aldım, Bilal beyin tavsiye ettiği biçimde delta loop yapacağım ama balkonda tabii :) Bir de üşenmeyip ara birim devresini bitirebilsem... Neyse o da olur inşallah. 73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #17 : 26 Mart 2014, 11:59:21 »
Atila Bey merhaba,

Bir şey dikkatimi çekti bahse konu olan ferritlerde renk farklı gibi (siyah). Bununla ilgili bir şey olabilirmi acaba? Belki değiştirip denemek mümkün olabilir. Farklı nüvelerle de ısınma olursa antenin yapısı ve coupler ın çalışması ile ilgili olduğu ortaya çıkabilir. Kolay gelsin. 73.

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #18 : 26 Mart 2014, 12:33:32 »
Bilal Amca Çirkin balun da var yukarıda ama yaklaşık 1 metre uzakta olduğu için resimde görünmemiş..  Dediğini yapıp feriti yukarıya, aptal balunun altına ve de üstüne deneyerek, sonucu yazacağım.. :)

Osman Bey, feritlerden Siyah renkli olan çok daha hızlı ısınıyor... Üzerlerinde maalesef kod vs yok.. Hem 80 m de hem 15 m de aynı hızla ısınıyor :)

Herkese teşekkürler

Çevrimdışı TA2N

« Yanıtla #19 : 26 Mart 2014, 15:45:14 »
Atila Bey,
Kolay gelsin. Size SGC230 ile ilgili başıma gelen bir sorunu bilgi olarak vermek istiyorum. Uzun seneler diş ortamda  sorunsuz kullandım.  Fırtınalı ve sert yağmurlu bir günün sabahı Sgc nin çalışmadığını fark ettim. Yerinden söltüğümde içinde su olduğunu gördüm. yarısına kadar içinde yağmur suyu vardı. Kapak contalı olmasına rağmen içini yağmur suyu yarısına kadar doldurmuştu. SGC ye water proof olarak sattığınız bu alette suyun işine diye epeyce giydirdim ve bedava tamir edilmesini istedeim. tabii çamura yattılar. yazışmalar iki ay sürdü netice sıfır Daha sonra reklamlardan water proof kelinesini kaldırıp splash proof ibaresini koydular ve bana dış ortamda kullanacaksam üzerine bir kova koymam gerektiğini söylediler. bilgilerinize,
Başarılar.
nursun..