Gönderen Konu: alınık ne demek  (Okunma sayısı 442 defa)

Çevrimdışı TA3CS

alınık ne demek
« : 23 Mart 2014, 01:51:01 »
 sevgili arkadaşlar dikkatimi bir kelime çekiyor sık sık rastlıyorum ALINIK  kelimesine bir türlü anlam veremiyorum. ALINIK NE DEMEK BİR AÇIKLAYAN ÇIKARSA BENDE ÖĞRENMİŞ OLACAĞIM. Böyle bir kelime Türkçemizde yok. Yeni türetilmiş bir kelimemi anlamadım. Kaporası verilmiş adına ayırılmış cihaz mı demek isteniyor. SÖZ VERİLMİŞ ADINA AYIRILMIŞ CİHAZMI DEMEK.Cihaz aranıyor?mu demek isteniyor. Satılık cihaz var mı demek isteniyor. Ne anlama geliyor. ALINIK MERAK EDİYORUM AÇIKLAYAN OLURSA SEVİNİRİM.

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: alınık ne demek
« Yanıtla #1 : 23 Mart 2014, 09:25:02 »
 İsmail bey merhaba.
 Alınık kelimesini  forumlarda bazı arkadaşlarımız ''aranıyor, arıyorum'' kelimesinin yerine kullanıyor. Aşağıdada ''Cihaz aranıyor?mu'' cümlesindeki gibi  yazım hatası olmuş olabilir. Hepimiz sık sık türkçe imla veya kelime hataları yapabiliyoruz.
 Bazen cep telefonundan internete girip küçücük tuşları kullanarak mesaj bırakıyoruz. Bazen acele ediyoruz vb. bir çok nedenden bu hataları yapıyoruz.
 Gönül isterdiki türkçemizi etkin kullanalım.
 Bölgenize sevgi ve selamlarımı gönderiyorum.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2KW

« Yanıtla #2 : 23 Mart 2014, 09:59:18 »
alınık kelimesi, satılık kelimesinin zıttı dır.
TC Yalova TEKNO Merkez. CH 27.915 USB

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #3 : 23 Mart 2014, 11:32:14 »
hayır yerine  aayır   tamamen Türkcedir      tüm trakyada kullanılır  beya    ( beya    ne anlama gelir halen araştırlmaktadır ) :)

Çevrimdışı TA3CS

« Yanıtla #4 : 23 Mart 2014, 13:18:22 »
anten aranıyor, cihaz aranıyor, kablo aranıyor dense daha doğru olmaz mı böyle uydurma kelimeler kullanacağımıza imla kılavuzuna baktım internette araştırdım yok böyle bir kelime bir söze alınmak deyimi varda ALINIK YOK. BAKKALIN TERSİ ÇAKKAL Gibi anlamsız bir kelime ALINIK Saygılarımla

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #5 : 23 Mart 2014, 13:50:29 »
Sayın İsmail bey   bu satırları yazan arkadaşlar birer bilgisayar değil  hepsi insan  bazen okurların  yuzunde bir tebessüm olsun diye bazende hoşuk olsun diye   bazen dikkat  cekmek için yazılar yazılıyor .üzerinde bukadar durmak yersiz  ben bir keresinde acık arttırma ile cihaz satısı yapan bir ilanın arkasından acık indirmel ile cihaz hibe edilecek diye başlık acmış en az verene hibe etmiştim  şimdi buna ne dersiniz olurmu  yani  .ama hoş bir yardımlaşma  bence olurmu olur  ama bizde  biri bişey yazdı yada söyledi   hurraaa yuklenelim  yazdığına piman edelim  mantığı olduğu sürece   bu işler yurumez ne yani bu forum sayfası
o lazım bu lazım su nasıl yapılıyor tamam oldu buz gibi bir yermi duygu saygı sevgi heyecan insani duygular yokmu   siz bunları cok kafanıza takmayın  nasıl yapıp TA da daha iyi işler yaparıza bakalım  . saygı ve sevgilerimle 73

Çevrimdışı TA2BU

« Yanıtla #6 : 23 Mart 2014, 14:12:55 »
Yaşayan diller daima yeni kelimeler kazanır; her ne kadar TDK sözlüğünde yoksa da, eminim çoğumuz ALINIK değince SATILIK'tan çağrışımla alınacak manasını anlıyoruz...

Kanımca tam Türkçe karşılığı olan kelimeler yerine (umursamazca) kullanılan yabancı kelimelerin yanında ALINIK gayet güzel...

...

73

Engin
ta2bu/4

Çevrimdışı TA1CD

« Yanıtla #7 : 23 Mart 2014, 14:26:11 »
Dilimizde garabet çok. Mektep yerine School 'dan devşirme okul 'larımızda agop dilaçar 'ın elinden kurtarabildiğimiz kadarıyla, 150 kelimeyle konuşmaya, öğretim yapmaya çalışıyoruz. Yetmediği yerde  insanımız yeni kelimeler buluyor. Hoş görmek lazım.

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #8 : 23 Mart 2014, 15:54:15 »
      Bitlik'in açılışından beri bu kelimeyi görüyorum. Bir türlü anlam veremiyordum.
Kaç kere açıklama isteyeyim demiştim. Benden önce davranana teşekkür ederim.
      73...

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #9 : 23 Mart 2014, 18:12:31 »
satı lık.    Kelimesini anlayan.      Alı  nık.    Kelimesinde.   Anlar.   Laf ola beri gele      De sizin. Yaptığınızdır.

Çevrimdışı TA7RA

« Yanıtla #10 : 23 Mart 2014, 18:30:51 »
güzel cevap mesut bey tşkl

Çevrimdışı TB1BIG

« Yanıtla #11 : 23 Mart 2014, 21:08:37 »
Mesut abi cok guzel ozetlemissin.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #12 : 23 Mart 2014, 21:35:28 »
arkadaşlar hic te guzel cevaplamadım hatta benim yaptığım  terbiyesizlik   hic te  hoşlanmıyorum  bu yazdıklarımdan  hf mobil anten leri ile amatör arkadaşlara yardım eden   qrp yaparken hocam nasıl yaptın diye zır zır telefon ile başını ağrıttığım bir seferinde bile yardımını benden  esirgemeyen  bir  cok   projeleri ile  bizlere örnek olan  hemde  öğretmen olan bir belki yaşıtım belki abeyim belkide kardeşim olan Hüseyin hocama karşı boş  konuşuyorsun demem   hic hoş  olmadı ama ne diyeyim böyle düşünüyorum ve de yazıyorum . ve   BU KONUDA  BAŞKA YORUM  YAZMAMAINIZI  RİCA EDİYORUM  İNŞALLAH Bilal amca bu konuyu kaldırır .

Çevrimdışı TA3CS

« Yanıtla #13 : 24 Mart 2014, 01:17:49 »
satı lık kelimesinden satılacak anlamı alı nık tanda alınacak anlamı çıkıyorsa ben yıllarca boşa lisede öğretmenlik yapmışım demektir. Yeni kelime üretmeye ne gerek var yok 150 kelimeyle her şeyi söyleyemiyormuşuz. Ben söyleyim" cihaz aranıyor " veya "cihaz alınacaktır" yazılamıyor mu. Bu sitenin yöneticisi arkadaş doğruyu öğretmek sizin elinizde sorun ilgili yerlere böyle bir kelime var mı? öğrenin doğruyu öğretmek sizin göreviniz. Biri öyle yazdı diye herkesin aynı yazması gerekmiyor. Size soruyorum sayın yönetici siz ALINIK NEDEMEK HİÇ BİR YERDE GÖRDÜNÜZMÜ. Saygılarımla. Türkçeyi güzel kullanalım. lütfen.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #14 : 24 Mart 2014, 15:12:11 »
Sayın İsmail bey   bu satırları yazan arkadaşlar birer bilgisayar değil  hepsi insan  bazen okurların  yuzunde bir tebessüm olsun diye bazende hoşuk olsun diye   bazen dikkat  cekmek için yazılar yazılıyor .üzerinde bukadar durmak yersiz  ben bir keresinde acık arttırma ile cihaz satısı yapan bir ilanın arkasından acık indirmel ile cihaz hibe edilecek diye başlık acmış en az verene hibe etmiştim  şimdi buna ne dersiniz olurmu  yani  .ama hoş bir yardımlaşma  bence olurmu olur  ama bizde  biri bişey yazdı yada söyledi   hurraaa yuklenelim  yazdığına piman edelim  mantığı olduğu sürece   bu işler yurumez ne yani bu forum sayfası
o lazım bu lazım su nasıl yapılıyor tamam oldu buz gibi bir yermi duygu saygı sevgi heyecan insani duygular yokmu   siz bunları cok kafanıza takmayın  nasıl yapıp TA da daha iyi işler yaparıza bakalım  . saygı ve sevgilerimle 73
 62.29.106.173

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #15 : 24 Mart 2014, 15:43:16 »
Kıymetli Arkadaşlar,

TA2BU, "Yaşayan diller daima yeni kelimeler kazanır" demiş. Bir kaç arkadaşımız "bu kelime Türk Dil Kurumu'nda yok" demiş. TA3CS arkadaşımız "Bu sitenin yöneticisi arkadaş doğruyu öğretmek sizin elinizde" demiş.

Evet, bu kelime Türk Dil Kurumu sözlüğünde yok. Fakat Türk Dil Kurumu sözlüğünde "götürgeç" kelimesi var. Bunu kullanıyor muyuz? Sedye yerine "götürgeç" diyor muyuz? Hayır! Hangi hastane talep yaparken bize 5 adet gtürgeç lazım diye yazıyor?!?!

Şunu tekrar etmekte fayda görüyorum. "Yaşayan diller daima yeni kelimeler kazanır" Bu yeni kazanılmış "ALINIK" kelimesini de araştırdım. ALINIK kelimesi yapı olarak Türk dili kurallarına uygun olarak üretilmiş bir kelime. Üretim yönünden SATILIK'tan hiç farkı yok.

Satmak - Almak
Satılır - Alınır
Satılacak - Alınacak
Sattım - Aldım
Satıldı - Alındı
Satılık - ALINIK

Kaldı ki TDK sözlüğünde ALINIK yok ama ALINMAK var. Aynen şöyle yazıyor: (TDK Büyük Türkçe Sözlük)

alınmak   
(nsz, -e) 1. Alma işi yapılmak. ..............

ALINMAK fiili (ık) yapım eki ile ALINIK yapılmış. Buradaki ALINIK kelimesi beni rahatsız etmiyor. Belki de bu kelime dilimizde eksikti. Halk kendisi tamamladı diye düşünüyorum.

Gelin, tartışmaya açık olan bu kelimeler yerine, açık seçik yabancı olan kelimeleri kullanmayalım. Kökü belli olan ve kurallara uygun türetilmiş bir kelimeden önce "e-mail" den rahatsız olmak gerekir diye düşünüyorum. Ben uzun süredir e-posta kullanıyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2KW

« Yanıtla #16 : 24 Mart 2014, 19:50:26 »
Bilal hocam noktayı koymuş. :)

73
TC Yalova TEKNO Merkez. CH 27.915 USB